Вчені виявили несподівану користь кави для нирок

Вчені виявили несподівану користь кави для нирок

В експерименті брали участь майже п’ять тисяч людей.

Фахівці з’ясували, що збільшення споживання кофеїну може сприяти зниженню ризику смерті у людей із хронічною хворобою нирок.

В експерименті брали участь 4863 особи, яких обрали випадковим чином. Вчені дійшли висновку, що у пацієнтів, які споживали більшу кількість кофеїну, ризик смерті знизився майже на 25% за п’ять років порівняно з тими, хто приймав менше цієї речовини.

– Зниження смертності спостерігалося навіть після розгляду інших важливих факторів: віку, статі, раси, куріння, інших захворювань та харчових звичок досліджуваних, – зазначили фахівці.

Захисний ефект кофеїну може бути зумовлений його впливом на організм на судинному рівні. Відомо, що ця речовина сприяє вивільненню оксиду азоту, тим самим покращуючи функціонування кровоносних судин.

Кофеїн в основному міститься в каві, чаї та безалкогольних напоях. За оцінками вчених, навіть невеликий оздоровчий ефект цієї речовини може істотно вплинути на громадську охорону здоров’я.

EuroMD
Додати коментар