Норма цукру в крові – таблиця допустимих показників

На функціонування більшості органів і систем впливає рівень глюкози: від роботи мозку до процесів, що відбуваються всередині клітин. Цим пояснюється, чому дуже важливо підтримувати глікемічний баланс для збереження здоров’я.

Про що говорить кількість цукру в крові

Коли людина споживає вуглеводи чи солодощі, у процесі травлення вони трансформуються у глюкозу, яка далі використовується як енергія. Норма цукру в крові – важливий фактор, завдяки відповідному аналізу можливо своєчасно виявити безліч різних захворювань або навіть запобігти їх розвитку. Показаннями до здачі аналізу є такі симптоми:

  • апатія/млявість/сонливість;
  • прискорені позиви до спорожнення сечового міхура;
  • оніміння або болючість/поколювання в кінцівках;
  • підвищена спрага;
  • помутніння зору;
  • зниження еректильної функції у чоловіків

Перелічені ознаки можуть вказувати на діабет або переддіабетичний стан людини. Щоб уникнути розвитку цієї небезпечної патології, варто періодично проводити вимір глікемічного рівня. Для цього використовують спеціальний прилад – глюкометр, яким легко користуватися самостійно. При цьому процедуру проводять натще з ранку, оскільки рівень цукру в крові після їжі природно зростає. Крім того, перед аналізом заборонено приймати будь-які ліки та вживати рідину протягом хоча б восьми годин.

Щоб встановити показник цукру, лікарі радять проводити аналіз кілька разів на добу протягом 2-3 днів поспіль. Це дозволить відстежити коливання рівня глюкози. Якщо вони незначні – хвилюватися нема про що, а велика різниця в результатах може вказувати на серйозні патологічні процеси. Проте відхилення від норми не завжди говорить про діабет, а може свідчити про інші порушення, діагностувати які здатний лише кваліфікований лікар.

Норма цукру в крові

Природний контроль цукру в крові

Підшлунковою залозою підтримується норма цукру на крові. Орган забезпечує її завдяки виробленню двох важливих гормонів – глюкагону та інсуліну. Перший є важливим білком: коли глікемічний рівень нижчий за норму, він дає команду печінки та клітинам м’язів запустити процес глікогенолізу, внаслідок чого нирки та печінка починають вироблення власної глюкози. Так, глюкагон збирає цукор за допомогою різних джерел усередині людського тіла, щоб підтримувати його значення в нормі.

Підшлункова залоза виробляє інсулін як відповідь на надходження вуглеводів з продуктами. Цей гормон необхідний більшості клітин людського тіла – жировим, м’язовим, печінковим. Він відповідальний за такі функції в організмі:

  • допомагає певному типу клітин утворювати жир шляхом трансформації жирних кислот, гліцерину;
  • повідомляє печінковим та м’язовим клітинам про необхідність акумулювати перетворений цукор у формі глюкагону;
  • запускає процес вироблення клітинами печінки та м’язів протеїну у вигляді переробки амінокислот;
  • припиняє вироблення печінкою та нирками власної глюкози на час вступу вуглеводів в організм.

Так, інсулін допомагає процесу засвоєння поживних речовин після прийому людиною їжі, при цьому знижуючи загальний рівень цукру, аміно- та жирних кислот. Протягом доби у тілі здорової людини підтримується баланс глюкагону та інсуліну. Після вживання їжі організм отримує амінокислоти, глюкозу та жирні кислоти, аналізує їх кількість та активує клітини підшлункової залози, відповідальні за виробництво гормонів. При цьому глюкагон не виробляється, щоб живлення тіла енергією використовувалася глюкоза.

Разом з кількістю цукру зростає рівень інсуліну, який транспортує його до м’язових та печінкових клітин для трансформації в енергію. Це забезпечує підтримання норми глюкози, жирних кислот та амінокислот у крові, попереджаючи будь-які відхилення. Якщо людина пропускає прийом їжі, глікемічний рівень падає і організм починає самостійне створення глюкози, використовуючи запаси глюкагону, завдяки чому показники залишаються в нормі та запобігають негативним наслідкам у вигляді хвороб.

Норма цукру в крові - як правильно зробити аналіз у домашніх умовах та таблиця допустимих показників

Нормальний рівень цукру в крові

Стан, при якому головне джерело енергії доступне для всіх тканин, але не виділялося через сечовід, вважається нормою вмісту глюкози в крові. Організм здорової людини цей показник суворо регулює. У разі порушення обмінних процесів відбувається підвищення цукру – гіперглікемія. Якщо показник, навпаки, знижений, це називають гіпоглікемією. Обидва відхилення можуть призвести до серйозних негативних наслідків.

У дітей

У підлітків та маленьких дітей кількість цукру в крові теж відіграє важливу роль – як і у дорослих, оскільки він є незамінним енергетичним компонентом, що забезпечує безперебійну роботу тканин та органів. Значний надлишок, як і дефіцит цієї речовини, залежить від підшлункової, що відповідає за формування інсуліну та глюкагону, що сприяють підтримці балансу цукру.

