Дієта при ротавірусній інфекції у дорослих – меню харчування при кишковому грипі

Ця гостра вірусна інфекція здатна викликати кишковий грип і є дуже заразною. Вона передається повітряно-краплинним та харчовим шляхами. Головним методом лікування ротавірусної інфекції у дорослих є спеціальна дієта.

Лікувальне харчування при кишковій інфекції у дорослих

Сучасна медицина не має медикаментів, здатних знищити ротавірус, тому єдиним терапевтичним заходом є дієта. Її варто починати, як тільки виявляться перші симптоми захворювання. При цьому важливо відразу відмовитися від молочних продуктів, що створюють ідеальне середовище в кишечнику для розмноження патогенних мікробів.

Харчування при ротавірусній інфекції у дорослих значно скорочується обсягом, оскільки в хворого знижується апетит. Примушувати людину їсти не слід, а ось за кількістю води потрібно спостерігати уважно, оскільки є ризик зневоднення. Краще під час дієти при ротавірусній інфекції у дорослих пити мінеральну негазовану воду у великому обсязі, що дозволить збалансувати водно-сольовий рівень.

При кишковому грипі та ротавірусі їсти слід часто і потроху, відстежуючи, як на їжу реагує організм. При погіршенні стану варто змінити меню, виключивши продукти, які могли б погіршити ситуацію. Як правило, до зникнення симптомів захворювання дієта при ротавірусній інфекції у дорослих дотримується шість-вісім днів. Після цього починають повільно вводити в раціон звичну їжу. Якщо при виході з дієтичного харчування патологія відновлюється, потрібно відразу повернутися легкому меню і звернутися до лікаря.

Дієта при ротавірусній інфекції у дорослих - меню харчування при кишковому грипі

Що є при кишковій інфекції

Ротавірусна інфекція характеризується слабкістю, втратою апетиту, зневодненням. Щоб впоратися з патологією, дорослі та діти дотримуються дієти. Її принцип полягає у вживанні хворим виключно легкоперетравлюваних продуктів, які містять потрібні організму вітаміни та інші речовини. Особливість дієтичного харчування при ротавірусі полягає у можливості коригувати меню, роблячи його різноманітним.

Що можна їсти при ротавірусній інфекції:

  • крупи: рис, гречку, манку (каші готують без солі, вершкового масла);
  • пісний курячий бульйон (попередньо потрібно зняти з птиці шкірку);
  • пшеничні сухарі;
  • легкі супи із овочами без м'яса;
  • рибу, пісне м'ясо на пару;
  • овочі: томати, цвітну капусту, моркву, буряки (відварені);
  • відварене яйце (1 раз на два-три дні);
  • пюре картопляне без олії;
  • чай, трав'яні відвари без цукру;
  • сезонні фрукти та ягоди домашні;
  • трохи меду.

Дієта при ротавірусній інфекції у дорослих - меню харчування при кишковому грипі

Що виключає дієта при ротавірусі

Захворювання типу кишкового грипу та ротавірусної інфекції швидко розвиваються у молочному середовищі. При терапії важливо відмовитися від кефіру, ряженки, молока, вершкового масла, сметани, сиру та інших. Крім перерахованого, дієта при ротавірусній інфекції у дорослих передбачає видалення з раціону хворого на іншу, що сприяє розвитку патогенної флори їжі. Що їсти при кишковій інфекції не можна:

  • будь-які солодощі;
  • хліб, випічку;
  • консерви, соління;
  • ячку, перловку;
  • копчення, жирні продукти;
  • макарони;
  • часник, цибуля, білокачанну капусту, огірки, редис;
  • ковбасні вироби, напівфабрикати;
  • будь-які гриби;
  • ківі, цитрусові, що подразнюють кишечник;
  • маринади, соуси (гострі та нейтральні), соняшникова, оливкова та інша рослинна олія.

Дієта при ротавірусній інфекції у дорослих - меню харчування при кишковому грипі

Зразкова дієта при кишковій інфекції у дорослих

Терапевтична дієта при ротавірусній інфекції передбачає обов'язкове вживання рідини, при цьому рекомендований обсяг обчислюється, виходячи з віку людини. Так, підлітку до 16 років потрібно пити близько півтора літра води, а людям старше – не менше двох літрів. Це правило актуальне не тільки при ротавірусі, а й звичайній діареї. Крім води можна пити несолодкі трав'яні відвари, слабкий чорний або зелений чай, рідкий кисіль, компот без цукру.

Що можна їсти при кишковій інфекції? Незалежно від форми та ступеня тяжкості захворювання, дієтичне меню складається виключно з легкої їжі. Приблизний добовий раціон хворого має такий вигляд:

  1. Ранок: рідка каша на воді (манна або рисова), пара сухариків, чай чорний/зелений з ложкою меду.
  2. Перекушування: ягоди або фрукти з числа дозволених (не більше 100 г).
  3. Обід: нежирний бульйон, шматочок пісного м'яса на пару, сухар.
  4. Перекус: кисіль, сухар.
  5. Вечеря: рідка вівсянка без олії, парова куряча котлетка, склянка несолодкого компоту або відвару шипшини.

Відео: що можна їсти при ротавірусній інфекції дорослому

>

EuroMD
Додати коментар