Болять зуби від солодкого: чому реагують на шоколад, що робити, причини чутливості

Багато людей стикаються з поширеною проблемою, коли болять зуби від солодкого, вона приносить великий дискомфорт, адже всі люблять поласувати плиткою шоколаду, цукерками або випити газування. Організм людини потребує цукру, але для деяких вжиті солодощі є не лише джерелом дискомфорту, а й додатковою причиною прискореного руйнування зубів.

Під впливом вуглеводів ушкоджується як поверхневий емалевий шар, а й дентин, що знаходиться безпосередньо під ним, потім починається процес формування мікроскопічних тріщин. У невеликі ушкодження забиваються хвороботворні бактерії, що викликають розвиток карієсу, тому при появі підвищеної чутливості зубів не варто нехтувати візитом до стоматолога.

Вплив цукру на стан зубів

Якщо зуб реагує на солодке – значить, є певні проблеми з емаллю або в ротовій порожнині активно відбувається розвиток каріозного процесу. Давно встановлено, що підвищена чутливість зубів не є причиною реакції на солодке, а результатом підвищеного вживання вуглеводних продуктів.

Більшість фруктів та продуктів натурального походження містять у собі невелику кількість цукру, наприклад, груші, персики, апельсини, виноград. Але глюкоза, що міститься у фруктах, не порівняється з наслідками з кондитерськими виробами – шкода від шоколаду, газованих напоїв та інших вуглеводних продуктів набагато більш виражена.

Після того як людство освоїло техніку видобутку цукру з тростини, стан зубів різко погіршувався з кожним роком, про це свідчить і стоматологічна практика.

Болять зуби від солодкого: чому реагують на шоколад, що робити, причини чутливості

Справа в тому, що при попаданні цукру на поверхню емалевого шару починається процес його руйнування

Зубна емаль складається з неорганічних сполук і мінімальної кількості води, при цьому тканина вважається найбільш твердою з усіх, що становлять людський організм. Але той факт, що зуби здатні витримувати колосальне навантаження протягом життя не означає, що вони можуть без наслідків переносити згубну дію цукру.

Чому від солодкого болять зуби? Під впливом цукру псується як шар емалі, а й нижній шар – дентин. Процес руйнування не відбувається миттєво, може розтягнутися довгі роки. Тому людина, яка з'їдає плитку шоколаду раз на тиждень, може не відчути згубний вплив вуглеводів на склад зубів.

Але якщо солодощі присутні в раціоні щодня, а після їх вживання людина нехтує полосканням ротової порожнини – руйнування емалі запускається в активному режимі. На поверхні молярів формуються мікротріщини, у ці порожнечі потрапляють хвороботворні мікроорганізми, які мають можливість розмножуватися. Ситуація посилюється, якщо людина і в цей момент продовжує їсти солодке, створюючи мікробам ідеальне середовище для життя – починається розвиток карієсу.

Коли їж солодке щодня – негативний його вплив проявляється не лише на поверхні, а й усередині зубів. Для перетравлення та засвоєння рафінованого цукру, в організмі повинен постійно поповнюватися запас кальцію (з якого складаються моляри) та вітаміну групи В. Якщо проміжки між прийомом вуглеводів малі, а необхідних елементів в організмі не вистачає – зуби починають руйнуватися зсередини.

Болять зуби від солодкого: чому реагують на шоколад, що робити, причини чутливості

Підвищена чутливість зубів – досить серйозна проблема

Причини больових відчуттів

Причин, чому зуби реагують на солодке, може бути кілька:

  • Мікротріщини на поверхні молярів . Цей дефект часто ігнорується пацієнтом, навіть якщо зуби починають сильно хворіти після солодкого практично кожного разу, оскільки тріщини неможливо побачити неозброєним оком. Вважаючи зуби здоровими, людина не відвідує стоматолога, який міг би розглянути тріщини на емалевому шарі, що утворилися внаслідок його пошкодження. Цукор, що міститься в кондитерських виробах, проникає в порожнечі, провокуючи роздратування нервових закінчень і викликаючи сильний біль. Часто емаль тріскається, коли людина відразу вживає в їжу гаряче та холодне, наприклад, їсть основне блюдо, а потім одразу морозиво або п'є крижаний напій.
  • Підвищена чутливість верхнього шару . Якщо зуб реагує на солодку, швидше за все, справа у витончення природного шару емалі, що покриває моляри. Вона руйнується з багатьох причин – це нестача кальцію та фтору в організмі, недостатня гігієна ротової порожнини, механічні травми, запальні процеси, зловживання кислими та солодкими продуктами, куріння, хвороби пародонту.
  • Каріозний процес . Причини реагування зубів на вживання солодкого в такій ситуації можуть бути приховані від людини протягом тривалого часу. Наприклад, коли руйнація почалася на стику двох молярів або зсередини зуба. Іноді карієс у важкодоступних місцях вдається виявити лише з допомогою рентгенографії. Непоодинокими є випадки больової реакції на цукор при пульпіті (запаленні зубного нерва) і періодонтит (ураження прикореневої зони моляра).
  • Хвороби ясен . Сюди відносяться гінгівіт, пародонтит та пародонтоз. При гінгівіті запалюється м'яка тканина ясен, що може призвести до її атрофії чи гіпертрофії, клінічні симптоми різні. Пародонтит і пародонтоз характеризуються утворенням кишень біля коренів зубів, у яких накопичується бактеріальний наліт, створюючи сприятливе середовище для розмноження мікробів. Ці патології нерідко призводять не тільки до больових відчуттів та реакції на солодке, але також до розхитування і навіть втрати здорових різців.

