Названо 9 продуктів, безпечних для здоров'я після закінчення терміну придатності

Названо 9 продуктів, безпечних для здоров'я після закінчення терміну придатності

Багато продуктів можна вживати і після закінчення терміну зберігання, цитує британська газета Mirror думки експертів.

Яйця

Джерело зазначає, що яйця можна вживати протягом трьох-п'яти тижнів від дня покупки, незважаючи на дату зберігання. Фахівець із продовольчої безпеки та санітарних норм Кевін Мерфі додав, що яйця необов'язково мають зіпсуватися одразу після закінчення терміну придатності.

Зварені круто яйця псуються швидше і можуть зберігатися не більше тижня у холодильнику. Перевірити якість продукту можна, опустивши його у воду: яйце, що спливло, не придатне до вживання.

Молоко

У середньому молоко можна пити не більше ніж протягом тижня після закінчення терміну придатності. Знежирене молоко можна використовувати аж до десяти днів, у той час як незбиране – від п'яти до семи. Закриті упаковки замінників молока можуть зберігатися до місяця після закінчення терміну придатності.

Хліб

Дієтолог Меган Вонг заявила, що хліб в упаковці може залишатися придатним для вживання протягом п'яти-семи днів в умовах зберігання при кімнатній температурі в сухому приміщенні. У холодильнику термін зростає до трьох місяців.

Макарони

Неприготовлений продукт може зберігатися до двох років після закінчення терміну придатності. Після приготування спагетті можуть лежати в холодильнику трохи більше тижня. Якщо прибрати їх у морозилку, то вони будуть придатні для харчування шість-вісім місяців.

Сир

Більшість сирів також може лежати і по закінченні терміну придатності. Тверді сири, як пармезан, містять мало вологи, що перешкоджає розвитку бактерій. Дієтолог Софія Нортон додала, що при появі цвілі на деяких видах твердих сирів достатньо її зрізати і частина продукту, що залишилася, все ще залишиться безпечною. Для таких м'яких сирів, як камамбер або брі, характерна біла пліснява, проте виникнення іншого кольору цього грибка свідчить про необхідність викинути продукт. У блакитних сирах може зустрічатися яскравіша цвіль, проте вона повинна бути рівномірно розподілена, а не концентруватися в одному місці.

Крупи

Сухі крупи на сніданок можна зберігати в проміжку від чотирьох до шести місяців, причому цілісність упаковки не грає ролі. Після приготування каші на зразок вівсяної можуть зберігатися в холодильнику не більше чотирьох-п'яти днів.

Мед

Термін зберігання меду дуже великий завдяки низькому вмісту вологи. Кристалізація меду необов'язково свідчить про псування – це може говорити про поділ молекул глюкози та води.

Сирі м'ясо та риба

М'ясний фарш можна тримати у морозилці три-чотири місяці, курку чи індичку – більше року. Сира риба може лежати у морозилці шість-дев'ять місяців, копчена – аж до півроку. Консервована риба придатна для харчування від двох до п'яти років після закінчення терміну дії на упаковці.

EuroMD
Додати коментар