Якщо орган з будь-яких причин знизить вироблення гормонів, це може спричинити появу цукрового діабету – серйозної хвороби, що тягне за собою дисфункцію органів, систем дитини. У дітей обсяг цукру у крові відмінний від показника у дорослих. Так, хорошим глікемічним показником для здорової дитини до 16 років є 2,7-5,5 ммоль, з віком вона змінюється. Нижче представлено таблицю із зазначенням нормальних показників глюкози у дитини в міру її зростання:

Таблиця норми цукру в крові у дітей

Вік Рівень цукру (ммоль)
Новонароджений до місяця 2,7-3,2
Немовля 1-5 місяців 2,8-3,8
6-9 місяців 2,9-4,1
Однорічне маля 2,9-4,4
1-2 роки 3-4,5
3-4 роки 3,2-4,7
5-6 років 3,3-5
7-9 років 3,3-5,3
10-18 років 3,3-5,5

У жінок

Жіноче здоров’я залежить від багатьох факторів, включаючи глікемічний рівень. До кожного віку характерні певні норми, зниження чи підвищення яких загрожує виникненням різних патологій. Фахівці рекомендують іноді здавати аналіз крові, щоб не пропустити первинні симптоми небезпечних хвороб, пов’язаних із надмірною чи недостатньою кількістю цукру. Нижче наведено таблицю з нормальними показниками глюкози:

Таблиця норми цукру в крові у жінок

Вік Норма цукру (ммоль/л)
До 14 років 3,4-5,5
Від 14 до 60 років (включаючи період клімаксу) 4,1-6
Від 60 до 90 років 4,7-6,4
Більше 90 років 4,3-6,7

Крім віку жінки, варто також враховувати, що показники можуть бути дещо підвищеними при вагітності. У цей період нормальною кількістю цукру прийнято рахувати 3,3-6,6 ммоль. Вагітній жінці варто регулярно міряти цей показник, щоб своєчасно діагностувати відхилення. Це важливо, оскільки є високий ризик виникнення діабету гестаційного типу, який згодом здатний перерости на діабет другого типу (у крові вагітної зростає кількість кетонових тіл, а рівень амінокислот скорочується).

У чоловіків

Тест проводять натще з 8 до 11 години, причому матеріал береться з пальця (безіменного). Нормальний цукор у крові чоловіків – це 3,5-5,5 ммоль. Через недовгий час після їжі ці цифри можуть зрости, тому важливо проводити обстеження вранці, поки шлунок людини ще порожній. При цьому перед аналізом слід утриматися від їжі протягом хоча б 8 годин. Якщо виробляють забір венозної крові чи плазми з капілярів, нормальними показниками будуть інші – від 6,1 до 7 ммоль.

Нормальний вміст цукру в крові людини слід визначати з огляду на його вік. Нижче представлено таблицю з допустимими результатами аналізів у чоловіків різної вікової категорії, при цьому відхилення від цих норм свідчать про розвиток гіпер- або гіпоглікемії. У першому випадку виникає серйозне навантаження на нирки, внаслідок чого людина часто відвідує туалет і в нього поступово розвивається зневоднення. При гіпоглікемії падає працездатність, знижується тонус, чоловік швидко втомлюється. Нормативні дані такі:

Таблиця норми цукру в крові у чоловіків

Вік Допустимі показники (ммоль/л)
14-90 років 4,6-6,4
Старше 90 років 4,2-6,7

Який має бути цукор у крові

Здорова доросла людина має глікемічний рівень від 3,2 до 5,5 ммоль (при тесті, проведеному натще) – це свідчить про нормальне функціонування підшлункової залози та інших органів. Якщо тест проводять, забираючи матеріал з вени, а не пальця, то показники будуть вищими: у даному випадку допустима максимальна межа – 6,1 ммоль. Враховуйте, які відмінності у показниках, які вважаються нормою, є у людей різного віку:

  • у дітей до місяця – від 28 до 44 ммоль;
  • до 60 років – від 3,2 до 5,5 ммоль;
  • 60-90 років – від 4,6 до 6,4 ммоль;
  • старше 90 років – від 42 до 67 ммоль.

За наявності будь-якого типу діабету показник глюкози у дорослої дитини буде підвищеним. Важливо виконувати всі розпорядження лікаря для підтримки його кількості на допустимому рівні – дотримуватися дієти, приймати медикаменти, займатися будь-яким видом спорту. Завдяки таким заходам можна підтримувати норму глюкози, близьку до характерної для здорових людей. Так, нормальний рівень цукру у діабетиків дорівнює 35-55 ммоль.

