Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

Основні чинники, що провокують розвиток атеросклеротичних змін судин, пов'язані з хворим способом життя. Шкідливі гастрономічні уподобання, нікотинова залежність, гіподинамія призводять до збою ліпідного та білкового обміну в організмі.

Це провокує гіперхолестеринемію (збільшення у крові кількості високомолекулярного жирного спирту – холестерину). Дієта при атеросклерозі є одним із терапевтичних методів корекції рівня холестерину та призначається паралельно з медичними препаратами.

Коротко про розвиток атеросклерозу

Підвищення загального рівня холестерину – результат дисліпідемії (порушення співвідношення ліпопротеїнів різної густини). Після всмоктування жирів з кишечника в кров, холестерин у кореляції з білками утворює ліпопротеїни низької та високої щільності (ЛПНГ – «поганий» холестерин та ЛПВЩ – «хороший» холестерин).

Перші займаються доставкою жирів з печінки до тканин організму, другі відповідають за своєчасне переміщення надлишків «поганого» холестерину в печінку для утилізації. При надмірній кількості низькощільних ліпопротеїнів та наявності пошкоджень на внутрішньому шарі судинної стінки частина ЛПНГ «чіпляється» за травмовану ділянку, утворюючи ущільнення (бляшку).

У міру її збільшення судина втрачає еластичність та звужується, порушується природне кровопостачання органів. Атеросклероз переважно вражає:

  • передню, задню та сонні артерії шиї, які живлять кров'ю головний мозок (церебральний атеросклероз);
  • судини нижніх кінцівок;
  • коронарні артерії та грудний відділ аорти серця;
  • судини нирок.

Холестеринові нарости стають причиною інсультів, інфарктів, ішемічної хвороби серця, сухої гангрени ніг, ниркової декомпенсації. Дієтотерапія допомагає запобігти ранньому розвитку ускладнень та підвищити якість життя. Правильно складений раціон дозволяє максимально скоротити надходження в організм «поганого» холестерину та збільшувати кількість «хороших» високощільних ліпопротеїнів.

Довідка! Усереднена норма загального холестерину для дорослих – 32-52 ммоль/л. Гіперхолестеринемією вважається показник >6,7 ммоль/л.

Загальні відомості про дієту

Харчування при атеросклерозі судин головного мозку, серця та ніг організується відповідно до правил лікувальної дієти «Стіл №10» (за класифікацією В. Певзнера). Корекція харчових звичок спрямована на зниження рівня ліпопротеїнів низької густини в крові, очищення судинної системи від холестеринових наростів, покращення кровотоку.

Гіперхолестеринемія не є показником ожиріння. Судини, забиті бляшками холестерину – не рідкість для струнких і навіть худорлявих пацієнтів. Тому система живлення має два різновиди, що відрізняються за калорійністю та кількістю необхідних нутрієнтів.

Рекомендовані норми

Вид дієти Складні вуглеводи Прості вуглеводи Білок Ліпіди (жири) Питна вода Добовий калораж
Для пацієнтів з нормальним ІМТ до 350 г до 50 г 100 г, співвідношення рослинних та тваринних білків – 50×50 80 г, рослинні тварини – 40×60 1200-1500 мл 2500 ккал
Для пацієнтів з високим ІМТ 300 г виключити 80 г, співвідношення рослинних та тваринних білків – 50×50 70 г, рослинні тварини – 60×40 1200-1500 мл 2000 ккал

ІМТ – індекс маси тіла, що розраховується за формулою:

Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

Нормальним значенням вважається ІМТ = 25. Вищі показники вказують на надмірну вагу.

Ключові правила харчової поведінки

Відповідно до дієти номер 10, всі продукти поділяють на три категорії: заборонені, лімітовані (обмежені до вживання) та дозволені. Розмежування насамперед пов'язане з їжею, багатою на тваринні жири, з яких утворюється «поганий» холестерин.

