Продукти, що підвищують холестерин: які збільшують рівень у крові у жінок та чоловіків (список)

Одночасно з вживанням лікарських засобів, таких як статини, фахівці для зниження холестеролу в крові рекомендують щодня вживати корисну їжу. Але мало хто знає, які є продукти, що підвищують холестерин, а які, навпаки, сприяють зниженню його показників.

Корисну, що очищає судини від атеросклеротичних відкладень, їжу можна вживати у чистому вигляді. Також застосовуються різні настої з трав, чаї та відвари. Сьогодні буде розказано про те, які продукти підвищують холестерин, які знижують, а також про те, як правильно харчуватися, якщо результати аналізів крові перебувають поза нормальними показниками.

Щоб знизити рівень поганого холестерину в крові, необхідно розробити щоденне меню, що включає набір продуктів, що сприяють очищенню судин. Краще зробити це разом з дієтологом, особливо при схильності до зайвої ваги, гіпертонії та інших проблем зі здоров'ям. Лікар врахує всі важливі моменти та порадить продукти, корисні конкретному пацієнтові.

Щодня показано вживати 50-60% складних вуглеводів від усієї їжі. До них відносяться продукти, що надають тривалого відчуття ситості. Це вівсянка, овочі та фрукти, цільнозерновий хліб, каші на основі крупи. Фруктові та овочеві салати відносять до видів їжі, що знижує рівень холестерину, очищає судини, надає їм тонус і еластичність.

Важливо харчуватися дрібно. Приймати їжу невеликими порціями до 5-6 разів на добу корисніше, ніж їсти 1-2 рази на день. Так розвантажується шлунково-кишковий тракт, всі корисні речовини з їжі встигають засвоїтися, а людина постійно почувається ситим. Якщо раптово прийшло почуття голоду, його можна вгамувати, випивши склянку знежиреного кефіру або домашнього йогурту.

Варто враховувати вплив на показники холестерину в крові згубних звичок. Наприклад, куріння сигарет негативно позначається на стані організму загалом, зокрема, на стані судин. Зростає ризик атеросклерозу, уповільнюється обмін речовин, знижується швидкість виведення холестерину із кровоносної системи.

Алкоголь – ще один ворог людей із підвищеним рівнем холестеролу. Існує теорія, що вживання сухого вина сприяє зміцненню капілярів, але щоденне вживання 200-300 мл цього напою приносить більшу шкоду організму, ніж користь.

Кількість холестерину у конкретних продуктах

Намагаючись об'єднати продукти, що підвищують холестерин у крові, у загальний список, слід докладніше розповісти у тому, чому їх вживання краще обмежити людям, чиї результати аналізів перебувають поза норми. Важливий момент при цьому – дотримуватись кордонів у всьому і пам'ятати, що не можна переїдати, зловживаючи навіть корисними продуктами. Це не доводить до добра.

Борці з підвищеним холестерином, що доходять до фанатизму, ризикують не тільки програти в боротьбі, але й заробити масу супутніх проблем зі здоров'ям.

Перелік продуктів, які бажано виключити з раціону, відображено у таблиці. Там зазначено вміст холестерину у грамах. Нескладно здогадатися, як слід змінити щоденне меню для очищення судин і зниження загального холестеролу в крові.

Тип продукту (у грамах) Вміст холестерину
Субпродукти:
Мізки 2000 міліграм
Нирки 1100-1200 міліграм
Печінка 400-500 міліграм
М'ясо та птиця:
Свинина 110 міліграм
Бараніна 90-100 міліграм
Кролик 90 міліграм
Яловичина 80-90 міліграм
Гусак 90 міліграм
Качка 90 міліграм
Курка 70-90 міліграм
Індичка 60-70 міліграм
Яйця:
Жовток курячий, 100 грам 1234 міліграма
Яйце куряче, 1 шт. 210-280 міліграм
Яйце перепелине, 1 шт. 80-90 міліграм
Риба та інші морепродукти:
Риб'ячий жир 485 міліграм
Кета 214 міліграм
Короп 90-170 міліграм
Креветки 152 міліграм
Нерка 141 міліграм
Кальмари 85-95 міліграм
Кижуч 60 міліграм
Тріска 30-50 міліграм
Ставріда 40 міліграм
Молочні продукти:
Вершкове масло 180 міліграм
Сир твердий 80-120 міліграм
Сметана 30% жирності 100 міліграм
Сир адигейський 70 міліграм
Вершки 20% жирності 60-70 міліграм
Сир 18% жирності 60 міліграм
Молоко 3% жирності 14,4 міліграма
Молоко 2% жирності 10 міліграм
Кефір 1% жирності 3,2 міліграма

Докладно про групи продуктів

Далі розглянуто основні групи продуктів та вплив конкретних представників на рівень холестерину в крові.

