Рижикова олія – як приймати всередину, користь і шкода

Корисні властивості рижикового масла для людського організму пояснюються його складом та способом виготовлення. Отримують його із насіння трав'янистої рослини. За вмістом деяких біоактивних речовин цінний поживний продукт не поступається кедрової та оливкової олії.

З чого роблять рижикову олію

Однорічна культура рудик посівної (лат. Camēlina satīva) відноситься до сімейства хрестоцвітих. Рослина досягає 50-80 см заввишки. Сидяче листя ланцетної форми розташоване на стеблі рідко, по черзі. Їхня довжина близько 10 см. Суцвіття кисть формується в травні. Воно складається з непоказних дрібних квіток із жовтими пелюстками.

Плоди стручки утворюються у червні. Дозрівання їх відбувається дружно. Насіння рижика довго утримується в плодах, тому втрати олійної сировини мінімальні. Вони відрізняються середньою вологістю, що збільшує вихід олії. Насіння рижика цінне високим вмістом жиру – близько 40% на суху речовину сировини.

Збирання врожаю проводять у липні, коли плоди стають бурими.

Виробничий процес одержання олії рудика складається з декількох етапів обробки насіння:

  • холодного віджиму;
  • гарячого пресування;
  • рафінації;
  • фасування в тару.

Рижикова олія - як приймати всередину, користь і шкода

Склад та властивості

Нерафінована рижикова олія має насичено-золотистий колір, легкий гірчичний присмак. Запах нагадує аромат чорної редьки. Фізичні властивості олії після рафінації дещо слабшають. Очищений продукт набуває світло-жовтого кольору.

Рафінована олія насіння рижика при очищенні втрачає частину корисних речовин, але термін його придатності збільшується від 4 місяців до 1 року.

Глікемічний індекс рослинного жиру дорівнює нулю. Це означає, що з його вживанні рівень цукру в крові людини не підвищується. Олія рижика має високу калорійність – 900 кКал в 100 г. Користь харчового продукту пояснюється складом мінеральних речовин:

  • Кальцій. Відповідає за міцність кісток людини, провідність нервових імпульсів. Сприяє еластичності кровоносних судин.
  • фосфор. Допомагає засвоюватись кальцію. Бере участь у освіті білків та вуглеводів.
  • Цинк. Учасник обмінних процесів організму, утворення гемоглобіну, еритроцитів.
  • Магній – важливий елемент енергообміну клітин. Стабілізує роботу судинної, нервової систем. Підтримує нормальний рівень глюкози у крові. Попереджає цукровий діабет.

Рижикова олія багата на вітаміни:

  • Е – потужний антиоксидант, що запобігає передчасному старінню. Разом з іншими вітамінами та мікроелементами сприяє виведенню з організму вільних радикалів, інших токсичних речовин. Регулює функціонування репродуктивної, нервової, ендокринної систем. Щоб отримувати добову норму вітаміну E, людині потрібно вживати щоденно 1 столову ложку рижикового масла.
  • А – підтримує гостроту зору. Важливий компонент ліпідного та білкового обміну організму. У вичавленні насіння рижика відсоток вмісту вітаміну A вищий, ніж у соєвій та соняшниковій олії.
  • D – стимулює оновлення клітин. Активує роботу залоз внутрішньої секреції. Учасник обміну речовин та регулятор рівня цукру в крові. Запобігає розмноженню інфекції в організмі.

Насіння рижика містить жирні кислоти:

  • Поліненасичені. Незамінні кислоти Омега 6, 3 – основні компоненти клітинних мембран. Ці ліпідні сполуки є потужними антиоксидантами. Перешкоджають атеросклерозу, беруть участь у холестериновому обміні. Збільшують активність мозку. Нестача поліненасичених кислот негативно відбивається на стані шкіри, нігтів, волосся.
  • Мононенасичені. Олеїнова кислота знижує рівень поганого холестерину в крові, знижує артеріальний тиск. Захищає від інфаркту міокарда, ожиріння. Частка ерукової кислоти в олійному вичавленні рудика становить 2-4%. Її впливом геть здоров'я до кінця не вивчено. Вважається, що вміст ліпідного компонента більше 5% може негативно відбиватися на роботі серцевого м'яза.
  • Насичені. Пальмітінова та стеаринова кислоти є постачальниками енергії для клітин. Якщо людина дозовано приймає вуглеводну їжу, ці сполуки знижують рівень поганого холестерину в крові. Інакше насичені кислоти відкладаються в тканинах організму.

