Меню при подагрі: дієта для лікування хвороби

Запалення у суглобах та ураження нирок на фоні порушеного обміну речовин називається подагрою. Для ремісії та усунення симптомів загострення правильно харчуйтеся, дотримуйтесь дієти. При грамотно складеному меню скорочується концентрація сечової кислоти, зникають симптоми хвороби, покращується самопочуття.

Значення харчування при лікуванні подагри

Болі та набряклість суглобів на тлі ниркової недостатності – ознаки порушення обміну пуринів. В організмі затримується сечова кислота. При застійних процесах сольові кристали (урати) накопичуються у суглобах, нирках. Щоб унеможливити ускладнення, важливо змінити звичне харчування.

Ціль лікувальної дієти – зменшити жирність добового меню, скоротити споживання білків тваринного походження.

Можливі ускладнення при порушенні дієти:

  • набряклість, запалення, інтенсивні болі, набряклість суглобів;
  • хронічний подагричний артрит, нефрит;
  • суглобна деформація на високих пальцях ніг;
  • флебіт, целюліт (до патологічного процесу залучені м'які тканини);
  • каміння у нирках, ниркова недостатність;
  • гіпертонія, атеросклероз;
  • обмежена рухливість нижніх кінцівок;
  • подагричні ущільнення у легенях, міокарді, головному мозку;
  • інвалідність.

Харчування при надлишку сечової кислоти в організмі

Людям із подагрою підходить дієтичний стіл №6 за Певзнером. Для зниження концентрації сечової кислоти скорочено добовий обсяг жирів з 1000 мг до 400-450 мг з акцентом на рослинній їжі. Щоб уникнути рецидиву порції продукції тваринного походження, мінімізовані.

При порушеному пуриновому обміні енергетична цінність добового меню раціону становить 2700-2800 Ккал. Допустима кількість білків становить 80 г, жирів – 80 г, вуглеводів – 400 г. Основні правила дієтичного столу №6:

  • Не переїдайте (дрібне 5-6-разове харчування).
  • Випивайте від 2 л негазованої води на добу.
  • Чи не голодуйте, це провокує збільшення сечової кислоти.
  • Скоротіть порції меду, цукру, кондитерської продукції, білого хліба.
  • Обмежте дози солі до 7 г на добу.
  • збагатіть меню вітамінами В2, С, РР, свіжими овочами, фруктами.
  • Їжу варіть, тушкуйте, обробляйте парою. Смаження, консервація під забороною.
  • 1 раз на тиждень розвантажуйте організм на кефірі, свіжих овочах (до 1,5 кг вибраного харчового інгредієнта на день).
  • Контролюйте вагу, виключіть ожиріння.

Меню при подагрі: дієта для лікування хвороби

Продукти з високим вмістом пуринів

При скороченні жирів у добовому раціоні проходить больовий синдром у суглобах, зникають набряки та запальний процес. Нормалізуються функції судинної, сечостатевої систем. Перелік заборонених продуктів харчування та страв:

  • полуниця, малина, виноград;
  • субпродукти, жирні сорти м'ясної продукції, консерви;
  • перші бульйони на грибах, м'ясі, рибі;
  • смалець, свиняче сало;
  • кетчуп, майонез, хрін, гірчиця;
  • гарячий шоколад, кава, какао, газована вода, алкоголь;
  • шпинат, ріпа, цвітна капуста, редис, щавель;
  • шинка, копченість, сосиски;
  • бобові культури (чечевиця, соя, горох, квасоля, соя);
  • інжир, фініки;
  • здобу, кондитерські вироби;
  • маринади, консервація, соління;
  • гриби;
  • арахіс.

Меню при подагрі: дієта для лікування хвороби

Обмеження у харчуванні

Через 10-14 діб після рецидиву в добовий раціон повертають м'ясні та рибні страви невеликими порціями (30-50) г 2 рази на тиждень. Список продуктів, порції яких при накопиченні сечової кислоти скорочують:

  • буряк, томати, солодкий перець – до 3 шт/добу;
  • яйця – 1 шт./день;
  • знежирене м'ясо (відварена страва) – 3-4 порції/тиждень;
  • неміцна кава, какао – 1-2 чашки/тиждень;
  • вершкове масло – 10-15 грам щодня;
  • незбиране молоко – 1 ст. 3-4 порцій/тиждень.

