Які фрукти та овочі знижують тиск, вживання ягід, що нормалізують рівень артеріального тиску

Гіпертонія – досить поширена патологія. Захворювання вимагає прийому спеціалізованих лікарських засобів, але при нетяжкій формі артеріальний тиск (АТ) можна контролювати за допомогою овочів та фруктів.

Фрукти для зниження тиску

Які фрукти знижують тиск? Не всі вони будуть корисні для гіпертоніків, хоча й сприяють стабілізації АТ. Наприклад, виноград та отримані із нього родзинки, фініки сприятимуть набору ваги через високий вміст вуглеводів. Але основна частина доступних у наших широтах фруктів приноситиме хворому тільки користь.

Ківі

Першим представником, що сприяє зниженню тиску, стає ківі. У його м'якоті містяться практично всі види вітамінів, мінерали та довголанцюгові кислоти. Плоди ківі сприяють активному розщепленню жирового запасу та зменшенню ваги, завдяки чому знижується загальне навантаження на кровоносну систему та серцевий м'яз. Підсумок – нормалізація АТ за рахунок схуднення та мінімізація ризику розвитку тромбозу.

Важливо! Так само корисним для гіпертоніка буде як сама м'якоть, так і отриманий з неї сік.

Банани

М'якуш бананів містить велику кількість корисних речовин. Насамперед це стосується калію – мікроелемента, необхідного для нормального функціонування міокарда. Крім цього, банани мають сильний гіпотензивний ефект, що добре відбивається на роботі серця.

Але корисними для організму будуть тільки фрукти, що повністю зріли. Їх можна додавати у коктейлі, смузі, каші, десертні страви тощо. Щоб повністю задовольнити добову потребу людини в калії, потрібно щодня з'їдати два банани. Банани, попри високий вміст калію, нічого не винні скасовувати прийом запропонованого професором Панангина чи Аспаркама.

Хурма

Високі показники АТ, що нормалізують, властивості хурми обумовлені її сечогінним ефектом. Зниження об'єму циркулюючої крові забезпечує гіпотензивний ефект, а також сприяє зменшенню набряків. При щоденному вживанні хурми відбувається зміцнення стінок кровоносних русел, підвищується показник еластичності, що сприяє нормалізації роботи міокарда.

Після досягнення 50-річного віку кардіологи рекомендують обов'язково включити хурму до щоденного раціону. Фрукт як нормалізує підвищений АТ, а й виступає у ролі профілактики формування атеросклерозу та захворювань серцево-судинної системи.

Мандарини

Мандарини добре знижують артеріальний тиск. Регулярне вживання мандаринів сприяє більш плавному руху крові, розширення просвіту судин. Підсумок – нормалізація показників АТ. Завдяки присутнім у складі м'якоті харчовим волокнам, вітаміну С, піродоксину (В6) та калію відзначається покращення загального стану кровоносної системи.

Знижується ймовірність розвитку ішемічних станів, атеросклерозу. Крім того, у складі м'якуша міститься велика кількість молібдену (необхідний для зміцнення зубної емалі) та інших необхідних людині речовин.

Слива

Слива містить великий відсоток вітаміну Р і речовин, подібних до нього за впливом. Фрукт допомагає швидко знизити артеріальний тиск. Додатковий ефект – зміцнення стінок кровоносних судин. Зливи кумарини, що входять до складу, перешкоджають розвитку тромбозу.

Регулярне споживання слив сприяє:

  • очищенню крові від шлаків та токсинів;
  • поліпшення травних процесів та моторики кишечника;
  • виведенню «поганого» холестерину та солей.

Від слив у будь-якому вигляді – свіжої чи сушеної – необхідно відмовитися діабетикам та людям з ожирінням. Продукт має високу калорійність.

Гранат

Гранат містить великий відсоток довголанцюгових органічних кислот, солей та дубильних речовин. Зменшення АТ відбувається за рахунок присутніх амінокислот та досить сильного сечогінного ефекту. Для зниження та стабілізації артеріального тиску потрібно щодня пити гранатовий сік протягом двох-трьох тижнів.

Які фрукти та овочі знижують тиск, вживання ягід, що нормалізують рівень артеріального тиску

Гранатовий сік допомагає стабілізувати рівень АТ.

Напій підвищує тонус стінок судин, нагадуючи за своїм впливом препарати з групи інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ). У результаті відбувається розширення просвіту кровоносних судин та зниження рівня артеріального тиску. Не менш важливим результатом регулярного споживання гранатового соку є нормалізація коронарного кровообігу. Це позитивно відбивається на роботі всієї системи кровообігу загалом.

Протипоказання:

  • всі типи гастриту;
  • виразкова патологія;
  • гастро-езофагіальна хвороба.

Важливо! Щоб запобігти розвитку печії, сік потрібно трохи розбавляти лужною мінеральною водою.

Абрикоси

Абрикоси містять багато калію, тому плоди будуть корисні не лише при гіпертонії, а й інших патологіях серця та судин. Абрикоси рекомендується обов'язково включити в меню – з'їдаючи щодня по 5-6 штук – якщо хворий тривалий час системно приймав сечогінні лікарські засоби (особливо це стосується тіазидних).

Свіжі плоди можна замінити соком – ½ склянки, а взимку – курага (10 – 12 штук). При гіпертонічній хворобі протягом сезону потрібно їсти якнайбільше свіжих абрикосів. Присутній у них фосфор, калій та магній допомагають зниженню артеріального тиску, стимулюють когнітивні функції головного мозку.

