Холестерин у курячих яйцях: скільки міститься (нові наукові дослідження), чи підвищують рівень

За походженням холестерол (холестерин) ділиться на два види: ендогенний, який синтезують печінкові клітини, та екзогенний – що надходить із їжею тваринного походження.

Печінка виробляє близько 80% всього обсягу. 20% – це з'їдений холестерин у яйцях, м'ясі, рибі, молочних продуктах. Кількість вживаної щодня жирної їжі впливає загальний вміст холестерину у крові. Високі показники є результатом гастрономічних пристрастей до тваринних жирів.

Довідка:
Потрапляючи в кровотік молекули ендогенного та екзогенного холестерину, взаємодіють з білками, утворюючи ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), які доставляють холестерин у клітини та тканини організму, та ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) з функцією переміщення надлишків ЛПНЩ у зворотному виведення із організму. Збільшення загального рівня холестерину спровоковане підвищенням концентрації ЛПНГ та дефіцитом ЛПВЩ.

При виявленні гіперхолестеринемії (збільшеної концентрації холестерину в крові) лікар призначає дієту з максимальним обмеженням жиру. З раціону виключаються жирні сорти м'яса, сиру, сиру. Донедавна до списку заборонених продуктів входили і яйця.

Нові дослідження в галузі лікувальної дієтології спростовують категоричну шкоду препарату. Є яйця при підвищеному холестерину не тільки можна, а й за дотримання певних правил навіть корисно.

Цінні складові елементи

Яйця унікальні за своєю поживною цінністю. Білкова складова продукту – це повноцінний будівельний матеріал для клітин організму та основа для створення ферментів, гормонів та інших сполук.

Варений або смажений яєчний білок не поступається м'ясним протеїнам, але при цьому легше перетравлюється кишечником і засвоюється в організмі. У яєчному білку є ряд ферментів (протеаза, дипепсидаза, діастаза), а також невеликий відсоток глюкози.

У курячих яйцях містяться корисні для здоров'я елементи:

  • каротиноїд лютеїн – підтримує гостроту зору, гальмує дію вільних радикалів та передчасне старіння;
  • амінокислота тирозин – захищає організм від наслідків стресів, покращує когнітивні здібності (увага, пам'ять тощо);
  • Ліцетин – містить фосфоліпіди, завдяки чому покращує роботу печінки, допомагає у виробленні ЛПВЩ;
  • лізоцим – антибактеріальний кишковий фермент, який бере участь у регуляції мікрофлори кишечника;
  • ПНКЖ або поліненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, Ω-3, Ω-6) – регулюють ліпідний обмін, знижують кількість тригліцеридів та ЛПНГ у крові;
  • МНЖК або мононенасичені жирні кислоти (пальмітолеїнова та олеїнова) – стимулюють виведення ЛПНГ, розщеплюють насичені жири.

Холестерин у курячих яйцях: скільки міститься (нові наукові дослідження), чи підвищують рівень

У яйцях багато фосфору, що покращує мозкову діяльність, калію, що нормалізує роботу серця, заліза, що підтримує процеси кровотворення. Жиророзчинні вітаміни у складі:

  • ретинол (А) – живить шкіру та волосся, підвищує регенеративні здібності організму;
  • ергокальциферол (D2) та холекальциферол (D3) – забезпечують здоров'я кістково-м'язового апарату, посилюють імунітет, гальмують розвиток онкологічних процесів;
  • токоферол (Е) – збільшує проникність судин, прискорює кровообіг.

У складі продукту присутній комплекс вітамінів групи В з перевагою:

  • холіну (В4) – активного учасника метаболізму жирів у печінці;
  • пантотенової кислоти (B5), що позитивно впливає на роботу головного мозку, надниркових залоз та ЦНС (центральної нервової системи).

Жиророзчинні вітаміни, жирні кислоти та всі ліпіди сконцентровані у жовтку.