Харчовий продукт із рудика містить активні біоречовини:

  • Фосфоліпіди. Стимулюють обмін речовин, попереджають ожиріння тканин та органів. Поліпшують діяльність печінки, захищають її від цирозу.
  • Хлорофіл. Регулює нормальну діяльність гормонів. Сприяє виведенню слизу з легенів. Разом з магнієм ця речовина перешкоджає появі сечокам'яної хвороби. Вітамін E та хлорофіл відповідають за нормальний рівень лейкоцитів, гемоглобіну, згортання крові.
  • Фітостерін. Запобігають розвитку ракових клітин, склерозу. Захищають ендокринну систему від збоїв.

Рижикова олія - як приймати всередину, користь і шкода

Користь рижікової олії

Олійна вичавка насіння рудика має харчову та технічну цінність. Продукт використовується як інгредієнт вегетаріанської кухні, дієтичного харчування.

Олійна сировина входить до складу мила, декоративної косметики. Його використовують у виробництві синтетичних фарб, смол.

Фармакологія містить цінний рослинний жир для виробництва лікарських препаратів. Олія рижика здатна:

  • Нормалізувати обмін холестерину. Фітостерини, магній, вітамін D сприяють зниженню рівня холестерину низької щільності. Мононенасичені жирні кислоти захищають стінки кровоносних судин від налипання бляшок холестерину.
  • Попередити атеросклероз. Завдяки поліненасиченим кислотам у сироватці крові зменшується частка тригліцеридів, завдяки чому відновлюється необхідний баланс між холестерином низької та високої щільності. Утворення бляшок холестерину на стінках судин не відбувається.
  • Зменшити ризик розвитку серцево-судинних патологій. Омега 3, 6 мають потужну кардіопротекторну властивість. Поліпшують роботу серцево-судинної системи за рахунок зменшення в'язкості крові, підтримання еластичності судин.
  • Активізувати клітинне оновлення. Вітамінний комплекс та мікроелементи стимулюють процеси розмноження клітин. Так відбувається оновлення всіх тканин організму.
  • Підвищити захисні функції організму. Імунітет людини безпосередньо залежить від стану травної системи. Вичавлення насіння рудика знімає запалення слизової оболонки шлунка, нормалізує кислотність його внутрішнього середовища. Виявляючи антибактеріальні властивості, пригнічує розвиток патогенної флори у кишечнику.
  • Пришвидшувати процес метаболізму. Корисні речовини рослинного продукту беруть активну участь в обмінних процесах на клітинному рівні. Завдяки цьому їжа, що потрапляє у шлунок, швидко перетравлюється. Вивільнена енергія використовується клітинами для розподілу, зростання та живлення.

Для чоловіків

Регулярно включаючи олійне вичавлення рижика в раціон харчування, чоловіки:

  • Попередять захворювання передміхурової залози. Натуральні жирні кислоти та вітамінно-мінеральний комплекс стимулює роботу простати. Протипухлинні, антиоксидантні властивості рослинного продукту захищають передміхурову залозу від виникнення простатиту та аденоми.
  • Поліпшать репродуктивну функцію. Вітамін A прискорює відтворення сперми. Мікроелементи цинк та магній посилюють життєздатність та рухливість сперматозоїдів. Вітамін E відповідає за запліднюючу силу чоловічих статевих клітин.
  • Підвищать потенцію. Корисний рослинний жир швидко засвоюється і, поряд із білками, вуглеводами, заповнює енерговитрати організму. Високе лібідо залежить від нормального кровопостачання сечостатевої системи та рівня тестостерону у крові. Вітаміни A, E та мікроелемент цинк стимулюють вироблення чоловічого гормону, секрету простати. Завдяки жирним поліненасиченим кислотам кров має оптимальну в'язкість. Насичує геніталії харчуванням та киснем.

