Як підняти низький гемоглобін

Анемією називають стан, при якому в крові міститься недостатньо функціонально повноцінних еритроцитів (червоних клітин крові). Виражається анемія ступенем концентрації гемоглобіну, тобто пігменту, який містить залізо і входить до складу еритроцитів, надаючи крові червоний колір.

Як підняти низький гемоглобін

Гемоглобін являє собою складне з’єднання білка і заліза, яке знаходиться в еритроцитах. Таким чином, щоб утворювався гемоглобін, в організм має надходити з їжею достатня кількість заліза, при цьому, воно ще повинне нормально засвоюватися в шлунку і тонкому кишечнику. Основна функція червоного пігменту полягає в транспортуванні кисню до клітин всіх органів і тканин, тим самим насичуючи їх і наповнюючи енергією.

Як підняти гемоглобін

Норма гемоглобіну для чоловіків становить від 135 до 160 г/л, в той час як для жінок від 120 до 140 г/л. Якщо гемоглобін нижче прийнятої норми, говорять про наявність залізодефіцитної анемії, для лікування якої необхідно вживати в їжу велику кількість продуктів, до складу яких входить залізо.

Слід пам’ятати, що для нормального засвоєння заліза з їжі, необхідний вітамін С (в нормі в організм має його надходити не менше 80 мг на добу). Відмінними джерелами вітаміну С є брокколі або кольорова капуста, журавлина, полуниця, ананас, апельсин, брюссельська капуста, сік папайї.

Продукти для підняття гемоглобіну в крові:

  1. Крупи і каші – особливо корисні гречка (не доварена), квасоля, горох, жито, сочевиця.
  2. Фрукти – яблука, гранати, персики, банани, абрикоси, хурма, айва, сливи, груші.
  3. Овочі – цибуля, буряк, помідори, печена картопля, гарбуз.
  4. Зелень – петрушка, шпинат, кріп, гірчиця, бадилля молодої ріпи, листя салату, листя кульбаби.
  5. Ягоди – чорниця, полуниця, чорна смородина, суниця, журавлина.
  6. Соки – будь-які соки з червоних фруктів, гранатовий сік, морквяний і буряковий соки.

Добре підвищує гемоглобін свіжа морква, яку досить натерти на тертці і додати рослинного масла або сметани. Такого салату для денної норми заліза достатньо всього 100 грамів натщесерце.

Соки і трав’яні збори для підняття гемоглобіну в крові

Фруктово-овочеві соки – це один з найкращих засобів, щоб підвищити гемоглобін у крові. Щоб приготувати соки в домашніх умовах можна скористатися наступними рекомендаціями:

  • Взяти рівними частинами: моркву, чорну редьку, буряк, натерти на тертці і віджати сік. Приймати протягом двох-трьох місяців по дві ложки соку натще.
  • Березові листя та листя кропиви однаковими частинами змішати. Взяти дві столові ложки суміші залити півтори склянки окропу, настояти протягом години, процідити, додати третину склянки бурякового соку. Відвар пити за двадцять хвилин до їжі в чотири прийоми. Курс лікування триває близько двох місяців.
  • Добре піднімає рівень гемоглобіну сік зі свіжих яблук та буряка. Пропорція буряк до яблук, приблизно 1:5. Випивати невеликий стаканчик перед їжею протягом двох тижнів.
  • Швидко можна підвищити гемоглобін за допомогою гречаної крупи, яку необхідно перемолоти в кавомолці. Порошок слід пити по одній столовій ложці на день три рази, запиваючи теплою водою.
Зараз читають:Інгаляція від кашлю
EuroMD
Додати коментар