Частою причиною болю під час поїдання солодкого є зламаний зуб. Дискомфорт при цьому може виникати не тільки від вуглеводної, але також від холодної та гарячої їжі або просто дотику до моляра. Такий зуб стоматолог може сховати під коронкою, але проблеми це не вирішить – заздалегідь потрібно провести видалення нерва.

Способи вирішення проблеми

Що робити, якщо зуби гостро реагують на споживання солодкого? Головне – це обмежити прийом кондитерських виробів, шоколаду, цукерок, газованих напоїв та інших дратівливих продуктів. Але тільки винятком із раціону цукру результату не досягти, необхідно відвідати стоматолога, який зможе виявити проблему та запропонувати адекватні варіанти лікування.

Болять зуби від солодкого: чому реагують на шоколад, що робити, причини чутливості

Якщо бурхлива реакція зубів на солодке викликана каріозним процесом, проблему слід терміново вирішувати

Для цього існують різні методики – при початковій стадії карієсу достатньо відшліфувати поверхню моляра та нанести на нього спеціальний склад, який зупиняє процес руйнування. При середній та глибокій мірі проблеми застосовується бормашина, порожнина зуба очищається від пошкоджених тканин, часто потрібне видалення нерва (при ускладненні у вигляді пульпіту). Потім моляр пломбується вибраним матеріалом.

Якщо після пломбування проблема чутливості до солодкого не вирішується, можливо, причина полягає в стоншенні емалевого шару. Щоб позбавитися патологічного стану зубів, є кілька способів:

  • нанесення спеціальних складів на поверхню молярів, які заповнять мікроскопічні тріщини та усунуть підвищену чутливість. Такі склади можуть бути тривалої дії або ті, що необхідно завдавати щодня (у вигляді зубних паст);
  • фізіотерапія – стимулює емалевий шар до самостійного відновлення та показує непогані результати усунення проблеми з підвищеною чутливістю;
  • використання зубних паст, ополіскувачів та інших засобів, розроблених спеціально для чутливих зубів із тонкою емаллю;
  • фторування зубів – показано пацієнтам, які проживають у несприятливих умовах (наприклад, у районах із недостатнім вмістом фтору у воді). Елемент вводять в організм поступово, використовуючи для цього продукти харчування, багаті на фтор, спеціалізовані пасти та таблетовані препарати.

У запущених випадках, коли запломбований зуб продовжує хворіти від солодких продуктів через тонку емалі, лікар може порекомендувати композитну реставрацію. Спосіб передбачає нанесення на моляри спеціального складу (композиту) у кілька шарів, кожен з яких затверджується за допомогою лампи. При цьому відбувається заповнення мікроскопічних пір, тріщин та сколів, а проблема чутливості вирішується на найближчі 5 років.

Однак у цього методу є і недолік – матеріал, що заповнює поверхню зуба, ушкоджує природний емалевий шар.

Болять зуби від солодкого: чому реагують на шоколад, що робити, причини чутливості

Чутливість, викликана ураженням тканин ясен, лікується усуненням наявного захворювання

У терапії гінгівіту, пародонтиту та пародонтозу є загальний алгоритм, що включає наступні заходи:

  • Прийом антибіотиків, якщо після запалення ясен відбулося приєднання вторинної інфекції.
  • Полоскання порожнини рота відварами лікувальних трав – ромашки, календули, звіробою, дубової кори, шавлії. Можна використовувати розчини Фурациліну, Мірамістину або Хлорофіліпту.
  • Нанесення на ясна антимікробних і гоячих паст – Холісал гель, Метрогіл Дента, Асепта та інші.
  • Фізіотерапія.
  • Вітамінотерапія.

Чим викликана гостра реакція зубів на солодке і як вирішувати цю проблему – зможе визначити стоматолог, тому за перших ознак чутливості не варто затягувати з візитом до поліклініки. Чим раніше буде призначено необхідне лікування, тим вищі шанси зберегти моляри здоровими.

Профілактика

Щоб не мучитися щоразу від сильного болю під час вживання солодкої їжі, варто дотримуватися профілактичних заходів:

  • чистити зуби після вживання їжі, за відсутності такої можливості використовувати зубну нитку або ополіскувач для усунення залишків їжі;
  • на ніч обробляти щіткою не тільки зубний ряд, але також щоки, піднебіння та язик;
  • переглянути раціон харчування – ввести в меню продукти, багаті кальцієм, вітаміном В, фтором, білком та клітковиною;
  • обмежити кількість споживаних солодощів, включаючи газовані напої;
  • позбутися згубних звичок;
  • лікувати хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки підвищена кислотність шлунка провокує передчасне руйнування емалевого шару зубів.

Болять зуби від солодкого: чому реагують на шоколад, що робити, причини чутливості

Незайвим буде нагадати про те, що для збереження зубів здоровими необхідно регулярно відвідувати стоматологічний кабінет.

Якщо людина не помічає карієсу у себе в ротовій порожнині, це не означає, що його там немає – процес руйнування може початися на стик молярів або навіть зсередини. Помітити будь-які патологічні зміни зможе тільки досвідчений лікар, як і запропонувати кращі варіанти їх усунення.

Безумовно, солодке люблять практично всі люди, але про можливі наслідки зловживання ласощами замислюються не всі. Якщо людина їсть шоколад занадто часто, це може призвести не тільки до підвищеної чутливістю та реакцією зубів, але також подальшим пошкодженням емалі та розвитком карієсу.

Неліковані запалення в ротовій порожнині, каріозний процес і тонка емаль – причини важких наслідків, таких як періодонтит, пародонтоз, пульпіт та інші. З появою ознак бурхливого реагування зубів на солодке необхідно відразу звернутися до стоматології, щоб уникнути неприємних ускладнень.

EuroMD
Додати коментар