Брусниця підвищує або знижує тиск: як впливає лікувальні властивості

Одна з ягід, що часто використовуються в народній медицині, – це брусниця. Завдяки своєму складу вона використовується для лікування різних захворювань. Добре допомагає при головних болях, знімає втому, покращує загальне самопочуття. Але як брусниця впливає тиск? Про це й поговоримо.

Склад ягід та цілющі властивості

Плоди рослини містять:

  • кислоти органічного походження – лимонну, бензойну, оцтову, щавлеву, гліоксалову, яблучну, хіну;
  • мінеральні речовини – магній, калій, кальцій, фосфор, натрій, залізо, марганець;
  • вітаміни – групи В, А, токоферол (Е), аскорбінку (С), бета-каротин;
  • глікозиди – вакцинін, арбутин.

Крім того, у складі присутні танін, пектин, білки, жири та вуглеводи.

Важливо! Корисні властивості має також брусничний лист.

Ягоди брусниці використовуються у таких випадках:

  • нормалізація АТ (артеріального тиску), метаболічних процесів;
  • профілактика розвитку захворювань серцево-судинних патологій;
  • зниження імунного захисту внаслідок авітамінозу;
  • нормалізація робіт травного тракту;
  • лікування різних типів простудних захворювань, включаючи вірусного та бактеріального походження;
  • нормалізація рівня глюкози.

Існують інші показання до застосування брусниці, зокрема, ревматизм, дизентерія, діарея тощо.

Як брусниця впливає тиск?

Ягода підвищує чи знижує тиск? Відповідь на запитання буде цікавою і гіпо-і гіпертонікам. Проведені дослідження показали, що ягоди рослини користуються при стрибках артеріального тиску.

Зумовлений лікувальний ефект наступними властивостями плодів: підвищення пружності судинних стінок, ступеня їх проникності, а також зменшення показників ламкості, зниження рівня «поганого» холестерину, підвищує і підтримує тонус міокарда, виводить надлишки рідини, що допомагає знижувати об'єм циркулі. стінки кровоносних русел тиск.

Зниження артеріального тиску обумовлено діуретичними (сечогінними) властивостями та здатністю підвищувати силу імунного захисту. Останнє дозволяє нормалізувати функції серцево-судинної системи. Особливу користь при початковому ступені гіпертонії. Застосування свіжого брусничного соку протягом півроку дозволяє стабілізувати артеріальний тиск, зупинивши розвиток патології та попереджуючи формування гіпертонічного кризу.

Так як брусниця знижує показники артеріального тиску, то гіпотоніка від її використання варто відмовитися. Інакше можна викликати сильне падіння артеріального тиску. Якщо необхідність застосування засобів на основі рослини виникає, то медики рекомендують збільшити споживання рідини.

Протипоказання та обмеження до використання

Хоча рецепти на основі брусниці мають безліч корисних властивостей, необхідно враховувати і можливі протипоказання. Від лікування потрібно відмовитися за наявності таких захворювань та станів, як:

  • знижений артеріальний тиск;
  • синдром роздратованого кишечника;
  • висока кислотність шлункового соку;
  • алергічна відповідь організму;
  • менструація;
  • холецистит;
  • ниркові конкременти;
  • хронічні ураження печінки.

Брусниця підвищує або знижує тиск: як впливає лікувальні властивості

Гіпотонія – одне із протипоказань до застосування ягід

Лікування брусницею умовно заборонено під час виношування дитини, грудного вигодовування. Від застосування ягід бажано відмовитися людям, чия професійна діяльність потребує підвищеної уваги та концентрації.

Як збирати та заготовляти ягоди?

При бажанні бруснику можна заготовляти про запас і зберігати в домашніх умовах. Найбільш поширені два способи:

  • Вишневе. Ягоду тримають у духовці при температурі +60 при злегка прочинених дверцятах або розкладають в теплому, провітрюваному приміщенні.
  • Глибока заморозка. Морозити брусницю можна в чистому вигляді або пересипавши цукровим піском.

Важливо! Листя рослини рекомендується знімати восени одночасно з дозрілими ягодами.

Рецепти з брусниці при підвищеному тиску

Для зниження показників артеріального тиску дозволяється використовувати сушену, свіжу та заморожену ягоду, а також брусничний лист. Позитивне впливають всі частини рослини крім кореневища. Найпростіший спосіб зниження АТ – споживання заморожених/свіжих плодів. Щоб стабілізувати тиск крові, потрібно щодня з'їдати по 40 ягідок. Існують інші рецепти з брусниці, ефективні при підвищеному тиску.

