Шоколад підвищує або знижує тиск: як впливає (чорний, гіркий), користь та шкода

Гіпертонія – захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня артеріального тиску (АТ). Щоб підтримувати артеріальний тиск у нормі, хворий змушений постійно приймати різні групи лікарських засобів.

Але на першій стадії патології – на початку її розвитку – тиск можна успішно регулювати за допомогою їжі. Як шоколад впливає на тиск: підвищує чи знижує? Наприклад, гарячий шоколад раніше медики рекомендували своїм пацієнтам, які страждають на високий тиск за здатність зменшувати його показники. А що твердять сучасні медики? Про це й поговоримо.

Вживання при гіпертонії

Шоколад – напевно, одна з найулюбленіших солодощів багатьох людей. Але щоб не заподіяти своєму здоров'ю ненавмисної шкоди, потрібно знати, що продукт підвищує або знижує тиск. До речі, вчені досі до єдиної думки не дійшли і ніяк не можуть вирішити – ласощі приносять здоров'ю користь чи шкоду.

Важливо! До складу какао-бобів входить особлива речовина під назвою тріптофан. Потрапляючи в організм людини, він трансформується на серотонін. Останній сприяє підняттю настрою. Його ще називають гормоном щастя.

У плодах шоколадного дерева міститься багато вітамінів групи В та різних мікроелементів. З цієї причини шоколад можна розглядати як корисні для здоров'я ласощі. Але чи робить шоколад безпосередній вплив на артеріальний тиск чи ні?

У складі ласощів присутні:

  • залізо,
  • калій,
  • фосфор,
  • магній,
  • цинк,
  • кальцію.

Шоколад підвищує або знижує тиск: як впливає (чорний, гіркий), користь та шкода

Якщо раніше медики були твердо впевнені, що какао підвищує тиск, то сьогодні вони це твердження ставлять під сумнів. Зумовлено подібну розбіжність тим, що у складі шоколаду є безліч флавоноїдів. Вони є потужними природними антиоксидантами, що сприяють очищенню стінок судин та підвищенню показників їх еластичності.

Отже, ласощі сприяє поліпшенню як роботи кровоносної системи, а й міокарда загалом. Крім того, какао-боби містять великий обсяг епікатехіну. Речовина ефективно захищає організм від розвитку інфарктів, інсультів, цукрового діабету та онкопатологій.

Також було доведено, що шоколад перешкоджає формуванню тромбів і, отже, знижує артеріальний тиск. Але ці твердження дійсні лише для солодощі з високим вмістом какао – від 70% і від. Тому можна з певною впевненістю сказати, що регулярне вживання невеликої кількості шоколаду допоможе контролювати рівень артеріального тиску, утримуючи його в межах норми.

При гіпотонії

При низькому або злегка зниженому тиску шоколад буде також корисним. Але в цьому випадку підвищенню артеріального тиску сприяє усунення причин, що спровокували його зниження. Це правило працює лише щодо природних причин падіння артеріального тиску. Шоколад нездатний вплинути на рівень тиску крові, якщо він перебуває в нормі.

Також не відбудеться ще більшого зниження вже спочатку низького АТ. Щоб стабілізувати та підняти показники до «робітників», гіпотонікам потрібно з'їсти шматочок солодощі вагою 20–30 грамів. Зумовлений подібний ефект наявністю у складі какао-бобів кофеїну, тому шоколад піднімає тиск. Додатковий ефект – усунення головного болю, типового для гіпертонічної патології.

Користь кожного виду шоколаду

У вплив шоколаду на рівень артеріального тиску ми розібралися. Але слід пам'ятати, що виробники пропонують різні види цього десерту. Найчастіше зустрічається гіркий шоколад, білий та молочний. Вони мають свої відмінності та мають різний вплив на показники АТ.

гіркий шоколад

Шоколад підвищує або знижує тиск: як впливає (чорний, гіркий), користь та шкода

Який чорний чай впливає на тиск?

Гіркий шоколад (він же чорний, темний), як упевнено багато фахівців, сприяє нормалізації рівня АТ. Тому його рекомендують включати в меню людям із різними патологіями серця та судин.

Невелика кількість ласощів буде особливо корисна людям з гіпертонічною хворобою і просто з підвищеним тиском, оскільки вона сприяє його зниженню. Корисні властивості чорного шоколаду:

  • мінімізує ризик розвитку цукрового діабету;
  • покращує кровообіг, мозкову активність, настрій;
  • надає заспокійливу дію на ЦНС;
  • знижує показники “поганого” холестерину;
  • підвищує працездатність, витривалість.

Шоколад підвищує або знижує тиск: як впливає (чорний, гіркий), користь та шкода

Краще при гіпертонії вибирати якісний молочний шоколад

Молочний

Молочний шоколад характеризується високими показниками жирності, що зумовлено молочними продуктами, що входять до його складу. Якщо говорити про його вплив на тиск, то він менш ефективний, оскільки містить меншу кількість какао та інших речовин, що впливають на АТ. Молочний шоколад – ласощі, що дозволяють зняти нервову напругу та підняти настрій.

Корисні властивості молочного шоколаду:

склад Вплив на організм
триптофан короткочасне знеболювання
серотонін підвищення настрою, усунення депресивного настрою
кофеїн підвищення запасів енергії
теобромін покращення мозкового кровообігу
біофлавіни захист клітин, їх оновлення
флавоноїди зниження вироблення інсуліну та ризику розвитку діабету

Білий

У складі білого шоколаду входить олія какао, цукор, молоко та лецитин. Какао-порошок повністю відсутня. Корисні властивості білого шоколаду:

вітамін Е зниження ймовірності захворювань серця та судин
жирні кислоти попереджає розвиток діабету
вітамін К допомагає повніше засвоюватися кальцію
селен підвищує опірність організму до різних інфекцій
метилксантин полегшує стан астматиків та людей з легеневими захворюваннями
кофеїн знеболює, покращує роботу головного мозку
тіанін стимулює загоєння ран

Потенційна шкода здоров'ю

Шоколад, незважаючи на всі корисні властивості, може завдавати організму певної шкоди. Солодощі відносяться до групи висококалорійних продуктів, тому здатні:

  • провокувати набір ваги до розвитку ожиріння;
  • викликати алергічну реакцію, особливо у дитячому віці;
  • через великий вміст жирів викликати порушення у роботі серця та судин;
  • стимулювати печію, напади нудоти, що з присутністю у його складі кофеїну.

При купівлі насолоди варто віддавати перевагу добре відомим великим виробникам, які стежать за якістю продукту. Дешеві аналоги можуть містити кокосове або пальмове масло, що сприяє формуванню атеросклерозу, ожирінню та у виняткових випадках провокують утворення ракової пухлини. Шоколад буде однаково корисний і при зниженому, і підвищеному АТ. Головне, вибрати потрібний сорт і не надто захоплюватися солодощами.

EuroMD