Норма цукру в крові - як правильно зробити аналіз у домашніх умовах та таблиця допустимих показників

Після їжі

Вдень і вночі глікемічний баланс змінюється: після їди показники зростають, а через певний час – знижуються. На рівні глюкози відбивається, крім того, фізична активність та емоційні переживання. Проте, незважаючи на всі зміни, важливо підтримувати її допустиму кількість. Глікемічний рівень після їжі вважається нормальним за таких показників:

  • через 2:00 – 3,9-8,1 ммоль;
  • через 8-12 годин – 3,9-5,5 ммоль;
  • будь-якої пори дня – 3,9-6,9 ммоль.

Через динаміку глікемічних показників аналіз повинен проводитися з ранку натще, при максимально статичному глікемічному рівні. Навіть у людей без будь-яких відхилень цукор після їди значно зростає, що пов’язано з потраплянням в систему травлення певної кількості калорій, що викликають сплеск глюкози. Кожен організм індивідуальний, тому швидкість реакцію їжу може відрізнятися.

Нормальні показники цукру в крові для діабетиків

При правильному харчуванні, яке передбачає дотримання низьковуглеводної дієти, люди з другим або тяжким першим типом діабету можуть стабілізувати свій рівень глікемії. Багато пацієнтів, що максимально скоротили споживання вуглеводів, контролюють свою патологію, обходячись без інсуліну або значно скорочуючи його прийом. При цьому загроза розвитку ускладнень, пов’язаних із зором, серцево-судинною системою, ногами та нирками практично зводиться до нуля. Для хворих дітей та дорослих нормальними вважаються однакові показники.

Таблиця норми цукру в крові для діабетиків

Час проведення аналізу Глікемічний рівень (ммоль)
Натще, сутра 5-7,2
Через 2 години після їди До 10

Чим можна знизити рівень цукру в крові?

Чим можна знизити рівень цукру в крові?

Зниження рівня цукру за допомогою харчування

Правильне збалансоване харчування відіграє дуже важливу роль у підтримці здоров’я хворого на діабет. Діабетикам зі свого раціону необхідно виключити наступні продукти:

  • Смажену і жирну їжу.
  • Продукти, які складаються з вуглеводів і цукру.
  • Їжу, яка готується на тваринному жирі.
  • Білий хліб.
  • Манку.
  • Майонез.
  • Сметану.
  • Згущене молоко.
  • Сири.
  • Вершки.
  • Масло вершкове.
  • Жирне м’ясо (качка, гусак, в тому числі).
  • Шоколад.
  • Ковбасні вироби.
  • Морозиво.

Людям, страждаючим цукровим діабетом, для постійного харчування підходять наступні продукти:

  • Хліб чорний або з висівками.
  • Всі бобові.
  • Картопля запечена або відварна.
  • Всі овочі.
  • Супи овочеві і рибні.
  • Нежирне молоко.
  • М’ясо – телятина, курка без шкірки, кролик.
  • Риба біла будь-яка, але без шкірки.

Обов’язково необхідно включати в раціон продукти, що володіють яскравою антидіабетичною дією, такі як:

  • Часник.
  • Цибуля.
  • Морква.
  • Буряк.
  • Селера.
  • Огірки.
  • Помідори.
  • Капуста.
  • Баклажани.
  • Кабачки.
  • Соя.
  • Кавун.
  • Вівсянка.

Швидко знижують рівень цукру в крові кислі продукти, наприклад:

  • Абрикос.
  • Грейпфрут.
  • Хурма.
  • Брусниця.
  • Лимон.
  • Смородина.
  • Сік квашеної капусти.
  • Кисляк.

Як знизити цукор без їжі

Щоб рівень цукру в крові знизився дуже швидко, можна зробити наступні дії:

  1. Вийти на холод або прийняти контрастний душ.
  2. Голодувати.
  3. Активно займатися спортом.

Зниження цукру фітотерапією

Лікування травами – це один з найбільш ефективних способів контролю рівня цукру в крові при діабеті. Якщо регулярно приймати відвари деяких трав, можна домогтися досить стійкого позитивного результату в лікуванні. Для зниження цукру в крові підходить:

  • Відвар з сухих плодів черемхи. Столову ложку плодів заливають склянкою окропу, відвар кип’ятити три хвилини, після чого настоювати 4-5 годин. Пити протягом місяця. Повторити через деякий час.
  • Збір з сухого листя чорниці, стручкової квасолі, вівсяної соломи і насіння льону в рівних пропорціях. Трави необхідно подрібнити і залити окропом, після чого варити двадцять хвилин на повільному вогні. Пити по три ложки перед їжею тричі на день.
  • Кориця для діабетиків є незамінною спецією. Вона володіє унікальною здатністю, яка полягає в нормалізації рівня цукру в крові, при цьому, не важливо – він високий або низький. Крім цього, в цій спеції міститься речовина, яка за своєю дією нагадує інсулін. Таким чином, регулярне вживання кориці допомагає істотно знизити навантаження на підшлункову залозу.
  • Їсти по сім-вісім свіжих кульбаб два рази в день необхідно людям, у яких діагностовано діабет другого типу.
  • Топінамбур необхідно включати в раціон якомога частіше, у ньому міститься речовина, що нагадує інсулін.
EuroMD