Мясні продукти

Список продуктів тваринного походження, а саме м'яса, яке бажано виключити із щоденного раціону, включає:

  • свинину, баранину;
  • яловичину з великим вмістом жиру;
  • качку, гусака;
  • сало;
  • субпродукти (нирки, печінка, серця тощо);
  • шкіру птиці;
  • ковбаси будь-яких видів, сосиски, сардельки;
  • копченості;
  • м'ясний фарш.

Перелічені продукти повинні з'являтися на столі вкрай рідко і є лише святковим меню, але не повсякденним. Менш шкідливі нежирна яловичина, телятина, бекон та шинка, але ними теж не можна зловживати.

Найбільш безпечними продуктами вважаються м'ясо курки, дичини, кролика, зайця та індички (без шкірки). Їх можна вживати не частіше двох-трьох разів на тиждень, готуючи на пару, запікаючи в духовці або відварюючи.

Риба та морепродукти

Не можна віднести ікру, креветок, кальмарів та інші морепродукти до небезпечних і збільшує холестерин у крові, але й зловживати ними теж не варто. Морська риба жирних сортів, навпаки, вважається дуже корисним продуктом, адже в ній містяться Омега-3 кислоти, що сприяють відновленню та очищенню судин.

Їсти її можна майже кожен день, а рекомендації щодо приготування залишаються колишніми – гасити, запікати в духовці і варити. Жодного обсмажування на маслі до хрусткої кірки.

Молочні продукти

Не можна сказати, що вони завдають непоправної шкоди здоров'ю людей із підвищеним холестерином, лише деякі з них варто обмежити у вживанні:

  • вершки;
  • морозиво;
  • цільне молоко;
  • сметану;
  • згущене молоко;
  • жирні сорти сиру.

Продукти, що підвищують холестерин: які збільшують рівень у крові у жінок та чоловіків (список)

Так повелося, що молочні продукти присутні у щоденному раціоні практично кожної людини

Повністю відмовлятися від вживання молочних продуктів не можна, адже в них міститься кальцій, необхідний для підтримки міцності кісткового скелета. Краще купувати молоко, сир та кефір зі зниженим відсотком жирності, а замість сметани використовувати натуральний 1,5–2% йогурт.

Курячі яйця

Встановлено, що підвищення холестерину в крові відбувається при частому вживанні жовтків яєць. При цьому білки вважаються безпечним продуктом, який можна їсти хоч щодня. Звичайно, повністю виключати з раціону курячі яйця не можна, але обмежити їх поїдання до 1-2 разів на тиждень рекомендують усі фахівці.

Овочі та фрукти

Доведено, що у жінок із опасистою вагою практично завжди зашкалюють показники холестерину. Тому дієтологи радять для усунення обох проблем вживати якомога більше овочів та фруктів. Бажано їсти їх у сирому вигляді (хоча б третину щоденного об'єму), але можна запікати, готувати на пару, варити або гасити з невеликою кількістю олії або взагалі без її додавання.

Горіхи та насіння

Давно встановлено, що всі види горіхів та насіння містять корисні жирні кислоти, необхідні для підтримки тонусу судин та запобігання відкладенню бляшок холестерину. Тому горішки та насіння потрібно їсти регулярно, віддаючи перевагу не обсмаженим, а сушеним продуктам.

Перед вживанням їх можна замочити у прохолодній воді. Це покращить смак і додасть свіжості. Горіхи та насіння можна їсти у чистому вигляді, використовувати як інгредієнт салатів, сирних запіканок та низькокалорійних десертів.

Супи

Як стало зрозуміло, харчування при підвищеному холестерину не повинно містити жирів у великій кількості. Тому наваристі супи та бульйони не підходять людям, у яких аналізи крові далекі від ідеалу. Можна перейти на супчики з риби та овочів, не використовуючи засмажок на олії. Якщо вариться м'ясний або курячий бульйон, необхідно видалити весь жир, адже в ньому міститься основна маса холестерину.

Другі страви та гарніри

Продукти, що підвищують холестерин: які збільшують рівень у крові у жінок та чоловіків (список)

Скільки холестерину в молоці?

Які страви, що підвищують рівень холестерину в крові, перебувають під забороною:

  • смажена картопля;
  • плов із свинини, баранини, жирної яловичини;
  • тушкована картопля з м'ясом;
  • картопля фрі;
  • макарони по флотськи.

Ці та інші звичні страви доведеться забути на час боротьби з холестерином, а бажано після закінчення дієти. Щоб підтримувати отриманий результат, потрібно навчитися готувати їжу максимально безпечно – вибрати спосіб приготування на парі, духовці або мультиварці.

