В якому вигляді не можна їсти помідори: Список “шкідливого” від онколога

Онколог та проктолог Олена Смирнова у своєму Telegram-каналі докладно описала можливі симптоми раку товстої кишки, які мають насторожити одразу і стати приводом для обстеження. Лікар також склала список продуктів, вживання яких пов'язане із розвитком хвороби.

Є в ньому й несподівані на перший погляд позиції. Так, слід бути обережнішим із вживанням консервованих продуктів. Зазначається, що консервні банки покривають тонким шаром речовини бісфенол-А (BPA), який провокує рак. При цьому особливо шкідливі консервовані помідори, які через високу кислотність більше накопичують BPA.

Також у списку ковбаса, бекон, сосиски, копчене м'ясо. Продукти містять нітрит натрію, який викликає ураження клітин слизової оболонки кишечника і поява атипових клітин. А ось червоне м'ясо частково виправдане, проте це не є привід об'їдатися. Медики рекомендують не більше 500 грамів червоного м'яса на тиждень.

Не варто захоплюватися цукром та солодощами, алкоголем, газировкою, а також різними соусами (кетчуп, майонез тощо) та магазинними чіпсами, сухариками, фастфудом. Все це містить небезпечні трансжири.

Що стосується симптомів раку товстої кишки, то повинні насторожити незвичайні зміни в роботі кишечника, включаючи діарею або запори, зміну форми стільця, які тривають більше чотирьох тижнів. “Дискомфорт у животі, здуття, незрозумілі болі. Іноді болі виникають при прийнятті незручного становища тіла або після їжі”, – зазначила Смирнова, наголосивши, що це тим більше небезпечно на тлі раптового зниження ваги та надмірної слабкості, швидкої стомлюваності.

Поява різних нетипових виділень, тим більше крові, – привід якнайшвидше звернутися до фахівців.

EuroMD
Додати коментар