Загальні засади організації правильного харчування:

  • ліквідувати із меню заборонені продукти;
  • ввести до раціону продукти з високим вмістом клітковини, омега-кислот, поліфенолів, аскорбінової кислоти;
  • не захоплюватися продуктами із категорії лімітованих;
  • не скупитися в їжі, тобто не переїдати;
  • контролювати добову норму калорій, нутрієнтів, питної води;
  • відмовитися від страв, приготованих кулінарним способом смаження (включаючи смаження на олії). Готувати їжу дозволяється за допомогою варіння, гасіння, пари, запікання під фольгою (рум'яна скоринка на блюдах не вітається);
  • максимально скоротити вживання солі та солоних продуктів;
  • дотримуватися режиму приймання їжі – кожні 3-4 години невеликими порціями.

Рекомендується збагатити щоденне меню загальнозміцнюючими відварами за рецептами народної медицини.

Перелік небезпечних продуктів при атеросклерозі

При атеросклерозі серцево-судинної системи та артерій ніг під заборону потрапляють продукти та готові страви з великою кількістю тваринних жирів, солі, штучних наповнювачів та стабілізаторів. До забороненого списку входять:

  • страви із категорії фастфуду (гамбургери, картопля фрі тощо);
  • консерви м'ясні (паштети, тушонка), консерви рибні, солоні та мариновані овочі;
  • пресерви, солона та в'ялена риба, ікра (будь-яка);
  • копчене сало, м'ясо, риба;
  • ковбасні вироби (варені та копчені);
  • майонез та соуси, виготовлені на його основі, гірчиця (всіх видів), готовий кетчуп;
  • морозиво, шоколад, згущене молоко, десерти з вершковим кремом, глазуровані сирні сирки;
  • випічка з листкового, дріжджового, пісочного та заварного тіста;
  • чіпси та будь-які ароматизовані снеки;
  • напівфабрикати із рубаного м'яса;
  • субпродукти та м'ясо качки, гусака, свині.

Перераховані жирні сорти м'яса також не підходять як супова основа (бульйон). Донедавна небезпечними при гіперхолестеринемії вважалися яйця, але під час останніх досліджень продукт реабілітовано. Сьогодні пацієнтам з атеросклерозом дозволяється вживати 1-2 курячі яйця на тиждень (або 5-10 перепелиних яєць).

Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

За енергетичною цінністю та вагою 1 куряче яйце дорівнює п'яти перепелиним

Лімітована категорія продуктів

Холестерин необхідний організму для повноцінного вироблення статевих гормонів, гормонів надниркових залоз, для синтезу вітаміну Д, як будівельний матеріал та захист клітинних мембран. Правила дієти допускають лімітоване вживання тваринних жирів, зокрема дозволяється з'їдати 10-15 г вершкового масла (на добу).

Рослинні олії, які містять холестерин, необхідно обмежити людям із зайвою масою тіла, як джерело додаткових калорій. При виборі рослинної олії перевагу слід віддати продуктам з високим вмістом Омега-кислот (оливкова, лляна, олії виноградних кісточок та розторопші).

Багате джерело Омега – жирні сорти риби (осетр, палтус, мойва, скумбрія). Їхнє вживання дозволено раз на тиждень. При атеросклерозі, який супроводжується ожирінням, необхідно обмежити вживання макаронних виробів. Вони мають бути виготовлені з найвищих сортів пшениці, позбавлених глютена (категорія «А»).

До категорії простих вуглеводів, дозволених при нормальному ІМТ, входять мармелад, сухофрукти, зефір. У раціон допускається соєвий соус, однак, не слід їм зловживати через високий вміст продукту солі.

Заборона на вживання свинини не стосується свинячого сала, яке містить арахідонову кислоту – речовину, що підвищує рівень ліпопротеїнів високої густини. Пацієнтам дозволяється 10 г слабосоленого сала на день.