Продукти, що підвищують холестерин: які збільшують рівень у крові у жінок та чоловіків (список)

Курку слід варити без шкіри, а сам суп не можна заправляти майонезом або сметаною.

Якщо можна обійтися без олії, краще не додавати його до другої страви. При необхідності слід замінювати звичайну рослинну олію оливковою, видобутою шляхом холодного віджиму. Гарні крупи для гарніру – чорний рис, гречка, вівсянка, боби.

Олії

Намагаючись знизити холестерин, бажано повністю відмовитися від вживання кокосової, пальмової та вершкового масел. Хоча кокосова та пальмова олії мають рослинне походження і не містять холестерин, їх щоденне бездумне вживання може негативно позначитися на стані здоров'я та викликати ожиріння.

Рослинні олії краще вибирати холодного віджиму та використовувати їх не під час приготування їжі, а для заправки готових страв. Прилавки супермаркетів зараз забиті різними оливковими, арахісовими, кукурудзяними та соняшниковими оліями.

Вкрай корисними для очищення судин вважаються амарантовий, конопляний, кунжутний – їх можна придбати у відділах здорового харчування або в маркетах для сироїдів.

Хліб та випічка

Мало хто представляє обід чи вечерю без хліба. Але краще замінити звичайний буханець батоном або хлібом грубого помелу (цільнозернового або з вмістом висівок). Можна приготувати вдома хлібці або крекери з житнього борошна, додавши туди макові, кунжутні, соняшникове або гарбузове насіння. Під забороною перебувають магазинні тістечка, булочки, печиво, торти.

Напої

Хоч би як важко відмовитися від звичних напоїв, варто обмежити вживання газування, кави з додаванням вершків, какао, звареного на молоці, капучино та алкоголю. Підійдуть для щоденного вживання чорний та зелений чай, мінеральні води без газу, натуральні соки із несолодких фруктів, компоти, морси з ягід, а також проста кип'ячена вода.

Підведемо підсумки

Підсумовуючи, можна подати дані рекомендації як таблиці.

Слід віддати перевагу Слід вживати помірно Вживати рідко в обмеженій кількості
Злаки Цільнозернові злаки Очищений хліб, рис та макарони, печиво, кукурудзяні пластівці Борошно кондитерські вироби, кекси, пироги
Овочі Свіжі та приготовлені овочі Овочі, приготовані в олії чи вершках Бобові всі (включаючи сою та соєвий білок)
Фрукти Свіжі або заморожені фрукти Сухі фрукти, желе, джем, консервовані фрукти, шербети, лід
Солодощі Некалорійні напої Сахароза, мед, фруктоза, глюкоза, шоколад, цукерки Торти, морозиво
М'ясо та риба Пісна та жирна риба, птиця без шкіри Пісна вирізка яловичини, баранини, свинини, телятини, морепродукти, молюски та ракоподібні Ковбаса, салямі, бекон, свинячі ребра, хот-доги, субпродукти
Молочні продукти та яйця Знежирене молоко та йогурти, білок яєць Молоко, сири та інші молочні продукти з низьким вмістом жиру Звичайний сир, вершки, жовток яєць, незбиране молоко та йогурти
Кулінарні жири та соуси Оцет, кетчуп, гірчиця, соуси, що не містять жиру Рослинні олії, м'які маргарини, заправки до салатів, майонез Вершкове масло, тверді маргарини, трансжири, пальмова та кокосова олії, свиняче сало, бекон, соуси з яєчним жовтком.
Горіхи/насіння Усе Кокос
Спосіб приготування Приготування на грилі, варіння, приготування на пару Швидке обсмажування та запікання Спека, в т.ч. у фритюрі

Знаючи, які продукти корисні зниження холестерину, кожна людина може розробити власне меню на тиждень, що складається тільки з безпечних інгредієнтів. Можна довірити це спеціалісту-дієтолога, який не тільки даватиме поради щодо правильного харчування, але й контролюватиме хід лікування.

Підвищення холестерину – фактор, який не повинен залишитись без уваги та лікування. Дотримання дієти лікарі вважають одним із важливих заходів, що сприяють стабілізації стану судин, попередження розвитку атеросклерозу та покращення здоров'я в цілому.

Під час дієтотерапії бажано регулярно здавати кров на аналіз, щоб спостерігати за змінами динаміки. За відсутності позитивних результатів від правильного харчування лікар може порекомендувати прийом лікарських засобів (статинів), якщо вважатиме це дієвішим способом стабілізувати показники холестерину.

EuroMD
Додати коментар