Дієта при гіпертонії: дієтичні підходи до припинення високого тиску, меню при гіпертонічній хворобі

Корекція особистого раціону харчування – важлива ланка лікування більшості захворювань, у тому числі серцево-судинної системи. Існує думка, що дієтотерапія ґрунтується на жорсткому обмеженні всього смачного, що зазвичай віддають перевагу пацієнтам, однак це не так. Можна підібрати таке поєднання продуктів, яке дозволить позбавитися основних проблем зі здоров'ям, але в той же час і отримати задоволення від страви.

Гіпертонія – патологічний стан, який проявляється високим тиском у судинах. Виникає і натомість атеросклеротичного ураження судин, при надмірній вазі, стресі, надмірному споживанні солі. І також причинами високих цифр АТ (артеріального тиску) вважаються захворювання ниркового апарату, ендокринної системи, низька фізична активність та неконтрольований прийом низки лікарських засобів.

Дієта при гіпертонії дозволяє знизити рівень артеріального тиску, не використовуючи медикаменти. Особливо це стосується 1 ступеня захворювання, коли підвищення показників ще не досягло критичного рівня та не супроводжується тривалим утримуванням високих цифр. Далі розглянуто, яка дієта підходить для таких пацієнтів, чим вона відрізняється і як правильно скласти меню на тиждень при гіпертонічній хворобі.

Мета та правила дієтотерапії

Фахівці стверджують, що корекція раціону харчування дозволить нормалізувати стан кровообігу, покращити роботу серця та судин, відновити порушений метаболізм, сприяти схудненню та виведенню надлишку холестерину з організму. Паралельно знижується навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Якщо говорити про лікувальні дієти Певзнера, кожна з яких рекомендується при поразці певної системи організму, гіпертонікам рекомендують стіл під номером 10. Її основні постулати:

  • часто їсти, але маленькими порціями;
  • відмовитися від смаженого та копченого, віддавати перевагу вареним, тушкованим продуктам;
  • страви повинні бути теплими (нехолодними та негарячими!);
  • максимально обмежити споживання спиртних напоїв;
  • раціон харчування має бути збалансованим та повноцінним.

Роль нутрієнтів у раціоні гіпертоніків

У цьому розділі можна дізнатися, наскільки важливими є білки, ліпіди, вуглеводи та інші речовини, що входять до складу продуктів харчування, для пацієнтів з гіпертонією і що слід обмежити для зниження показників на тонометрі.

Білки

Ці речовини є незамінним будівельним матеріалом для організму людини. Сучасний ритм життя призводить до того, що люди споживають удвічі більше білка, ніж їм потрібно, навіть не замислюючись над цим. Більшість вважає, що зайві жири та вуглеводи відкладаються у вигляді жирової маси на ногах, животі, сідницях, але надлишок білкових речовин також депонується у вигляді зайвого жиру. Кількість необхідних білків залежить від віку людини, ритму життя, фізичної активності та, як правило, зі збільшенням віку потреба цих речовин знижується.

Гіпертоніки можуть отримувати необхідну кількість білків із наступних продуктів харчування:

Дієта при гіпертонії: дієтичні підходи до припинення високого тиску, меню при гіпертонічній хворобі

Малина знижує тиск чи ні?

  • бобові;
  • зернові культури у вигляді пшениці, вівса, ячменю;
  • горіхи;
  • насіння;
  • нежирні сорти м'яса та риби (курча, телятина, тунець тощо).

Холестерин

Існує кілька форм речовини: поганий (ліпопротеїни низької щільності) та гарний (ліпопротеїни високої щільності). Перша форма холестерину здатна відкладатися на внутрішніх стінках судин, що призводить до розвитку атеросклерозу, а надалі інсульту та інфаркту. Друга форма, навпаки, запобігає виникненню подібних патологій. Дієта при артеріальній гіпертензії передбачає обмеження споживання продуктів, що мають високі показники холестерину у складі.

Дієта при гіпертонії: дієтичні підходи до припинення високого тиску, меню при гіпертонічній хворобі

Продукти, що знижують рівень холестерину, повинні надходити до раціону гіпертоніка щодня Важливо! Різко відмовлятися від «холестеринових» продуктів не варто, оскільки організм вже звик до них. Варто поступово зменшувати їх кількість у раціоні.

Варто звернути увагу на такі рекомендації:

  • обмежити кількість курячих яєць у раціоні (570 мг холестерину в 100 г);
  • яловичі та свинячі субпродукти краще готувати не частіше ніж раз на місяць (від 130 до 300 мг холестерину на 100 г продукту);
  • відмовитися від ковбасних виробів, копченостей, вершкового масла та маргарину;
  • обмежити споживання сметани та вершків, твердого сиру (в останньому понад 500 мг холестерину в 100 г).

Перелік продуктів, що борються з надмірними показниками холестерину в крові:

  • сирий часник;
  • деякі овочі (морква, цибуля, капуста);
  • кукурудза;
  • овес та вівсяні висівки;
  • бобові;
  • фрукти (грейпфрут, апельсин, яблуко).

