Спортивний лікар попередив про небезпечні властивості екзотичних сухофруктів

Спортивний лікар попередив про небезпечні властивості екзотичних сухофруктів

Спортивний лікар і кандидат медичних наук Олександра Пуріга в інтерв'ю розповіла про небезпечні для людини властивості, які мають екзотичні сухофрукти.

За словами фахівця, сухофрукти з папайї, бананів, манго та інших заморських фруктів обробляють пестицидами, вимочують у лугу та відбілюють у сірчаній кислоті. Вона також зауважила, що після висушування сухофрукт зберігає ту ж харчову цінність, що й фрукт. Винятком у цьому випадку є інжир, калорійність якого із сушінням зменшується.

Як пояснила Пуріга, сушіння фруктів здійснюється або природним чином, або у промислових печах, коли для цього застосовується консервант діоксид сірки Е220, який надає продукту золотисто-жовтий відтінок.

При цьому медик звернула увагу, що такі екзотичні фрукти, як ківі, папайя та ананас, при сушінні втрачають форму та привабливий вигляд, тому їх карамелізують у цукровому сиропі. Через це вміст цукру в таких сухофруктах може досягати 80%.

Тим часом, банани найчастіше обсмажують у ріпаковій олії, рідше — у соняшниковій, що пов'язано з її низькою вартістю, зазначила лікарка. А перед обсмажуванням фрукти можуть обробляти пестицидами або відбілювати хімічними речовинами – вимочувати в лугу або розчині сірчаної кислоти.

Як підкреслила Пуріга, головна проблема оцінки якості екзотичних фруктів — відсутність можливості відстежити ланцюжок поставок цілком, а саме хто і як збирав фрукти, в якому стані вони транспортуються і чим їх обробляють.

Насамперед експерт порекомендувала звертати увагу на сухофрукти, нарізані шматочками, оскільки саме «у таку нарізку зазвичай йдуть неякісні продукти».

Окрім зовнішнього вигляду, додала кандидат медичних наук, сушіння змінює і смакові характеристики фруктів. Наприклад, сушений кавун на смак нагадує м'ясо, внаслідок чого не дуже підходить для зберігання в сухому вигляді, а сухий манго слід зберігати в темній герметичній банці для збереження харчових волокон, в яких полягає вся його користь.

Також Пуріга дала рекомендації щодо використання сухофруктів як перекушування. Так, при споживанні одного-двох шматочків людина отримує хорошу дозу вітамінів та мікроелементів та трохи цукру. Однак поглинати їх цілими упаковками не варто, тому що надлишок фруктози нівелює практично всі позитивні ефекти. Відповідно, протягом дня можна з'їдати не більше 50 г сухофруктів, уклала вона.

EuroMD
Додати коментар