Відвар із суцвіть рослини

Сировину збирають під час цвітіння рослини, зрізуючи квітучі стебла. Подрібнені гілки (200 г) залити водою (1 л). Проварити протягом 30 хв. Залишити на 8 годин. Відфільтрувати засіб, перелити у пляшку із темного скла. Пити тричі на день 100 мл.

Ягідний сік

500 г свіжих ягід розім'яти в кашку. Пропустити її через складену кілька шарів марлю. Отриманий сік злити окрему ємність. Приймати засіб потрібно ввечері, розводячи 100 мл соку таким же обсягом води.

Сік можна приготувати і за іншим рецептом:

  1. 1 кг ягід пропустити через м'ясорубку. Отриману масу розбавляють водою, щоб вона отримала кашкоподібну консистенцію.
  2. Потім її необхідно віджати через марлю і злити отриманий сік окрему банку.
  3. До мезги, що залишилася, влити воду (1,5 л). Поставити суміш на невелике нагрівання, довести до кипіння і варити 7 хвилин.
  4. Відфільтрувати рідину, додати цукровий пісок (1 кг) і довести до кипіння, щоб він повністю розчинився.
  5. Потім сік розливається по стерилізованих банках.

Зберігають заготівлю у прохолодному місці без доступу сонячних променів. Приймати склад по 100 мл не частіше за три рази на день.

Відвар із листя

Засіб можна приготувати за різними рецептурами:

  • Сировину (60 г) залити окропом (300 мл). Поставити на вогонь та варити 25 хвилин. Настояти 5 годин та відфільтрувати. Макуха віджати. Приймати засіб по 100 мл тричі на день. Повний курс – 30 днів.
  • Сушений лист (2 ст. л) заварити окропом (500 мл). Настояти у термосі 60 хвилин. Відфільтрувати. Схема прийому – по 100 мл тричі на день протягом календарного місяця.
  • Брусничний лист (2 ст. л) залити водою (500 мл). Прогріти потяг на водяній бані 15 хвилин. Наполягти 3 години. Пити тричі на день по ½ склянки за півгодини до їди.

Важливо! Отари можна приймати короткими профілактичними курсами 3-4 рази на рік.

Ягідний морс

Напій дозволяється робити і зі свіжої, і із замороженої ягоди. Необхідно розтерти у кашку 150 г ягоди. Влити воду (1 л) і покласти 30 г меду. Добре перемішати, що мед розчинився. Цей обсяг слід випити протягом дня.

Брусниця підвищує або знижує тиск: як впливає лікувальні властивості

Брусничний морс можна робити із свіжих та заморожених ягід

Морс можна приготувати за іншим рецептом. Віджати їх ягід (500 г) сік у готельну ємність. Жаби покласти в сотейник. Влити до неї воду (2 л) та покласти цукровий пісок (100 г). Поставити сотейник на вогонь, довести до кипіння, дочекатися розчинення цукру та зняти з вогню. Після того, як відвар охолоне, влити в нього сік. Пити протягом дня. Засіб допоможе позбутися зайвої води, що допомагає знижувати показники АТ за рахунок зниження об'єму крові, що циркулює в судинах.

Брусниця з цукровим піском (перетерта)

Ця заготівля також використовується при лікуванні гіпертонії. Свіжу ягоду пересипати цукровим піском (150 г). Залишити на кілька годин до появи соку. Потовкти плоди до стану кашки. Розкласти варення по стерильним банкам і зберігати у холодильнику. Заготівлю можна заморожувати.

Як варіант, цукровий пісок можна замінити на мед. 1 кг плодів брусниці залити медом (500 мл). Поставити ємність на слабкий вогонь і трохи нагріти, щоб мед став рідкішим за консистенцією. Дати засобу охолонути, розфасувати по банках і зберігати у холоді. Цей рецепт цінніший, ніж варіант з цукровим піском. Оскільки в ньому містяться одразу два корисні для гіпертоніка продукти.

Чай

Напій можна готувати не тільки з ягід, але і листя, і з квітів. У заварний чайник покласти зелений чай (1 ч. л), 60 г ягід та 30 г листя. Залити окроп крутий (500 мл). Накрити чайник теплим ковпаком та настояти 15 хвилин. Напій має сильний сечогінний засіб, тому пити його потрібно не частіше трьох разів на день.