Вуглеводи

Хоч як парадоксально звучить, дієтичний стіл для гіпертоніків передбачає збільшення споживання вуглеводів. Можна посперечатися з цією думкою, вказавши на високу калорійність вуглеводних продуктів, що не рекомендовано при надмірній вазі. Однак мова в даному випадку йде саме про складні вуглеводи, а не швидкі, до складу яких входить глюкоза. Складні вуглеводи (сахариди) повільно розщеплюються в організмі і тривалий час залишають почуття ситості.

Відмовлятися від вуглеводів не варто, оскільки в такому разі організм починає брати енергію для процесів життєдіяльності з ліпідів та білків, внаслідок чого з'являються кетонові тіла (у народі – ацетон). Більше того, сахариди необхідні для правильного формування опорно-рухового апарату, синтезу гормональних речовин, ферментів та секрету слизових залоз.

Говорячи про вуглеводи, слід наголосити на такому продукті, як хліб. У ньому велика кількість нікотинової кислоти, що знижує ризик розвитку захворювань серця та судин. Користу нададуть не м'які сорти білого хліба, у яких велика кількість пшеничного борошна та розпушувача, а ті, до складу яких входить борошно грубого помелу та висівки.

Простори інтернету стверджують, що для боротьби із зайвою вагою, яка є одним із провокаційних факторів гіпертонічної хвороби, слід звернути увагу на дієту Аткінса. Це програма низьковуглеводного харчування, основою якої є різке зниження надходження до організму швидких вуглеводів та зменшення добового калоражу до 950 ккал. Лікарі не рекомендують так критично ставитися до меню гіпертоніків, але дієтичні підходи до припинення споживання великої кількості глюкози все ж таки варто розглянути.

Вітаміни та мікроелементи

У таблиці описані біологічно активні речовини цієї групи, що сприятливо впливають на організм людей, які страждають високими показниками артеріального тиску.

Назва речовини Користь для організму Зміст у продуктах
Ретінол (віт. А) Сприяє зменшенню кількості поганого холестерину за рахунок підвищення рівня ліпопротеїнів високої густини. Благотворно впливає стан шкірних покривів і судин. Риб'ячий жир, зелень, диня, курага, перець чилі
Аскорбінова кислота (віт. С) Збільшує еластичність судинної стінки, бере участь у процесах метаболізму, нормалізує цифри холестерину у крові, активує захисні реакції. Шипшина, горобина, смородина, цитрусові, зелень, капуста, фрукти
Тіамін (B1) Підтримує роботу серцевого м'яза та нервової системи, усуває спазм судин. Пивні дріжджі та висівки, хліб із борошна грубого помелу
Рибофлавін (B2) Активна участь у обмінних процесах. Його недолік призводить до змін із боку капілярного кровообігу. Дріжджі, яйця, яловичі субпродукти, гречка, вівсянка, молочні продукти
Холін (B4) Активно взаємодіє з фолієвою кислотою, аскорбіновою кислотою та вітаміном В12. Поєднана дія запобігає розвитку атеросклерозу, знижує показники холестерину в крові. Яєчний жовток, субпродукти, злаки та молочні продукти, шпинат, бобові, нерафінована рослинна олія
Піридоксин (B6) Синтез ферментів та амінокислот, нормалізація холестеринового обміну. Яйця, риба, м'ясо птиці, молочні продукти, капуста, картопля
Пангамат кальцію (B15) Участь в обміні холестерину та кисню, ліпідів, покращує кровообіг та знижує м'язову стомлюваність. Рідкі дріжджі та насіння рослин
Нікотинова кислота (віт. PP) Зниження артеріального тиску, розширення судин головного мозку, участь у процесі метаболізму та клітинного дихання, зниження згортання крові. Риба, квасоля, овочі, фрукти, дріжджі
Рутін (віт. Р) Сприяє зміцненню великих судин та капілярів, збільшує їх еластичність. Смородина, чай, журавлина, чорниця, виноград, вишня, горобина

Дієта при підвищеному тиску для чоловіків і жінок передбачає, що харчовий раціон повинен бути багатий на такі макро- і мікроелементи:

  • калій необхідний підтримки внутрішньоклітинного і водно-сольового метаболізму, бере участь у процесах скорочення міокарда, виводить зайву рідину з організму;
  • магній зменшує показники ліпопротеїнів низької щільності, розчин сульфату магнію застосовують для усунення гіпертонічних кризів та аритмії;
  • фосфор – цей мікроелемент займає приблизно 1% маси тіла людини. Приймає активну участь у діяльності центральної нервової системи, опорно-рухового апарату, роботі серця, метаболізмі;
  • кальцій сприяє зменшенню цифр на тонометрі.

Натрію слід споживати менше, оскільки це сіль. Важливо враховувати натрієво-калієвий баланс продуктів, тобто співвідношення в одному продукті інших мінералів. Кількість калію має бути більшою, ніж натрію. Споживання солі не повинно перевищувати 5 г на добу (особливо якщо йдеться про 2 або 3 ступені гіпертонічної хвороби). Зазвичай людина з'їдає до 30 г солі на день і навіть не думає про це. Результатом стає затримка води в організмі, поява набряків та збільшення артеріального тиску.