Енергетична цінність та нутрієнти у складі

На 70-75% сирий продукт складається із води. Приблизно по 12% посідає білки і жири. Вуглеводи присутні у мізерній кількості (менше 1,5%). Яйця свійських птахів мають різну енергетичну цінність. Найбільш калорійними є найбільші різновиди – гусячі та качині. Зміст нутрієнтів відрізняється незначною мірою. За кількістю білка лідирують гуси, за кількістю жиру – качки.

Порівняльна таблиця нутрієнтів та калорій на 100 г

Вид та БЖУ Курячі Качині Індичині Перепелині Гусячі
Білки 12,8 13,7 13,1 13,1 14,0
Жири 11,8 14,4 11,7 13,1 13,0
Вуглеводи 1,0 1,2 0,7 0,6 1,2
Ккал 157 202 169 168 190

Середня маса курячого яйця – 40-45 г, що відповідає 63-70 ккал.

Холестерин та насичені жирні кислоти у жовтках

Холестерин у курячих яйцях становить близько 420 мг на 100 г продукту, що у сім разів менше, ніж сукупний вміст насичених жирних кислот (пальмітинової, стеаринової, міристинової та ін.). Їхня складова – 3 г/100 г.

Насичені жирні кислоти (НЖК) сприяють утворенню ліпопротеїнів низької щільності (поганого холестерину), який осідає на внутрішній поверхні судинних стінок. Це спричиняє формування холестеринових бляшок. ПНЖК та МНЖК, що містяться в яєчних жовтках, розщеплюють корисні насичені жирні кислоти, але не повністю нейтралізують.

Розрахунок добової норми

Безпечна добова норма екзогенного холестерину для людей, які не страждають на гіперхолестеринемію та атеросклероз – близько 300-400 мг, насичених жирних кислот – 15 г. При високому холестерині порцію рекомендується скоротити наполовину. При атеросклеротичних патологіях – утричі.

Довідка:
Нормальні показники холестерину у крові – від 3,3 ммоль/л до 5,2 ммоль/л.

Враховуючи вагу продукту, неважко обчислити, скільки насичених жирних кислот і скільки холестерину в яйці:

  • 420 * 40 (45) / 100 = 168 (189) мг – холестерин в 1 шт.
  • 3000 * 40 (45) / 100 = 1200 (1350) мг = 1,2 (1,35) р – НЖК в 1 шт.

Виходить, що максимальна кількість, яку може дозволити собі людина з нормальним складом крові, – це два яйця на день. При гіперхолестеринемії – не більше одного. Зважаючи на інші продукти щоденного раціону, що містять тваринний жир, ця порція має бути ще меншою.

Холестерин у курячих яйцях: скільки міститься (нові наукові дослідження), чи підвищують рівень

При нормальному вмісті холестерину в крові штучно знижувати його не потрібно. Дефіцит не менш небезпечний для здоров'я, ніж надлишок. Повна відмова від продуктів тварин призводить до збою біохімічних процесів в організмі.

Холестерол – органічний жирний спирт, який знаходиться у клітинній мембрані та захищає клітини від негативу. Без нього не виробляються статеві та стероїдні гормони, жовчні кислоти, не засвоюються вітаміни А, Е, Д, порушуються міжнейронні зв'язки, не розвивається вагітність.

Вплив яєць на рівень холестерину в крові

Чи підвищують яйця холестерин? Виходячи зі складу, нормоване вживання препарату не може завдати кардинальної шкоди судинам здорової людини. При гіперхолестеринемії зловживання яєчним жовтком може прискорити патологічні зміни в артеріях.

Останні наукові дослідження довели, що проблема підвищення холестерину полягає не в самих яйцях, а в їхньому неправильному вживанні. Надзвичайно важливим є комбінування яєць із іншими продуктами.

Залежно від поєднання холестерину з білками, вуглеводами, жирами (рослинними та тваринами), утворюються ліпопротеїни високої щільності чи низької щільності. Ідентичне правило діє і до ненасичених жирних кислот, що входять до складу жовтка.

