Дієта при геморої з кровотечею – список дозволених продуктів

Розширення вен прямої кишки часто спричиняє формування запорів у пацієнта. Сильні потуги провокують розвиток кровотечі та болю при дефекації. Щоб нормалізувати роботу кишечника, потрібно дотримуватись спеціальної дієти, яка знижує травматичність органу.

Правила харчування при геморої з кровотечею

Формування у пацієнта правильних харчових звичок допоможе успішніше впоратися з гострим проявом захворювання. Дієта при геморої з кров'ю має низку важливих рекомендацій:

  1. Перейдіть на дрібне харчування – не менше 5 прийомів їжі невеликими порціями кожні 3-4 години.
  2. Нормалізувати обмін речовин допоможе питний режим – щонайменше 1,5 л води щодня.
  3. Щоб відновити роботу кишечника, очистити організм від шлаків і токсинів, рекомендується включати до раціону рослинну їжу з високим вмістом клітковини.
  4. Вживайте кисломолочні продукти із низьким відсотком жирності. Їх рекомендується їсти/пити на сніданок або перед сном у разі появи почуття голоду.
  5. Насичайте щоденне меню дієти стравами із фруктів, овочів, злаків.
  6. При кровотечах, що виникають при геморої, віддавайте перевагу відвареній, запеченій, приготовленій на пару їжі.

Дієта при геморої з кровотечею - список дозволених продуктів

Дозволені та заборонені продукти

Харчування при геморої з кровотечею має насичувати організм корисними елементами та виключити їжу, що завдає шкоди кишечнику:

Дозволені продукти

Заборонені продукти

  • каші на водяній основі;
  • стиглі ягоди/фрукти;
  • овочеві супи, бульйони з невеликим вмістом солі;
  • кисломолочні продукти низької жирності (кисляк, сир, кефір);
  • хліб цільнозерновий з додаванням насіння льону;
  • риба/м'ясо нежирних сортів;
  • зелень;
  • овочі;
  • оливкова, лляна олія;
  • висівки;
  • мед.
  • соління;
  • соуси;
  • приправи;
  • ковбасні вироби;
  • копченості;
  • сири, молоко, сир із високим вмістом жирів;
  • алкоголь;
  • бобові;
  • кава;
  • макаронні вироби;
  • солодощі;
  • випічка з борошна найвищого гатунку;
  • газовані напої;
  • овочі: редис, зелена, чорна редька, ріпа, свіжа та квашена білокачанна капуста;
  • червоне м'ясо, смажене у великій кількості жиру.

Дієта при геморої з кровотечею - список дозволених продуктів

Меню на тиждень

Дієта при геморої, що кровоточить, передбачає вживання страв, що надають сприятливий вплив на роботу кишечника, покращуючи його перистальтику, обволікаючи слизову.

День

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

1

  • Омлет із 2-3 яєць, приготовлений на пару;
  • фруктовий чи ягідний компот.

Салат фруктовий, заправлений нежирним натуральним йогуртом (150 г).

  • Суп овочевий (150 г); грудка куряча, запечена в духовці (200 г);
  • салат із свіжих овочів з додаванням оливкової олії (150 г);
  • чай зелений – 1 чашка.
  • Нежирний сир з горіхами та сухофруктами (150 г);
  • кефір – 1 ст.
  • Рибне філе, виготовлене на пару (0,2 кг), відварена гречка (150 г);
  • салат із буряків (0,15 кг).

2

  • Вівсяна каша на воді з додаванням меду (150 г);
  • чай на травах – 250 мл.

Хлібці цільнозернові з маслом вершковим та сиром (2–3 шт.).

  • Бульйон рибний (150 мл);
  • парові котлети (2 шт.);
  • броколі, приготовлена на пару – 0,15 кг;
  • чай зелений – 0,2 л.
  • Цільнозернові хлібці (2 шт.);
  • сік томатний – 1 ст.
  • Рагу з овочів – 0,2 кг;
  • компот – 1 ст.

3

  • Варене некруто куряче яйце – 1 шт.;
  • запечене яблуко – 1 шт.;
  • чай на травах – 0,2 л.

Коктейль із банана, насіння чиа, полуниці – 1 ст.

  • Гарбузовий крем-суп – 0,2 л;
  • м'ясо відварене з картоплею пюре – 0,2 кг;
  • капуста морська – 100 г;
  • сік свіжовичавлений – 1 ст.

Нежирний сир зі шматочками фруктів – 0,15 кг.

  • Риба відварена – 0,2 кг;
  • салат із овочів із зеленню – 150 г.

4

  • Гречана каша на нежирному молоці з висівками – 150 г;
  • неміцний чай – 200мл.
  • Фрукти – 150 г;
  • знежирений йогурт – 1 ст.
  • Буряк – 0,2 л;
  • овочеве рагу з відвареною куркою – 0,2 кг;
  • фруктовий сік – 200 мл.
  • Кефір – 250 мл;
  • сухофрукти – 100 г
  • Фарширований сиром болгарський перець – 0,15 кг;
  • буряковий салат з горіхами та зеленим горошком – 0,2 кг;
  • бісквіт – 100 г;
  • сік – 1 ст.

5

  • Каша вівсяна зі шматочками чорносливу – 0,2 кг;
  • галети – 3-4 шт.;
  • напій із цикорію з медом – 1 чашка.

Фруктовий салат з горіхами, медом, чорносливом – 0,15 кг.

  • Курячий суп з морквою та цвітною капустою – 250 мл;
  • зрази з м'яса птиці, виготовлені на пару – 0,2 кг;
  • компот із сухофруктів – 1 ст.
  • Простокваша – 1 склянка;
  • інжир – 2 шт.
  • Голубці, начинені гречкою – 2 прим.;
  • галети – 3 шт.;
  • настій шипшини – 1 чашка.

6

  • Сир знежирений з додаванням меду та родзинок – 150 г;
  • трав'яний чай – 1 чашка.
  • Кефір – 1 склянка;
  • банан – 1 шт.
  • Суп томатний;
  • парові котлети із моркви – 2 штуки;
  • салат овочевий – 150 г;
  • відвар шипшини – 1 склянка.
  • Сік свіжовичавлений – 250 мл;
  • хлібці цільнозернові з томатами та сиром – 2 шт.
  • Філе індички, запечене із травами – 0,2 кг;
  • гречка відварена – 150 г;
  • свіжі овочі – 100 г;
  • компот – 1 склянка.

7

Запіканка із сиру з фруктами – 150–200 г;

неміцний чай – 1 чашка.

Смузі фруктові – 1 ст.

  • Бульйон курячий – 150-200 мл;
  • грудка курки, запечена з перловкою, зеленню – 150 г;
  • компот – 1 ст.
  • Сік томатний – 1 ст.;
  • 2–3 цільнозернові хлібці.
  • 2-3 рибні котлети;
  • Буряк тертий – 150 г;
  • овочі свіжі – 1-2 плоди;
  • відвар із будь-яких трав – 1 ст.

Відео

EuroMD
Додати коментар