Важливо! Категорично забороняється вживання вареного та смаженого сала.

Дозволені та рекомендовані продукти

У дієтичному харчуванні при атеросклерозі судин нижніх кінцівок, корональних і церебральних судин акцент робиться на вживання продуктів, багатих клітковиною, вітамінами, антиоксидантами. Білкові продукти, дозволені при атеросклерозі, це пісні сорти м'яса, риби, птиці. Вони легко засвоюються і впливають на рівень холестерину.

У меню обов'язково повинні бути присутні молочні та кисломолочні продукти, але з низьким відсотком жирності:

Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

Лляна олія при підвищеному холестерині

  • кефір, ряжанка, натуральний (без добавок) йогурт – 2,5%;
  • ацидофілін – 3,2%;
  • сир – 1,8-5%;
  • сир адигейський, тофу, рікотту – до 18%;
  • сметана та вершки – не вище 10%.

Хорошою добавкою до страв будуть житні та пшеничні висівки, що впливають на кишечник, як природний адсорбент. Висівки активно виводять жовчні кислоти, які сприяють засвоєнню «поганого» холестерину. Подібним чином працюють злакові та зернові культури, тому хворим на атеросклероз обов'язково вживати каші та інші круп'яні страви. Перевагу слід віддати гречці, рису, перловці.

Овочі, зелень, ягоди та фрукти не підлягають сортовому розмежуванню. Їсти можна все, залежно від смакових уподобань. Найбільш ефективні для зниження рівня холестерину селера, капуста всіх сортів, помідори, лимони, помело, імбир, журавлина та брусниця.

У лікувальне меню рекомендується спеціально ввести продукти, що містять:

  • лютеїн (шпинат, зелений горошок);
  • каротиноїди (морква, обліпиха);
  • фолієву кислоту (квасоля, листовий салат, гранат);
  • фітостерини (рисові висівки, кукурудза);
  • поліфеноли (шавлія, зелений чай, чорниця і чорна смородина).

До дозволених джерел білка відносяться: індичка, курка (без шкіри), телятина, навага, тілапія, путасу, мінтай, морепродукти.

Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

Одним із дієвих засобів проти відкладень у судинах «поганого» холестерину вважається часник. При атеросклерозі вживання часникам показано щодня

Про напої

Щоб не створювати додаткове навантаження на судини головного мозку та серця, слід відмовитися від вживання кави. Повного виключення з раціону підлягає солодке газування. До корисних напоїв відносяться:

  • компот із свіжих або заморожених ягід;
  • фруктовий компот або кисіль (без додавання цукру);
  • зелений чай із м'ятою;
  • овочевий фреш;
  • відвар шипшини, коріння лопуха та кульбаби;
  • імбирно-цитрусовий напій

Порада! Для приготування імбирно-цитрусового напою необхідно 1 апельсин та 1 лимон нарізати, заварити окропом, витримати чверть години, додати тертий корінь імбиру. Пити можна будь-коли дня. Напій має потужну антиоксидантну дію, сприяє зниженню холестерину, зміцнює імунітет, сприяє зниженню маси тіла.

Про алкоголь при підвищеному холестерині

Незначні дози етилового спирту як хімічної сполуки здатні підвищити рівень «хорошого» холестерину. Однак перевищення норми спиртного змушує печінку спрямовувати всі зусилля на якнайшвидшу нейтралізацію токсинів та виведення оцтового альдегіду, тому виробництво ЛПВЩ зупиняється. При цьому рівень низькощільних ліпопротеїнів не змінюється, за рахунок чого зростає загальний показник холестерину.

Додатковими негативними факторами є деструктивна дія етанолу на стінки судин (на місці мікротравми утворюється бляшка холестерину), замутнення свідомості провокує закусити продуктами із забороненого списку, порушення ритмічної роботи серця (при аортальному атеросклерозі загрожує інфарктом).