Холестерин у курячих яйцях: скільки міститься (нові наукові дослідження), чи підвищують рівень

Холестерин у молоці

Яйця стають потенційно небезпечними, якщо їсти їх разом із продуктами, багатими тваринними жирами:

  • ковбасні вироби;
  • вершкове (топлене) масло;
  • сир з жирністю понад 5%;
  • тверді сири; плавлені сири;
  • субпродукти та м'ясо качки, гусака, свині.

Виходячи з цього, улюблений багатьма сніданок – яєчня-глазунья з ковбасою та сиром на вершковому маслі – це бомба холестерину. Після такого блюда однозначно підвищується рівень ЛПНГ у крові.

Холестерин у курячих яйцях: скільки міститься (нові наукові дослідження), чи підвищують рівень

Згідно з дієтою, що призначається при гіперхолестеринемії та атеросклерозі, перелічені продукти з раціону усуваються, але і при нормальному рівні холестерину дієтологи не радять поєднувати яйця з іншими жирами тваринного походження.

При спільному вживанні яєць зі швидкими вуглеводами організм насамперед переробляє солодощі. Надлишок глюкози печінка перетворює на тригліцериди. Результатом стає підвищення показників цукру та холестерину в крові. Холестерин, що у вареному яйці, гепатоцити (робочі клітини печінки) витрачають, як джерело утворення жовчних кислот.

Сирий жовток для жовчних кислот не підходить. При вживанні яєць у сирому вигляді невикористаний печінкою холестерин залишається у вільній формі. Частина його з великою ймовірністю трансформується у ліпопротеїни низької щільності. За рахунок збільшення концентрації ЛПНЩ зросте загальний рівень холестерину в крові.

На додаток про сирі яйця: погано засвоюються шлунком і кишечником, можуть містити сальмонели (патогенні бактерії, що викликають гостру кишкову інфекцію), не виключено вміст антибіотиків, що додаються до комбікорму на птахофабриках. Сирий продукт гальмує всмоктування в кров заліза, що може спричинити анемію.

Як правильно їсти яйця

Продукт добре взаємодіє з багатими клітковиною та вітамінами овочевими культурами (томати, перець) та зеленню (кріп, петрушка, кінза тощо). Варені яйця будуть кориснішими, як самостійна страва. Відповідно до новітніх рекомендацій дієтологів, для нормального засвоєння білка та жовтка та запобігання змінам у складі крові яйця їдять:

  • варені, не поєднуючи ні з чим іншим;
  • у вигляді омлету (яєчні) із зеленню та помідорами.

Для смаження використовують тільки олію.

Довідка:
Дієта при гіперхолестеринемії виключає вживання будь-яких смажених страв, у тому числі яєчню. Омлет готують на пару або в мікрохвильовій печі.

Орієнтовні норми споживання на тиждень:

  • для людей без порушень ліпідного складу крові – до 8 прим.;
  • при неускладненій гіперхолестеринемії – до 4 прим.;
  • при атеросклерозі – до 2 шт.

Холестерин у курячих яйцях: скільки міститься (нові наукові дослідження), чи підвищують рівень

Щоб не перевищити добову норму холестерину, пацієнтам, які дотримуються гіпохолестеринової дієти слід враховувати загальну кількість жирів (яйця + інші продукти тваринного походження).

Підсумки

Курячі яйця є корисним поєднанням білка, вітамінів, ненасичених жирних кислот. Вміст холестерину в одному яйці варіюється від 168 мг до 189 мг. При добовій нормі холестеролу 300-400 мг яйця можна вважати цілком безпечними.

На розвиток гіперхолестеринемії яйця впливають лише при їх неправильному вживанні. Не можна поєднувати продукт з тваринними жирами та швидкими вуглеводами та перевищувати добову норму, визначену дієтологами.

EuroMD