Алергенні продукти – класифікація за видами алергенів

Для збереження активності, здоров'я та гарного настрою людині необхідне грамотне харчування різноманітною їжею. Не завжди прийом звичних страв приносить задоволення – при харчовій алергії виявляються неприємні симптоми: свербіж очей, чхання, нежить. При ускладненнях можна навіть випробувати анафілактичний шок, що стоїть за життя.

Класифікація харчових алергенів

Всі харчові алергени поділяються на три великі групи:

  1. З високою активністю: рослинного та тваринного походження.
  2. Середньоактивні аналогічні походження.
  3. Слабкі алергени.
  4. Гіпоалергенні – дуже рідко завдають дискомфорту (до них чутливі люди похилого віку).

Алергенні продукти - класифікація за видами алергенів

Високоалергенні продукти

Алергени рослинного походження

Тваринного походження

Алкоголь

Цілісне молоко, фруктовий кефір, непастеризовані сири, вершкове масло

Прянощі, гірчиця, хрін, оцет, м'ята, чебрець, цибуля, куркума, імбир

Курячі яйця, побутовий майонез

Шоколад, какао

Морепродукти, риба, креветка, краб, омар, черепаха, червона та чорна ікра, жаби, устриці, кальмари

Горіхи, арахіс, авокадо, баклажан, помідори, гриби, грибний бульйон, горох, селера, редис, редька, часник, паростки пшениці, буряк, болгарський перець, зелень, квашена капуста, батат, спаржа, сочевиця, листова зелень

Мед

Ананас, цитрусові (апельсин, мандарин), червоні ягоди (малина, ожина, суниця, диня, виноград, червоні яблука, обліпиха, айва, слива, чорнослив, інжир, гранат, хурма

Рибний, м'ясний бульйони

Маринади

Гусак, качка, свинина, голуби, цесарки, фазани, куріпки, тетерука, яловичина, козлятина, дичину

Білий хліб, макарони, здоба, тістечка, пшениця, висівки, ячмінь, жито, сорго

Ковбаса, консерви

Середньоактивні алергени

Алергени рослинного походження

Тварини

Персики, абрикоси, банани, брусниця, грейпфрут, лимон, журавлина, вишня, шипшина, чорниця, червона смородина

Яловичина, кролик

Рис, гречка, овес

Курка, індичка

Паприка

Картопля, кукурудза, горох, квасоля, соя, зелений перець

Низькоалергенні продукти

До продуктів, що рідко викликають алергію, відносяться:

  • шпинат, броколі, зелений горошок, кабачки, огірки, білокачанна капуста, салат, ріпа, гарбуз, цвітна капуста, зелена квасоля, патисони;
  • кисло-солодкі яблука, жовта злива, фініки, біла смородина, кавун;
  • баранина, конина;
  • кисломолочні продукти;
  • чай;
  • рослинна та топлена олія.

Алергенні продукти - класифікація за видами алергенів

Найалергенніші продукти

Ступінь алергенності препарату залежить від його з'їденої кількості. Не завжди зазначені у таблицях компоненти є джерелом алергії – неадекватну реакцію нерідко викликає низькоалергенна їжа, у якій можуть бути небажані компоненти. До таких відносяться пліснява, хімікати, що потрапили всередину після обробки полів та кормів для тварин, антибіотики, гормони, прянощі, консерванти, барвники, ароматизатори, емульгатори.

Найалергеннішими вважаються:

  • риба, червона та чорна ікра, морепродукти;
  • яловичина, курка, гуска;
  • білок курячого яйця;
  • коров'яче молоко; продукти на його основі;
  • пшениця, борошняні вироби, гречка, овес;
  • дріжджі, випічка та напої, що їх містять;
  • шоколад, какао, мед, арахіс;
  • буряк, морква, редька, томати, хрін;
  • полуниця, суниця, лимон, малина, чорна смородина, обліпиха, вишня, виноград, інжир;
  • Екзотичні плоди.

Для дорослих

Найвідоміші продукти, що викликають алергію у дорослих:

  • пшениця;
  • краби, креветки, раки, риба;
  • фундук, соєві боби, арахіс;
  • курячі яйця;
  • майонез;
  • дріжджі, оцет;
  • копченості, ковбаси, консерви, маринади;
  • гірчиця, васабі;
  • напівфабрикати;
  • цільне коров'яче молоко.

Алергенні продукти - класифікація за видами алергенів

Для дітей

Найвідоміші продукти, що викликають алергію у дітей:

  • яйця, випічка, солодощі;
  • пшениця, жито, ячмінь, овес;
  • мед, цукор;
  • цитруси, персики, горіхи, гриби;
  • какао;
  • морепродукти;
  • вершкове масло|мастило|, сир, вершки, сир.

Відео

EuroMD
Додати коментар