Рижикова олія - як приймати всередину, користь і шкода

Для жінок

Користь від вживання рослинного жиру рижика для жінок:

  • Зменшення вираженості клімактеричного та передменструального синдрому. Хлорофіл прискорює вироблення гемоглобіну, насичення крові киснем. Вітамін E стабілізує гормональне тло жіночого організму, менструальний цикл, полегшує передменструальний синдром. Кальцій захищає кістки жінок похилого віку від остеопорозу. Прийом корисного продукту під час менструації зменшує поперековий біль, м'язові спазми живота.
  • Запобігання гінекологічним захворюванням. Насичені жирні кислоти пригнічують розмноження патогенних грибків. Протипухлинні властивості продукту перешкоджають розвитку фіброміом та онкологічних захворювань. У жінок, що вживають рижикову олію, рідко спостерігається запалення яєчників.
  • Поліпшення стану шкіри, волосся та нігтів. Вітамін E бере участь у синтезі колагену та гіалуронової кислоти. Омолоджуючий ефект проявляється при вживанні олії рижка всередину, використанні у складі кремів, масок для шкіри. Теплі масляні ванни зміцнюють нігті.

Рижикова олія - як приймати всередину, користь і шкода

Чи можна приймати дітям

Педіатри рекомендують вводити олію в раціон харчування дитини з 5-місячного віку. Вичавлення з насіння рижика додають в овочеву суміш дітей, починаючи з 1 краплі. Поступово до 6 місяців норму рослинного жиру збільшують до 3 г на добу. Завдати шкоди дитині рижим маслом можна, багаторазово перевищуючи щоденну норму споживання. З 12 місяців вона становить 5 г, а до 10 років – 20 г.

Вичавлення насіння рудика покращує травлення.

Вона захищає дитячий організм від глистів, алергічних реакцій, збільшує імунітет дитини. Рижковою олією обробляють шкіру немовлят від попрілостей. Протизапальна властивість продукту використовується мамами для загоєння ранок і ранок на шкірі малюків.

Правила застосування

Нерафіновану олію рижика вживають як заправку до салатів із свіжих овочів. При смаженні воно втрачає свої властивості, а смажені на ньому продукти набувають специфічного запаху і гіркуватого смаку.

Лікувальні властивості рижикового масла виявляються при грамотному прийомі та зовнішньому використанні.

Всередину

Для покращення роботи внутрішніх систем та органів необхідно приймати по 1 ст. ложці рижої олії натще за 30 хвилин до їди. Поліпшення стану здоров'я спостерігається через 2-3 місяці при щоденному одноразовому прийомі масляної вичавки насіння рижка. Збільшення дозування може завдати шкоди організму.

Рижикова олія - як приймати всередину, користь і шкода

Зовнішньо

При опіках та інших ураженнях шкіри накладають марлеву пов'язку, просочену рижиковою олією. Корисна процедура також є допоміжним засобом при лікуванні дерматозу, псоріазу, нейродерміту в період загострення. Натуральний засіб виявляє свої лікувальні якості за тривалого використання.

На основі олії рижка можна самостійно приготувати маски для покращення зовнішнього вигляду волосся. Їхня користь відчувається вже через кілька процедур. Скористайтеся відповідним рецептом:

  • Від посічених кінчиків. Змішайте по 30 мл рижої олії та лимонного соку, додайте 5 крапель ефіру герані. Нанесіть суміш на кінці пасм, тримайте під плівкою 40 хвилин.
  • Для сухого волосся. З'єднайте 50 мл кислого молока, 30 мл вичавки насіння рижика, 1 яєчний жовток. Нанесіть суміш на всю довжину пасма. Укутайте голову рушником. Тримайте маску щонайменше години.
  • Для росту волосся. У 20 г гірчичного порошку додайте по 50 мл теплої олії рижика та вершків. Інгредієнти доведіть до однорідної маси, розподіліть по волоссю біля коріння. Масажними рухами утріть у шкіру голови. Надягніть шапку на 20 хвилин.

Шкода рижикової олії

Якщо ви використовуєте рижикову олію періодично, додаючи її в салати та овочеві страви, це не завдасть шкоди вашому здоров'ю. Максимальна норма споживання товару – 3 ст. ложки на день. Якщо ви приймаєте вичавлення насіння рижика щодня по 1 ст. ложці, через 2 місяці зробіть двотижневу перерву.

Вагітним і мамам, що годують, необхідно проконсультуватися у лікаря, перш ніж проходити курс маслотерапії.

Передозування препарату проявляється у вигляді болю у животі, діареї. При непереносимості рослинного жиру утворюється висип на шкірі. Забороняється приймати олію рижика при захворюваннях підшлункової залози, печінки, ожирінні.

Відео

EuroMD