Дієта при гепатозі – дозволені та заборонені продукти, раціон та режим харчування, рецепти з фото

При захворюваннях внутрішніх органів важлива як медикаментозна терапія, а й правильний спосіб життя. Спеціальне харчування при жировому гепатозі печінки уповільнює прогресування хвороби та запобігає розвитку ускладнень. Для успішної боротьби з недугою важливо знати його особливості, причини появи, способи лікування, види та цілі дієт, що застосовуються.

Що таке гепатоз

Незапальні захворювання печінки, спричинені спадковістю чи екзогенними (зовнішніми) факторами, називають гепатозами. Їх характерно порушення обмінних процесів і натомість дистрофії гепатоцитів (клітин печінки). Виявляються недуги по-різному, залежно причини хвороби. У всіх випадках пацієнти стикаються з диспепсичними явищами (розладами травлення), жовтяницею, недостатністю функцій печінки. У цьому захворюванні ознаки запального процесу відсутні.

Розрізняють пігментний (гострий та хронічний) та стеатогепатоз. Останній варіант недуги називають інфільтрацією чи дистрофією печінки, жировим гепатозом. Він зустрічається найчастіше (у 25% усіх зареєстрованих випадках). У 95% пацієнтів з хронічним алкоголізмом та індексом маси тіла вище 30 також розвивається жировий гепатоз. Є два механізми розвитку цього типу недуги:

  1. Надмірне надходження жиру в печінку через неправильне харчування, збіднення запасів глікогену (елемента, що бере участь у забезпеченні всього організму глюкозою), порушення процесів окислення.
  2. Дисфункція механізму видалення жиру з печінки, пов'язана зі зниженням вироблення речовин, що беруть участь у його транспортуванні (ліпопротеїди, лецитини, фосфоліпіди). Такий стан розвивається через дефіцит білків та ліпотропних факторів (речовин, що беруть участь в обміні ліпідів).

Спадкова форма гепатозу, спричинена порушенням обміну білірубіну, трапляється рідко. Протікає вона важче за набутий тип хвороби і не передбачає медикаментозного лікування. Гострий гепатоз розвивається і натомість токсичного ураження печінки. Спровокувати його можуть важкі отруєння миш'яком, фосфором, великою кількістю алкоголю, медичними препаратами (екстракт папороті, тетрациклінами).

Причини

Усі чинники, які провокують розвиток гепатозу, можна поділити на екзогенні та спадкові. До першої групи відносять захворювання інших органів та систем, вплив токсинів на організм, які негативно впливають на роботу печінки. Розвиток гепатозу може стати наслідком:

  • зловживання алкоголем;
  • цукрового діабету;
  • захворювань щитовидної залози;
  • ожиріння;
  • інтоксикації (фосфорорганічними сполуками, отруйними рослинами чи грибами, антибіотиками тетрациклінового ряду).

Основну роль розвитку неалкогольного типу захворювання грає некроз гепатоцитів (клітин печінки) з наступним відкладенням жирів всередині та зовні органу. Основною причиною розвитку цієї форми захворювання є перевищення нормального рівня тригліцеридів у крові. Патологія протікає безсимптомно, у поодиноких випадках стає причиною цирозу (необоротного заміщення клітин органу сполучною тканиною), портальної гіпертензії (синдрому підвищеного тиску, спричиненого порушенням кровотоку), печінкової недостатності.

Алкогольний жировий гепатоз посідає друге місце за поширеністю після вірусних гепатитів серед печінкових патологій. Тяжкість недуги залежить від тривалості вживання спиртовмісних напоїв. Спеціальна дієта та відмова від алкоголю – це основний метод терапії захворювання. Без відмови від спиртного у пацієнта немає шансів повністю одужати.

Токсичний тип недуги розвивається після на організм хімічних сполук. Отрути по-різному впливають печінку, але вони порушують її дезинтоксикационные функції (здатність знешкодження отруйних речовин). Потрапляючи в кров, токсини порушують обмінні процеси в гепатоцитах, що призводить до їхньої загибелі. Підсилюють дію отрут супутні захворювання інших органів, дієта з низьким вмістом білка, вірусні гепатити, алкоголізм.

Спадкова патологія (пігментний гепатоз) виникає у разі порушення процесу переробки білірубіну та жовчних кислот у печінці. У патогенезі недуги основну роль грає збій вироблення ферментів, які беруть участь у кон'югації (з'єднанні речовин), подальшому транспортуванні, виділенні білірубіну. Спадкова форма патології зустрічається у 2-5% населення. При правильному способі життя та дотриманні дієти хвороба не прогресує і не викликає ускладнень.