Кокос

Корисним при гіпертонії стає молоко кокосового горіха. У ньому присутні магній, калій та кальцій. Кокосове молоко має здатність нормалізувати тиск, тому його можна пити і при зниженому, і при підвищеному артеріальному тиску.

Зелені яблука

Фрукти забезпечують надходження в організм великих обсягів аскорбінки та вітаміну Р. Вони будуть дуже корисні людям не лише з гіпертонією, а й атеросклерозом (відбувається активна руйнація бляшок холестерину).

Регулярне вживання зелених яблук вирішує такі проблеми: зниження рівня артеріального тиску, зменшення сили головного болю, усунення шуму в голові, запаморочення. Для нормалізації АТ зелені яблука бажано поєднувати з рисом. Це допоможе не тільки привести тиск крові до норми, але й позбавитися серцевих набряків.

Сухофрукти

Висушені фрукти (сухофрукти) також добре знижують тиск. Пояснюється це високим вмістом м'якоті калію, що сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної системи.

Які фрукти та овочі знижують тиск, вживання ягід, що нормалізують рівень артеріального тиску

Сухофрукти містять вітаміни В1, В6, токоферол (Е), калій, фолієву кислоту, магній – вони сприяють зниженню високого тиску, розширюють просвіт судин, відновлюють серцевий ритм

На тлі регулярного споживання сухофруктів нормалізуються показники холестерину. Продукт допомагає покращувати самопочуття хворих на рефрактерну гіпертонію – стан, при якому не вдається нормалізувати показники АТ за допомогою медикаментів.

Овочі, що знижують тиск

Які фрукти допомагають від тиску, розібралися. Тепер познайомимося зі знижуючим тиском овочами. Потрібних результатів можна досягти, включивши в меню:

  • Морква. Вона буде корисна через високий вміст каротину. Речовини, що сприятливо впливає на стан міокарда та судин.
  • Буряк. Їсти овоч потрібно свіжим, що не пройшов термічну обробку. Він нормалізує рівень артеріального тиску протягом доби, практично призводячи його до фізіологічної норми.
  • Будь-яка свіжа зелень. Особливо ефективний засіб для нормалізації високого тиску.

Регулярне вживання перерахованих овочів зменшує рівень поганого холестерину крові, сприяє виведенню токсинів. Овочева дієта нормалізує потік крові, покращуючи вплив препаратів на організм при діагностуванні есенціальної гіпертонії.

Зменшити тиск можна за допомогою свіжого часнику. Потрібно щодня з'їдати по одному зубку. Стабільного зниження АТ приблизно на 5 – 10 пунктів очікується через 7 – 11 днів. При поєднаному перебігу гіпертонічної хвороби та стенокардії у меню людини повинні обов'язково бути присутніми:

  • капуста – цвітна та брюссельська;
  • томати;
  • селера (корінь);
  • солодкий перець болгарський.

Щоб очистити судини від бляшок холестерину, що звужують просвіт кровоносних русел, корисно їсти гарбузове і огіркове насіння. Непогані результати забезпечує неочищена відварена або печена картопля.

Лікування гіпертонії ягодами

При високому тиску – для його поступової стабілізації можна використовувати також і ягоди. Найкорисніша для гіпертоніків ягода – кавун. Він має потужні судинорозширюючі властивості і сприяє швидкому зниженню артеріального тиску.

У складі м'якоті міститься велика кількість цитруліну – речовини, що трансформується на аргінін. Саме останній відповідає за нормалізацію рівня АТ. Присутня у складі м'якоті рослинна клітковина сприяє виведенню поганого холестерину крові.

Регулярне вживання кавуна допомагає запобігти стрибкам артеріального тиску, знижуючи ймовірність розвитку серцево-судинних катастроф. Цитрулін зменшує показники крихкості судин, підвищує рівень їх еластичності, допомагає в розчиненні атеросклеротичних бляшок, що утворилися.

Які фрукти та овочі знижують тиск, вживання ягід, що нормалізують рівень артеріального тиску

Як чорноплідна горобина впливає тиск?

Зменшити ризик розвитку інсульту на тлі гіпертонічної хвороби допоможуть:

  • чорноплідна горобина;
  • диня;
  • калина;
  • журавлина;
  • шипшина;
  • аґрус;
  • обліпиха;
  • виноград;
  • смородина;
  • шовковиці.

Вираженим гіпотензивним ефектом має чорноплідна горобина. Для зниження АТ та його утримання на фізіологічному рівні на день треба з'їдати лише 5 ягід. Їх можна їсти у свіжому вигляді, використовувати для приготування компотів, настоїв, відварів, соків та морсів.

Які фрукти та овочі знижують тиск, вживання ягід, що нормалізують рівень артеріального тиску

Горобина допомагає розширенню просвіту судин і капілярів, що призводить до зниження рівня АТ

Овочі, ягоди та фрукти, що знижують артеріальний тиск, «працюють» по-різному. Лікувальний ефект може ґрунтуватися на сечогінному ефекті, розширенні судин або комплексному впливі. Дотримання дієти з величезним переважанням у ній свіжих овочів, ягід і фруктів як вирішує проблему високого тиску, а й сприяє підвищенню загального тонусу, працездатності, імунного захисту.

EuroMD
Додати коментар