В ідеалі хворим на атеросклероз необхідно відмовитися від вживання спиртних напоїв. Допускається одноразова доза міцного алкоголю чоловікам трохи більше 100 мл, жінок – 50 мл.

Стіл №10 та приклади дієтичних страв при атеросклерозі

При формуванні меню необхідно використовувати лише складові дозволеного продуктового кошика, дотримуватися правил прийому їжі та кулінарної обробки продуктів. Для зручності використання дієти раціон розробляється на тиждень. Варіанти страв для сніданку:

  • приготований у НВЧ омлет із додаванням зелені, томатів, нежирного сиру;
  • зварена на молочній або водній основі каша з вівсяних пластівців, пшеничного або рисового круп;
  • запечені в духовці сирники;
  • ледачі вареники з сиром.

Як ланч (другий сніданок) підійдуть свіжі фрукти, фруктове пюре, ягідний мус, запечені в духовці яблука, фруктовий коктейль або салат. Доповнити перекушування можна галетами, несолодким печивом. Обід повинен включати дві страви. Комбінувати продукти можна за смаком.

Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

Салати:

  • овочевий (томати + зелень + огірки + олія);
  • вітамінний (капуста білокачанна або пекінська + морква + оливкова олія);
  • вінегрет;
  • буряковий (відварений буряк + часник + волоський горіх + сметана 10% жирності);
  • морква по-корейськи.

Перші страви:

  • курячий суп з вермішелью (домашньою локшиною);
  • квасоляний суп на курячому бульйоні;
  • вегетаріанські щі;
  • холодний борщ чи гаспачо;
  • суп рибний з перловою крупою.

Важливо! Пасерування овочів для заправки супу забороняється. Бульйон вариться із нежирних сортів риби. Перед приготуванням курячого бульйону з птиці потрібно зняти шкіру.

На полудень пропонується сирна запіканка з яблуками, свіжий сир з натуральним йогуртом і ягодами, готовий зерняний сир з житнім хлібцем, ряжанка з несолодким печивом. У сир або ряженку корисно додати столову ложку висівок. Страви для вечірнього прийому їжі:

  • плов із курячою грудкою;
  • варена риба з картопляним пюре;
  • парові котлети з індички з розсипчастою перловкою або гречкою;
  • овочеве рагу;
  • рибні котлети на пару із відвареним рисом;
  • тефтелі з курячого м'яса, приготовлені на пару з відвареною цвітною капустою або броколі;
  • картопляна запіканка з тофу сиром.

Усі страви необхідно доповнювати свіжими овочами, квашеною капустою (обмежено), консервованим горошком, готовим салатом із морської капусти, свіжою зеленню. Ці продукти допоможуть зв'язування та виведення холестерину. Для покращення травлення та попередження вечірнього почуття голоду за дві години до сну рекомендується випити склянку кисломолочного напою низької жирності (кефір, ацидофілін).

Дієта при атеросклерозі судин (головного мозку, кінцівок, серця та шиї), особливості харчування

Підсумки

Атеросклероз – небезпечне захворювання судинної системи організму, що характеризується відкладенням поганого холестерину на інтимі (внутрішньому шарі судин). У цьому рівень «хорошого» холестерину значно знижується.

Ущільнення та розростання бляшок холестерину призводить до закупорки просвіту артерій, провокуючи ішемічну хворобу серця, порушення мозкового кровообігу з ризиком інсульту, гангренозне ураження нижніх кінцівок. Зменшити рівень холестерину та підтримувати його стабільність допомагає правильне дієтичне харчування.

Раціон, розроблений на основі дієти «Стіл 10», повинен містити максимум свіжих овочів, ягід та фруктів, круп'яні та білкові страви, корисні напої. Терапія атеросклерозу – процес тривалий. Важливо суворо дотримуватись правил харчування не тільки в період лікування, але й для профілактики (після того, як знизиться рівень холестерину).

EuroMD
Додати коментар