Настоянка на печеній ягоді

Брусниця підвищує або знижує тиск: як впливає лікувальні властивості

Як журавлина впливає тиск?

Рецепт приготування лікувального засобу:

  • 1000 г ягід треба розділити навпіл.
  • 500 г покласти на лист і томити при температурі +160 протягом двох годин. Потім дверцята духовки потрібно відкрити і протримати ягоду ще 2 години. Її потрібно періодично акуратно помішувати, що вона не пригорала.
  • З інших 500 г віджати сік.
  • Печену брусницю розім'яти виделкою та влити в неї сік.
  • На кожний літр напою покласти по 30 г меду та горілки.

Пити настойку двічі на день до їди.

Сік з брусниці та меду

Дві повні склянки плодів вимити. Віджати їх сік і влити в нього рідкий мед (60 мл). Добре перемішати напій до його розчинення. Пити по ½ склянки вранці та ввечері.

Рецепти складних зборів

Для посилення впливу можна використовувати змішані рецепти, у яких, крім брусниці, є й інші компоненти.

Засіб Приготування
Додавання ягід до чаю При заварюванні чорного чаю до нього можна додавати перетерту з цукровим піском брусницю: 2 ст. л. на стандартний заварювальний чайник.
З брусничного листя Помістити в термос сушений лист брусниці (2 ст. л) і залити окропом (1 л). Настояти 60 хв. Щоб покращити смак, у чашку можна класти трохи меду.
З чебрецем і звіробою З'єднайте по 1 ст. л. наступних компонентів: чорний чай; чебрець; звіробій; брусничний лист. Трав подрібнити. Для приготування 1 ч. л. складу залити окропом (250 мл). Настояти 10 хв.
З плодами шипшини Зміксуйте подрібнений лист брусниці (1 ст. л) і такий самий обсяг ягід шипшини. Залийте одержану суміш окропом (300 мл). Дайте постояти 10 хв.
Напій з журавлиною Подрібніть плоди брусниці (70 г) та журавлини (30 г). Залийте суміш водою (250 мл). Прогрійте мікс на водяній бані протягом 15 хвилин. Відцідіть напій з осаду і покладіть 1 ч. л. меду.
Ягідний чай Візьміть по 100 г ягід брусниці, чорниці та журавлини, а також 200 г чорної смородини. Розімніть їх у пюре, відіжміть в окремий посуд весь сік. До макухи влийте воду (600 г) варіть на невеликому вогні 20 хв. Суміш остудіть, відфільтруйте та влийте сік. Напій ще раз довести до кипіння. Остудити. Пити із додаванням невеликої кількості меду.

Брусничне варення з прянощами та гарбузом

Корисним для гіпертоніків буде бруснично-гарбузове варення. Для його приготування потрібно сухі ягоди брусниці (1 кг) пересипати цукровим піском (250 г). Поставити ємність на невеликий нагрів і варити при постійному помішуванні 25 хвилин.

Потім додати до маси порізану на дрібні шматочки м'якоть гарбуза (500 г), бутончики гвоздики (3 шт) та порошок кориці (1 ч. л). Проварити варення до розм'якшення гарбуза. На це потрібно приблизно 10 хв. Готове варення розфасувати по стерильним банкам та прибрати на зберігання у темне прохолодне місце.

Правила прийому лікарських засобів

Перед початком прийому засобу на основі брусниці необхідно отримати консультацію лікаря. Ягоди брусниці, як і листя рослини, є найсильнішим алергеном. З появою характерної симптоматики – свербіж, шкірні висипання – прийом коштів слід припинити. Брусничні настої та відвари приймають по ½ склянки вранці, в обід та ввечері до їди. Тривалість лікування – повний календарний місяць. При необхідності лікування можна провести повторно через 3-4 місяці.

Брусниця підвищує або знижує тиск: як впливає лікувальні властивості

Потрібно враховувати, що зниження тиску може стимулювати сонливість. З цієї причини кошти на основі брусниці слід обережно приймати водіям транспортних засобів

Брусниця від тиску не повинна розглядатись як самостійний засіб лікування. Рецепти на її основі будуть корисними на початку розвитку гіпертонії. У цей період стрибки тиску відбуваються рідко, а показники переважно випадків приходять у норму самостійно. Але при переході захворювання на другу та третю стадію народне лікування має піти на другий план. Відмова від прийому вказаних лікарських засобів неприпустима!

EuroMD
Додати коментар