Як з’ясувалося, печінки допомагають краще справлятися зі своїми функціями лактобактерії.
Надмірне вживання алкоголю призводить до погіршення здатності печінки розщеплювати жири, що призводить до їхнього відкладення в органі. Згодом цей стан розвивається у жирову дистрофію печінки або цироз. Саме тому лікарі всього світу рекомендують дотримуватися обережності при вживанні спиртного. Що ж робити, якщо шкода печінки вже завдано? По-перше, звичайно, перестати вживати алкогольні напої. А по-друге, допомогти печінці відновитися від отриманої шкоди.
А цьому сприяють лактобактерії, як з’ясували китайські вчені. Вони містяться в кисломолочних продуктах: кефірі, йогурті, ряженці, сирі, сметані, кислому молока і сирах.
Дослідники Цзилінського сільськогосподарського університету провели ряд експериментів на мишах і виявили, що гризуни, які отримують в їжу добавки з лактобактеріями, накопичували в печінці менше жиру, ніж група, яка не отримувала таких добавок.
Також вчені з’ясували, що кисломолочні продукти здатні зменшувати запальні процеси у печінці та посилювати бар’єрну функцію кишечника, покращуючи слизову оболонку шлунка.