Дієта при гепатозі - дозволені та заборонені продукти, раціон та режим харчування, рецепти з фото

Лікування

Пацієнтам з гепатозом показана амбулаторна терапія та дієта. Залежно від ступеня пошкодження органу може бути потрібна госпіталізація. Тактика лікування залежить від причин розвитку патології. Неалкогольна форма потребує суворої дієти, помірних фізичних навантажень. Іноді хворим призначають гепатопротектори (препарати захисту печінки) і мембраностабілізатори (ліки, що відновлюють оболонку клітин).

Алкогольна форма недуги вимагає повної відмови від спиртного та дотримання спеціальної дієти. Регенерація клітин печінки стане помітною вже через 1-1,5 місяці при виконанні рекомендацій лікаря. Якщо пацієнт не відмовиться від алкоголю, всі лікувальні заходи будуть неефективні. Хворим із спадковим гепатозом слід дотримуватись правильного способу життя. Їм протипоказані інтенсивні фізичні та психічні навантаження. Щопівроку потрібно приймати курсом вітамінами групи В.

Дієта при жировому гепатозі печінки

До початку терапії важливо врахувати, що печінка людини негативно реагує на інтенсивну дію медичних препаратів. У зв'язку із цим основою лікування є спеціальне харчування. Основні правила дієти при гепатозі представлені нижче:

  1. Повна відмова від алкоголю. 98% етанолу переробляє печінку, тому вона більше за інші органи страждає при вживанні спиртовмісних напоїв.
  2. Зниження кількості вуглеводів та консервантів у раціоні.
  3. Дотримання питного режиму. Щодня людина повинна випивати 1-1,5 літрів рідини (вода, несолодкий чай, морс, компоти та інше).
  4. Дробне харчування маленькими порціями з інтервалом 1,5-2 години. За рахунок дотримання дієти організм не перевантажується, їжа швидко перетравлюється, знижується інтоксикація організму.
  5. Різноманітне меню, що включає продукти багаті на поживні речовини, мінерали та вітаміни.
  6. Зниження кількості жирів у меню (не більше ¼ частини від усієї їжі за добу).
  7. Включення до раціону не менше 100 г протеїнів (білків). При цьому вибирати важливо віддавати переваги продуктам тваринного походження (молоко, м'ясо птиці, риба, яйця та інше).

Перш ніж почати лікувати гепатоз, важливо зрозуміти мету дієти. Збалансований раціон підбирається видалення зайвого жиру з пошкодженого органу. Дієта для печінки при жировому гепатозі допомагає досягти наступних результатів:

  • стимуляція синтезу жовчі, важлива для нормального травлення;
  • регулювання всіх функцій печінки;
  • вироблення депо глікогену у печінці;
  • нормалізація обміну холестерину та жирів.

Пацієнтам з гепатозом призначається лікувальний стіл за Певзнер, відповідний дієті № 5 (для людей з патологіями печінки) і № 8 (для хворих з ожирінням). Характеристика раціону представлена нижче:

  • енергетична цінність 3000-3300 ккал (за рахунок високого вмісту тварин білків та клітковини);
  • вміст жирів – до 80 г (щонайменше 30% рослинного походження);
  • вміст білка – 100-140 г (щонайменше 60% тваринного походження);
  • вміст вуглеводів – 400 г (не більше 100 г легкозасвоюваних).

Що можна їсти

Дієта повинна включати блюда, приготовлені в духовці або на пару. За рахунок цього знижується навантаження на органи травлення, прискорюється процес всмоктування поживних речовин у кишечнику. Крім того, до списку дозволених продуктів входять ті, що містять ліпотропні речовини (холін, метіонін, ліпоєва кислота, інозит, бетаїн). Вони стимулюють вироблення печінкою лецитину виведення жирів із органу. Клітковина та пектини повинні становити більшу частину раціону, адже вони довго перетравлюються, забезпечують почуття ситості.

Продукти, дозволені людям із гепатозом, представлені в таблиці нижче:

Овочі, зелень

  • морква;
  • картопля;
  • броколі;
  • кабачки;
  • кольорова капуста;
  • гарбуз.

Сухофрукти

  • урюк;
  • інжир;
  • курага;
  • родзинки;
  • чорнослив.

Фрукти

  • кавун;
  • банани;
  • айва;
  • хурма;
  • абрикоси;
  • яблука;
  • ківі;
  • груша;
  • дині;
  • сливи.

Ягоди

  • чорниця;
  • суниця садова.

Крупи

  • перлова;
  • гречана;
  • вівсяна;
  • рисова;
  • манна.

Борошно, макаронні вироби

  • пшеничний хліб;
  • гречана локшина;
  • макарони.

