Дефіцит вітаміну D підвищує ризик розвитку деменції на 50%

Дефіцит вітаміну D підвищує ризик розвитку деменції на 50%

Нове дослідження австралійських учених дозволило довести, що низький рівень вітаміну D значно підвищує ризик розвитку деменції. За словами Еліан Гіппонен, голови наукового центру при університеті Південної Австралії, вітамін D є попередником гормональної сполуки, важливої для здоров'я мозку.

Вчені встановили, що ризик розвитку хвороби Альцгеймера при гострому дефіциті вітаміну D збільшується на понад 50 відсотків. Раніше було відомо, що нестача вітаміну D в організмі провокує деменцію.

Вітамін D міститься в яєчному жовтку, кисломолочних продуктах, сирі, сирі, вершковому маслі, печінці риб та морепродуктах. Крім того, цей вітамін виробляється в організмі людини при дії сонячного світла.

Хворобу було вперше виявлено в 1906 році доктором Алоїзом Альцгеймером, коли він помітив зміни у тканинах головного мозку жінки, яка померла від незвичайного психічного захворювання. З того часу вчені дізналися набагато більше про те, як діагностувати та лікувати хворобу Альцгеймера. Ліки від цієї недуги, як і раніше, немає, однак, зазначили дослідники, нормальний рівень вітаміну D захистить мозок від втрати пам'яті та інших когнітивних порушень, що виникають із віком.

Раніше вчені Мічиганського державного університету встановили зв'язок між приготуванням їжі на сковороді з алюмінію та хворобою Альцгеймера. Вони виявили, що деяка кількість металу починає змішуватися з їжею, коли вона досягає певної температури, і ризик розвитку хвороби виявився найвищим у людей, які використовували алюмінієвий посуд для смаження, варіння та гасіння.

EuroMD
Додати коментар