При активності грибкової інфекції на слизовій оболонці та шкірному покриві прогресує кандидоз. Захворювання однаково неприємне для жінок і чоловіків, схильне до хронічного перебігу. Серед лікувальних заходів – антикандидна дієта, що перешкоджає розвитку, розмноженню патогенної флори (грибів роду Кандіда).
Правила харчування при кандидозі у чоловіків
Ряд продуктів харчування створюють сприятливі умови для розвитку та розмноження патогенних грибків. У такому клінічному випадку патологічний процес ускладнюється, кандидоз схильний до хронічного перебігу. Щоб уникнути рецидивів та ускладнень, важливо знати правила харчування при загостренні:
Захворювання |
Правила харчування |
Кандидоз статевих шляхів |
|
Молочниця ротової порожнини |
|
Кандидоз кишечника |
|
Грибкова поразка шкірного покриву |
|
Кандидоз шлунка |
|
Грибкова ураження стравоходу |
Що можна їсти за молочниці
Оскільки патогенний грибок Кандида розмножується у кислому середовищі, протикандидна дієта спрямована на зниження кислотності, усунення балансу у бік лугу. Корисні продукти харчування:
Харчові інгредієнти |
Вибір продуктів харчування |
Крупи: |
овес, рис, пшоно, гречка, вівсянка. |
Птах: |
індичка, курка. |
Кисломолочна продукція: |
натуральний йогурт, кефір, сир. |
Субпродукти: |
нирки, печінка. |
Овочі: |
буряк, огірки, морква, броколі. |
Фрукти та ягоди: |
зелені яблука, чорниця, обліпиха, журавлина. |
Інші: |
риба, морепродукти, спеції, вершкове масло, гарбузове насіння, бобові, кунжут, прянощі. |
Що можна пити
Лікувальна дієта при молочниці у чоловіків включає дотримання водного режиму. Пацієнту рекомендується пити 1,5 л води за добу. Лікувальне харчування включає відвари з шипшини, глоду, ромашки, горобини без додавання меду та цукру. Корисні для здоров'я натуральні соки з несолодких ягід та фруктів, зелений чай як природний антиоксидант.
Що не можна їсти
Заборонені продукти посилюють клінічну картину кандидозу, гальмують консервативне лікування молочниці у чоловіків. Не рекомендується готувати та вживати:
- жирні, смажені, солоні та копчені страви;
- кондитерські вироби, солодощі;
- соуси, майонез, маринади, оцет;
- хлібобулочні вироби;
- спиртні напої;
- продукти харчування із високим вмістом цукру;
- солодкі фрукти та соки;
- сухофрукти.
Меню дієти
День тижня |
Сніданок |
Обід |
Вечеря |
Понеділок |
Вівсянка на воді, яблуко, чай без цукру. |
Картопляне пюре, відварене філе курки, кабачкова ікра, компот. |
Овочевий салат із капусти, парові котлети, несолодкий чай. |
Вівторок |
Сухарики із чим. |
Тушкована індичка, гречана каша. |
Тушений кролик, овочевий салат. |
Середа |
Сир з грейпфрута. |
Рисовий суп з зелений горошок, запечена риба. |
Тушковані овочі, парові котлети, чай. |
Четвер |
Гарбузова каша, чай із лимоном. |
Щи, салат зі шпинатом та куркою. |
Тушені боби, кисле молоко. |
П'ятниця |
Гречка з молоком, йогурт. |
Курячий суп з вермішеллю без підсмаження, сухарі. |
Відварена куряча грудка, свіжий салат з огірків та помідорів. |
Субота |
Пшоняна каша з курагою, чай. |
Запечена риба, тушковані овочі. |
Рибні котлети, тушкована капуста, томатний сік. |
Неділя |
Смачна запіканка з яблуками. |
Овочевий окрошка на кефірі. |
Рисова каша із котлетами на пару, кефір. |
Рецепти дієти при кандидозі
Салат з моркви та яблук
- Час: 10 хвилин.
- Кількість порцій: 4.
- Складність легка.
Це корисна дієтична страва, загальна калорійність якої становить 35 ккал на 100 г готового продукту.
Складові:
- яблука – 2 шт.;
- морква – 3 шт.;
- олія рослинна – 2 ст. л.;
- сік лимонний – 1 ст. л.;
- хрін – 2 ч. л.
Спосіб приготування:
- Помити та очистити овочі.
- Моркву та яблука подрібнити на тертці.
- Окремо з'єднати сік лимона, хрін, олію.
- Заправити овочі отриманим соусом, перемішати.
Зелений борщ із щавлем
- Час: 30 хвилин.
- Кількість порцій: 8.
- Складність: середня.
У цій страві є картопля в мінімальній кількості, що не шкодить здоров'ю чоловіка при кандидозі. Для бульйону краще використовувати філе курки або індички. Загальна калорійність – 34 ккал на 100 г готового продукту.
Складові:
- бульйон – 2 л;
- картопля – 2 шт.;
- яйця – 5 шт.;
- морква – 1 шт.;
- щавель – 1 пучок;
- цибуля – 1 шт.;
- петрушка – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Нашаткувати цибулю, нарізати кубиками картопля, подрібнити на тертці моркву.
- Скласти овочі в каструлю, додати|добавляти| бульйон, готувати до кипіння.
- Окремо відварити та нарубати яйця, подрібнити петрушку, щавель.
- Після кипіння варити суп до готовності картоплі, додати щавель та петрушку.
- За 3 хвилини до вимикання всипати яйця.
Паровий омлет
- Час: 15 хвилин.
- Кількість порцій: 4.
- Складність легка.
Ця дієтична страва багата на білки, не перевантажує травлення. Добре підходить на сніданок та вечерю.
Складові:
- яйця – 3 шт.;
- молоко – 200 мл;
- сіль за смаком.
Спосіб застосування:
- Відокремити білки від жовтків.
- Збити білки з молоком, додати сіль|соль|.
- Змастити форму олією, влити масу.
- Готувати на пару 10 хвилин|мінути| під кришкою.