Солодке, кондитерські вироби

  • мармелад;
  • желе;
  • пастила;
  • мед;
  • зефір;
  • джем;
  • цукор.

Кисломолочні продукти

  • кефір;
  • ацидофілін;
  • сир до 1,8% жирності;
  • кислого молока.

Мясні продукти

  • кролятина;
  • телятини.

Морепродукти/риба

  • мінтай;
  • тріска;
  • хек;
  • камбала.

Птах

  • філе індички;
  • курка (гомілка, грудка).

Яйця

курячі

Жири

  • соняшникова олія;
  • вершкове масло.

Напої

  • вода мінеральна;
  • компоти;
  • соки овочеві, фруктові;
  • чай чорний/зелений;
  • морси.

Що не можна їсти

Смажені страви, продукти, що містять велику кількість тваринного жиру, вуглеводів протипоказані пацієнтам із гепатозом, оскільки порушують процес травлення. Дотримуючись дієти, не варто вживати їжу, що подразнює слизову оболонку шлунка і активує вироблення шлункового соку. Від цього збільшується вироблення жовчі та підвищується навантаження на печінку. Крім того, відмовитися варто від легкозасвоюваних вуглеводів.

Нижче наведено таблицю заборонених продуктів при гепатозі печінки:

Овочі

  • горох;
  • бруква;
  • огірки;
  • перець болгарський;
  • баклажани;
  • нут;
  • петрушка;
  • томати;
  • кріп;
  • редис;
  • салат;
  • редька;
  • щавель;
  • квасоля;
  • шпинат;
  • хрін.

Ягоди/фрукти

  • виноград.

Горіхи

  • насіння соняшника;
  • арахіс;
  • мигдаль;
  • фундук.

Гриби

  • свіжі;
  • мариновані.

Крупи

  • пшенична.

Молочні продукти

  • вершки жирні;
  • молоко (від 4,5% жирності);
  • сметана;
  • сир пармезан.

Борошно та макаронні вироби

  • булки здобні;
  • пельмені;
  • житній хліб;
  • Пісочне тісто.

Солодке/десерти

  • креми;
  • шоколад;
  • збиті вершки;
  • морозиво.

М'ясо/птах

  • сало свиняче;
  • бекон;
  • копчена курка;
  • качка;
  • свинина
  • гусак.

Приправи

  • майонез;
  • гірчиця.

Морепродукти/риба

  • ікра чорна;
  • сьомга;
  • копчена риба;
  • лосось;
  • форель;
  • ікра червона.

Напої

  • алкоголь;
  • газовані напої;
  • пиво;
  • кава.

Жири

  • кулінарний;
  • тварина.

Меню при гепатозі печінки на тиждень

Дієта при гепатозі - дозволені та заборонені продукти, раціон та режим харчування, рецепти з фото

Харчуватися правильно при печінкових патологіях важливо щодня. Дієта повинна заздалегідь складатися відповідно до рекомендацій фахівців. Людям із гепатозом печінки варто познайомитися з рецептами страв, приготованих у духовці або на парі. Для нормалізації роботи пошкодженого органу застосовують дієту № 5. Її розробив М. І. Певзнер за часів існування СРСР, але запропоноване лікувальне меню є актуальним і сьогодні.

Аналогічною для дієти Певзнера є ліпотропна. Назву вона отримала від продуктів, що містять однойменні речовини. Ліпотропна дієта сприяє процесу інфільтрації зайвого жиру, перешкоджає переродженню гепатоцитів. І тут для меню при гепатозі рекомендується вживання продуктів із холіном, казеїном, лецитином, метионином. Ці речовини допомагають нормалізувати обмінні процеси, вивести зайвий жир із печінки.

Дієта № 5 передбачає включення до раціону гречки, вівсяної крупи, соєвого борошна, сиру, нежирної риби, м'яса. Необхідні організму хворого ненасичені жирні кислоти та лецитин містяться у рослинних білках. Пацієнтам дозволено багато фруктів, ягод (сирі/у вигляді морсів, компотів). Ліпотропна дієта, як і система харчування, запропонована Певзнер, передбачає добову енергетичну цінність не більше 3300 ккал.

Дієта за Певзнером

Дотримання дієти № 5 передбачає включення до раціону різноманітних страв та дрібне харчування. Нижче представлене зразкове тижневе меню для хворих на гепатоз, відповідно до рекомендацій Певзнера:

День тижня

Набір страв та напоїв

Понеділок

Сніданок: суп з вівсяних пластівців, бутерброд із сиром, відвар шипшини.

Перекушування: запечене яблуко.

Обід: рис, рибні тефтелі, компот із кураги.

