Сало та холестерин: скільки міститься, чи можна їсти при підвищеному рівні, нові дослідження

Відомо, що холестерин підвищується через надмірне споживання жирів тваринного походження. У зв'язку з цим інтерес становить питання щодо вмісту шкідливих для судин ліпідів у салі. Судячи з того, що цей продукт дуже жирний, він повинен займати одну з лідируючих позицій серед інших джерел шкідливого холестерину.

Але чи це так насправді, необхідно ще розібратися. Людям з підвищеним рівнем холестерину необхідно ретельно стежити за раціоном та особливу обережність виявляти щодо продуктів із тваринними жирами. Але, як з'ясувалося, поєднання «сало та холестерин» у помірній кількості не змінює вмісту шкідливих ліпідів у крові.

Чи підвищує сало холестерин?

Холестерин є жироподібною речовиною – ліпопротеїном, вона входить до складу оболонки клітин організму. Їхня життєздатність залежить від його достатку. Він живить нервові клітини мозку та бере участь у синтезі життєво важливих гормонів. Холестерин поділяють на 2 види: низької та високої щільності.

Надлишок першого їх призводить до розвитку атеросклеротичної хвороби судин. Кожен продукт тваринного походження містить ліпопротеїни у тій чи іншій кількості. Важливо уникати споживання тих, у яких концентрація низькощільного холестерину висока.

Чи не залишає сумнівів той факт, що сало – жирний продукт. Насправді, не всі жирні речовини, що містяться в ньому, є джерелом холестерину, який призводить до розвитку такої судинної патології, як атеросклероз. Давно встановлено та відомо, що негативний вплив походить від ліпопротеїнів низької щільності. Саме вони є причиною утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин.

Слід нагадати, що з нормального функціонування організму на добу необхідно майже 300 мг холестерину. Частково він виробляється в організмі самостійно, а частина надходить з їжею. Охоронці здорового харчування, а також ті, хто через ті чи інші захворювання змушений стежити за раціоном, нерідко цікавляться тим, скільки холестерину в салі і чи підвищує він вміст ліпопротеїнів низької щільності.

Фахівці в галузі дієтології стверджують, що концентрація холестерину в цьому тваринному жирі набагато менша, ніж в інших аналогічних продуктах. На 100 г сала припадає близько 90 мг холестерину. Якщо порівнювати, то у вершковому маслі його більше як мінімум у 2 рази. А в печінці концентрація холестерину у 6 разів більша.

Сало та холестерин: скільки міститься, чи можна їсти при підвищеному рівні, нові дослідження

Вчені з'ясували, що сало у помірній кількості не призводить до підвищення рівня холестерину в крові

Тому вживання свинячого шпику в помірних кількостях не значно підвищуватиме рівень холестерину в крові, тим більше що сало їли завжди.

Сало та холестерин: скільки міститься, чи можна їсти при підвищеному рівні, нові дослідження

Картопля при підвищеному холестерині

Це відноситься насамперед до тих народів, які не мали заборони на його вживання. Сало на 90% складається із тваринного жиру. У вживання йде свинячий шпик із підшкірним шаром жирової клітковини.

На 100 г цього продукту доводиться:

  • 87 г жирів,
  • 23 г білків,
  • 0 г вуглеводів,
  • 800 кілокалорій.

Шкода та користь продукту

Вміст холестерину в свинячому салі робить цей продукт шкідливим. Незважаючи на те, що воно є продуктом, багатим на жири, в ньому містяться корисні елементи і кислоти, необхідні організму:

  • арахідонова кислота;
  • ліноленова кислота;
  • олеїнова кислота;
  • пальмітинова кислота;
  • вітаміни групи А, Е, Д.

Так, арахідонова кислота незамінна для функціонування клітин та тканин організму. Вона бере участь в обмінних процесах та синтезі гормонів. Крім того, вона сприяє очищенню судинної стінки від поганого холестерину, відповідно здатна знижувати концентрацію ліпідів низької щільності в крові.

Тим не менш, рекомендувати сало як засіб для зниження рівня ліпопротеїнів буде неправильно. Якщо порівняти шпик з іншими продуктами тваринного походження за вмістом у них ліпопротеїнів, він значно поступається їм за цим показником:

  • 100 г вершкового масла – 250 мг;
  • 100 г яєчного жовтка – до 500 мг;
  • 100 г рибної ікри – до 300 мг;
  • 100 г яловичих субпродуктів – до 800 мг.

У солоному салі холестерину не більше, ніж у свіжому, але там багато солі. У копченому варіанті цього продукту більше канцерогенів і менше корисних вітамінів та мікроелементів. Тому для щоденного вживання вона не підходить. Корисне вживання шпику з салатом, гречкою, часником, гострими прянощами.

Таке поєднання дозволить покращити ліпідний та вуглеводний обмін. Проте сало може зашкодити організму, якщо вживати його у великій кількості. У цьому випадку постраждають не тільки судини, але також печінка та жовчний міхур. Таке непосильне навантаження позначиться на їхньому функціонуванні.

Чи можна їсти при підвищеному холестерині

Нові дослідження щодо впливу сала на рівень холестерину свідчать про можливість вживання цього продукту в невеликих дозах, приблизно 30 г на день. Дотримуючись цього правила, можна їсти сало при підвищеному холестерині і не переживати за наслідки. У цьому випадку підвищення ліпопротеїнів низької густини не відбудеться.

Якщо професійна діяльність пов'язані з підвищеними фізичними навантаженнями, можна підвищити норму до 70 р на день. Крім того, несистемне перевищення цієї дози у здорової людини не викликає підвищення рівня холестерину в крові.

Сало та холестерин: скільки міститься, чи можна їсти при підвищеному рівні, нові дослідження

Особам старше 60 років і вже страждаючим на атеросклероз не рекомендується часте вживання сала в їжу

Також не заборонено вживати свинячий шпик без попередньої термічної обробки. На відміну від м'яса та риби, у ньому не містяться личинки паразитів та гельмінтів. Зазвичай сало солять і вживають із спеціями. Тому присутність солі запобігає появі більшості мікробів.

Багато фахівців єдині на думці, що помірне вживання шпику не завдасть шкоди.

Тим не менш, літнім людям після 60 років рекомендується обмежити вживання цього продукту. Навіть ствердна відповідь на питання про те, чи є в салі холестерин, не є перешкодою для його вживання у помірному обсязі. Тому ті, у кого кількість холестерину трохи завищена, можуть їсти свинячий шпик.

EuroMD
Додати коментар