Здоровим людям із нормальною масою тіла варто обмежитися 1-2 порціями морозива на тиждень, краще зробити вибір на користь продукту з невисоким вмістом жирів та цукру, наприклад, молочного морозива з додаванням фруктового чи ягідного пюре, розповіла головний дієтолог Антоніна Стародубова.
“Вибираючи морозиво, ми часто керуємося лише своїми смаковими уподобаннями, але при цьому все ж таки порекомендую звертати увагу на склад інгредієнтів, харчову цінність і калорійність порції продукту. Дорослим краще зробити вибір у бік продукту з невисоким вмістом жирів і цукру, наприклад, молочного морозива з Додаванням фруктового або ягідного пюре, а дітям також можна запропонувати і пломбір, і ескімо, у будь-якому випадку слід враховувати, що це, безумовно, ласощі, десерт, а не харчовий продукт на кожен день, тому для здорової людини з нормальною масою тіла краще. обмежитися однією, двома порціями на тиждень”, – сказала Стародубова.
Дієтолог зазначила, що різні види морозива умовно можна поділити на дві основні групи. До першої відносять види, що містять молочні продукти: молочне, йогуртове, вершкове та пломбір.
“Калорійність такого морозива залежатиме від вмісту молочних жирів у продукті від 3,5% – у молочному, до 20% – у пломбірі. Вміст цукру в усіх цих видах буде приблизно однаковий і складе приблизно 15 грамів на 100 грамів продукту. Так, наприклад, середня калорійність стандартної порції молочного морозива у вафельному стаканчику складе 125 кілокалорій, вершкового – 180 кілокалорій, а пломбіру – понад 220 кілокалорій. калорійність буде значно вищою – 300 кілокалорій на 100 грамів продукту та вище”, – зазначила Стародубова.
Лікар уточнила, що до другої групи можна віднести види морозива з невисоким вмістом або без жирів у складі: щербет та фруктовий лід.