Дієта при гіпертонії: дієтичні підходи до припинення високого тиску, меню при гіпертонічній хворобі

Зовсім відмовлятися від солі не можна, оскільки порушується водно-сольовий баланс, що також критично для організму. Особливо це стосується літньої пори, періоду підвищення температури тіла на тлі низки захворювань, роботи у гарячому цеху, прийому сечогінних препаратів. У подібних випадках разом із водою людина втрачає й мінерали. А якщо ще й не споживається сіль, різко змінюється співвідношення між електролітами, що може призвести до порушення серцевого ритму.

Дозволені та заборонені продукти

Перевагу при складанні меню гіпертоніка варто віддати:

  • вчорашньому хлібу, хлібу з висівок або сухарям;
  • першим стравам на овочевих бульйонах або других бульйонах із нежирних сортів м'яса, риби;
  • м'ясних та рибних страв з телятини, індички, курча, судака, щуки, коропа;
  • морепродуктів;
  • молочним та кисломолочним продуктам невисокого відсотка жирності;
  • зелені;
  • фруктів та овочів;
  • омлету на пару (не частіше ніж раз на тиждень);
  • слабосоленим сортам сиру;
  • бобових, кукурудзи;
  • сухофруктів;
  • варення, меду, желе в обмежених кількостях.

Важливо відмовитися або максимально обмежити споживання свинини, качиного м'яса, особливо зі шкіркою, свіжого хліба та здоби, ковбаси та подібних виробів, консервів та копченостей. Також фахівці не рекомендують включати в меню гіпертоніка маргарин, магазинні соуси, вершки, яйця в смаженому вигляді, солонину і солону рибу, гриби, гострі закуски.

Питний режим

Існує дві думки з приводу споживання рідини: якщо багато пити води, то вона затримуватиметься в організмі, що призведе до набряків та підвищення АТ, а якщо пити води мало, то це сповільнюватиме метаболізм і може спровокувати розвиток сечокам'яної хвороби. Тому необхідно дотримуватись золотої середини: 1,5 л рідини на день буде достатньо. Таку кількість води не потрібно пити в 2-3 прийоми, краще, якщо рідина споживатиметься за 7-8 разів. Оптимально – носити з собою пляшечку з водою та робити по кілька ковтків через кожні 1,5–2 години.

Протягом дня можна пити компоти, морси домашнього приготування, неміцний чай, відвар шипшини (якщо паралельно не приймаються сечогінні препарати). Каву краще замінити напоями на основі цикорію, жита, ячменю. Хоча питання можливості вживання кави при гіпертонії індивідуальне. Деяким пацієнтам лікарі дозволяють випивати одну чашку напою на день, але за умови, що кава буде неміцною та розведеною молоком.

Меню

Далі розглянуто приклад складання меню на тиждень для пацієнта із підвищеними показниками артеріального тиску.

День тижня Сніданок Обід Перекус Вечеря
1 Салат з відвареної картоплі, моркви та буряків зі сметаною, хліб та чай Овочевий суп, салат зі свіжих овочів Банан Запечений короп зі спаржею та зеленню
2 Вівсянка на воді, хліб з олією та сиром Щи зі сметаною, картопля з тушкованим м'ясом індички Абрикоси Плов із фруктами, чай з молоком
3 Гречка на воді з курагою, чай Овочеве рагу, компот Брусничний морс та галетне печиво Відварена телятина, вінегрет без огірків, заправлений олією
4 Сендвічі з томатами та базиліком, апельсиновий сік Рис з відвареною грудкою курки, салат зі свіжих овочів Відвар шипшини з медом, вівсяне печиво. Тушкована квасоля з овочами, яблуко
5 Сир, ягоди Борщ на овочевому бульйоні, пшенична каша з бефстрогановим Чай, горіхи та чорнослив Запечена щука, овочевий салат та компот
6 Вівсянка на молоці, чай Картопля в мундирі, салат із зелені з горіхами, заправлений соком лимона, олією, гірчицею та часником Печене яблуко Тушене м'ясо кролика, салат із капусти
7 Фруктовий салат, неміцна кава з молоком Дієтичний суп, риба на пару з овочами Грейпфрут Запіканка з сиру, присипана кунжутом

Висновок

Гіпертонічна хвороба – серйозний патологічний стан, для корекції якого потрібна допомога лікарів. Зменшити цифри на тонометрі допоможуть прийом лікарських засобів, адекватні фізичні навантаження, боротьба із зайвою вагою. Дієтотерапія – ланка комплексного лікування. У деяких випадках перегляд особистого меню дозволяє знизити артеріальний тиск навіть без медикаментів. При тяжкому ступені захворювання корекція споживаних продуктів харчування допомагає утримувати результати, досягнуті іншими методами терапії.

EuroMD
Додати коментар