Що можна їсти при подагрі

Правильне харчування при подагрі скорочує кількість рецидивів, врегулює концентрацію сечової кислоти, усуває ожиріння.

За дотримання дієти за 7 днів йде до 2 кг зайвої ваги.

Перелік дозволених харчових інгредієнтів:

  • знежирене молоко, йогурт, кисле молоко, кефір, сир;
  • рослинна, лляна, оливкова олії;
  • гарбуз, кабачки, кукурудза, огірки, морква;
  • греча, рис, вівсяна крупа;
  • знежирені сорти птиці (індичка, курятина);
  • банани, груші, яблука, цитрусові, сливи;
  • бульйони на овочах, молоці;
  • всі сорти макаронів;
  • зелений чай, відвар шипшини, огірковий, яблучний фреш, ягідний морс;
  • знежирені сорти сиру;
  • морепродукти, нежирні рибні блюда.

Меню при подагрі: дієта для лікування хвороби

Варіанти меню протиподагричної дієти

Лікувальна дієта для хворих на подагру представлена в декількох варіантах. Вибір меню залежить від стадії патології, хронічних захворювань організму. Можливі варіанти такі:

  • Стіл №6. Підходить для продовження ремісії, розрахований на 7 днів або довічно.
  • Стіл №6Е. Рекомендований пацієнтам із ожирінням.
  • Антипуринова дієта від подагри. Підходить у момент загострення. Тривалість – 10-14 діб.

Стандартна дієта при подагрі

Їжа при подагрі має бути різноманітною, збалансованою, вітамінізованою, поживною. Можливі варіанти меню на день такі:

  • сніданок: відвар шипшини, мюслі на воді з чорносливом, зерновий хліб, овочевий салат;
  • перекушування: запечені шматочки гарбуза зі свіжим фрешем дозволених фруктів;
  • обід: яйце круто, вегетаріанський суп, компот із зелених яблук;
  • полудень: груша;
  • вечеря: знежирений сир (150-200 г) із кефіром (киселем).

Меню при подагрі: дієта для лікування хвороби

Другий варіант меню при подагрі:

  • сніданок: парові котлети з гречкою, зелений чай із галетним чи зоологічним печивом;
  • перекушування: фреш з крекером;
  • обід: яйце круто, суп-пюре з брокколі, зелений чай;
  • полудень: знежирений йогурт;
  • вечеря: сир з чорносливом, фруктовий фреш.

Варіант меню третього дня лікувальної дієти:

  • сніданок: картопля у фользі запечена, відварена форель (150 г), несолодкий компот;
  • перекушування: фруктовий або ягідний смузі;
  • обід: овочеве рагу, пісний гречаний суп, шипшинний відвар;
  • полудень: запіканка із знежиреного сиру із сухофруктами;
  • вечеря: овочі з рисом на пару, житній хліб, зелений чай без цукру.

Режим харчування для пацієнтів із підвищеною масою тіла

Для лікування хворих з ожирінням калорійність страв знижують до 1900-2000 Ккал/добу. Порція жирів становить 80 г, білків – 70 г, вуглеводів – 250 г.

Основна мета дієти – запобігти нападу подагри, скинути зайві кілограми.

Особливості добового раціону такі:

  • Відмовтеся від пісних каш, макаронних виробів.
  • Збагатіть раціон молочними продуктами низької жирності.
  • Вживайте двічі на тиждень пісне м'ясо, рибу.
  • Замініть пшеничний хліб ріженим, житнім, вживайте його мінімальними порціями.
  • Збільште кількість дозволених овочів, фруктів.
  • Вживайте слаболужна мінералка до 2,5 л/добу.
  • Скоротіть споживання кухонної солі до 1-2 г.
  • Дотримуйтесь одноденної монодієти раз на тиждень (на яблуках, огірках, кавунах).
  • Дотримуйтесь дієтичного меню до 2 тижнів.

Меню при подагрі: дієта для лікування хвороби

Відео

EuroMD
Додати коментар