Дієта при холециститі в період загострення – зразкове меню на тиждень та список заборонених продуктів

Коли запалюється жовчний міхур, лікарі ставлять діагноз холециститу. Оскільки причина хвороби – переїдання, грубі похибки в їжі, хронічні запори, то суворе дієтичне харчування при лікуванні цієї патології навіть важливіше за ліки.

Яким має бути харчування при холециститі

Розрізняють безкам'яний та калькульозний холецистит. Першою формою захворювання, коли запалюються стінки жовчного міхура, частіше страждають жінки. У другому випадку патологію викликають камені, що перекривають протоки, якими виводиться жовч. У обох форм багато подібних симптомів. При безкам'яному холецистит хворого невдовзі після їжі турбують несильні болі в області підребер'я праворуч. Крім цього симптому часто спостерігаються відрижка, нудота, метеоризм, запори. При калькульозному холецистит характерний симптом – найгостріші болі у формі нападів (коліки).

Лікувальна дієта при холециститі – гострому та хронічному – багато в чому схожа. Однак у період загострення раціон має особливості. Важливо не обтяжувати харчовими навантаженнями хворих органів. Слід харчуватися дрібно, не 3 рази, як заведено, а 5-7 разів на день. Їсти необхідно строго по жорсткому режиму, в однакові проміжки часу. Проковтувати їжу слід дуже маленькими порціями, ґрунтовно пережовуючи.

Що можна їсти при запаленні жовчного міхура? Потрібно продумати докладний раціон так, щоб в організм надходило більше білків, ніж жирів та вуглеводів. Їжа має бути у вареному, тушкованому та паровому вигляді. Замість наваристих перших страв слід готувати пісні щі, супи з овочів. Дієта при запаленні жовчного міхура передбачає вживання їжі тільки в теплому вигляді.

Готувати страви потрібно, використовуючи лише натуральні продукти. Доведеться відмовитися від усього, що перетравлюється насилу, викликає метеоризм. Дієта при холецистит, особливо в період його сильного загострення, забороняє жирне, смажене, гостре, пряне, копчене, кисле. Рекомендується більше пити рідин, зразковий їх об'єм – 2-2,5 літра. Найкраща проста вода або мінеральна типу «Есентуки», свіжі соки.

Дієта при холециститі в період загострення - зразкове меню на тиждень та список заборонених продуктів

Що можна їсти

Невірно думати, ніби людина з таким діагнозом приречена на мізерний повсякденний стіл. Вибір корисних, смачних продуктів та страв дуже широкий. Ось що можна їсти при холецистит, коли хвороба не вступає в період загострення:

  • овочеві салати;
  • пісні щі, легкі овочеві та молочні супи;
  • каші та запіканки;
  • нежирну курку, індичку, кролика, яловичину;
  • дієтичні ковбаси, сосиски;
  • варену та тушковану рибу;
  • омлет (не частіше ніж 2 рази на тиждень);
  • кисле молоко, кефір, йогурт, знежирене молоко, сир, прісні сири;
  • підсушений висівковий хліб, галети;
  • свіжі огірки, помідори, морква;
  • відстояний буряковий сік;
  • страви на основі картоплі, буряків, баклажанів, кабачків;
  • кріп, петрушку, салат;
  • солодкі фрукти (особливо груші); ягоди;
  • некислі соки, киселі, компоти, настій шипшини;
  • неміцні чай, кава, бажано з молоком;
  • мед (1 чайна ложка на день), мармелад, варення, пастилу, зефір.

Дієта при холециститі в період загострення - зразкове меню на тиждень та список заборонених продуктів

Що не можна їсти

Лікування калькульозного та безкам'яного холециститу не може бути ефективним, якщо хворий дозволяє собі їсти та пити те, що загострює запальний процес. Дієта при холециститі, особливо в період загострення, суворо забороняє:

  • міцний алкоголь (виняток – сухе червоне вино у дуже малих дозах);
  • будь-які жирні перші страви;
  • свинину, баранину, гусятину, лісову дичину;
  • субпродукти;
  • копченості, консерви, маринади;
  • картопля фрі, чебуреки, пиріжки;
  • рибу жирних сортів, ікру;
  • горох, квасоля, боби;
  • щавель, редис, редьку;
  • часник, хрін, цибуля, гірчицю, оцет;
  • будь-які гриби;
  • кислі фрукти, ягоди;
  • міцна кава, газовані напої, пиво;
  • какао, шоколад, торти із жирним кремом, морозиво;
  • свіжого хліба, здобних виробів.

Дієта при холециститі в період загострення - зразкове меню на тиждень та список заборонених продуктів

Дієта при загостренні хронічного холециститу

Важливо зняти з жовчного міхура, кишечника та шлунка звичні навантаження. Це основне завдання дієти. Відразу, як тільки стан погіршиться, необхідно перейти на питний режим. Дієта при хронічному холециститі в період загострення зводиться до того, що перші дні хворий повинен пити лише неміцний чай, компоти, некислі соки, негазовану мінеральну воду, причому в теплому вигляді. Коли болі почнуть стихати, можна давати рисові відвари, протерті вівсяні каші, киселі.

Важливо пам'ятати: дієта при холециститі в період загострення має бути дуже щадною. У міру поліпшення самопочуття раціон поповнюється пісним м'ясом, юшкою. Можна давати знежирений сир. Приблизно через тиждень дієта при холециститі в період загострення допускає зняття багатьох обмежень. Можна поступово додавати нові страви, продукти, навіть пшеничні сухарики. При строгому дотриманні правил лікування дієтою приблизно через місяць період загострення закінчується, і відбувається повернення до колишнього раціону.

Дієта при холециститі в період загострення - зразкове меню на тиждень та список заборонених продуктів

Зразкове меню при холециститі на стадії загострення

Якихось особливо строгих рецептів немає. Необхідно прагнути, щоб харчування при загостренні холециститу було натуральним, легкозасвоюваним та різноманітним. При складанні дієти можна керуватися такими схемами:

Варіант А:

  • 1-й сніданок: вівсяна каша, груша, компот;
  • 2-й сніданок: сирно-бананове пюре;
  • обід: овочевий суп, шматочок відвареної курки, кисіль;
  • полудень: салат яблучно-морквяний з додаванням меду;
  • вечеря: варені макарони з протертим сиром, чай з галетами.

Варіант Б:

  • 1-й сніданок: вареники з картоплею, настій шипшини;
  • 2-й сніданок: буряковий салат;
  • обід: молочний суп, фарширований перець із гречаною кашею, яблучний сік;
  • полудень: вінегрет;
  • вечеря: омлет, кефір.

Відео

EuroMD
Додати коментар