Полуденок: молоко, сухарі.

Вечеря: вінегрет, кефір, відварене яйце.

Вівторок

Сніданок: мюслі, молочний коктейль, 1 банан.

Перекус: сир зі сметаною та ягодами.

Обід: суп рисовий, молоко, рулет із курки з яйцем.

Полуденок: морквяний салат.

Вечеря: м'ясні голубці з капусти, салат з буряка, чорнослив, зелений чай.

Середа

Сніданок: вівсяна каша, ягідний кисіль.

Перекус: салат із червоної капусти, кефір.

Обід: буряк, котлети яловичі, компот із сухофруктів.

Полуденок: пюре з яблук та моркви.

Вечеря: яловичина запечена, тушкована капуста, морквяний салат, ягідний морс.

Четвер

Сніданок: манна каша, 50 г родзинок, сирний пудинг на пару, відвар трав.

Перекушування: фруктове пюре, печиво.

Обід: суп із гречкою, яловичина відварена, салат із капусти та огірків.

Полуденок: запечена груша з медом.

Вечеря: судак, запечений у сметані, рисовий відвар, пюре з картоплі.

П'ятниця

Сніданок: сирники, гречана каша, компот шматочок сиру.

Перекус: сир, морквяний сік.

Обід: куряче філе, запечене в сметані, гарбузове пюре, відвар трав.

Полуденок: омлет із білків, молоко.

Вечеря: салат із кальмарів та яєчного жовтка, каша рисова, яблучний сік.

Субота

Сніданок: омлет із яєчних білків та томатів, сир із протертими фруктами, молочний коктейль.

Перекушування: мінтай на пару, вінегрет.

Обід: салат з капусти та моркви, картопляне пюре, рибні котлети, компот.

Полуденок: макарони, запечені з сиром, трав'яний чай.

Вечеря: сирний суп, салат із гарбуза та яблук, молоко.

Неділя

Сніданок: омлет із овочами, компот із яблук, морквяний салат, шматочок сиру.

Перекус: білий йогурт із родзинками та яблуком.

Обід: суп із кабачка, тріска на пару, молоко.

Полуденок: рисовий пудинг на пару.

Вечеря: запечене куряче філе, овочі відварені, зефір, чорний чай.

Ліпотропна дієта

Головна мета цього методу лікувального харчування – видалення жиру з печінки. Щоб хворий орган швидше відновився, слід дотримуватися спеціального раціону щодня. Приблизний тижневий раціон для тих, кому призначена ліпотропна дієта при гепатозі, представлений в таблиці:

День тижня

Набір страв та напоїв

Понеділок

Сніданок: вівсяна каша, курага, кава без цукру.

Другий сніданок: 1 персик, відвар трав.

Обід: борщ, відварена курка, каша гречана, компот із сухофруктів.

Полуденок: 50 г фініків, кефір.

Вечеря: тушковані овочі, варене яйце, вода мінеральна.

Вівторок

Сніданок: сир зі сметаною та чорносливом, хліб, чай чорний.

Другий сніданок: грейпфрут, ягідний кисіль.

Обід: гарбузовий суп, гречана каша, відварена куряча грудка, компот із сухофруктів.

Полуденок: печиво, відвар шипшини.

Вечеря: відварена риба, рис, печиво.

Середа

Сніданок: овочевий салат, омлет білковий, чай.

Другий сніданок: 3 стиглі сливи, компот із кураги.

Обід: вегетаріанський борщ, яловичина відварена, картопляне пюре, відвар шипшини.

Полуденок: морквяна запіканка, кефір.

Вечеря: запечена риба у фользі, салат з буряків, трав'яний чай.

Четвер

Сніданок: рисовий пудинг, хліб, шматочок сиру, чай.

Другий сніданок – запечена груша.

Обід: суп рисовий, відварний мінтай з овочами, хліб, чай.

Полуденок: сухарики, відвар шипшини.

Вечеря: бурякові котлети, печиво, журавлинний морс.

П'ятниця

Сніданок: запіканка із сиру, хліб, зелений чай.

Другий сніданок: 1 яблуко, печиво, мінеральна вода.

Обід: суп із перловою крупою, яловичина, запечена з овочами, чай, хліб.

Полудень: салат із морської капусти, компот.

Вечеря: картопля відварена, мінтай на пару, морс ягідний.

Субота

Сніданок: мультизлакова каша з родзинками, бутерброд з сиром, морквяний сік.

Другий сніданок: персик, печиво, зелений чай.

Обід: щі без м'яса, запечена камбала, картопляне пюре, хліб, чай.

Полудень: салат морквяний, компот.

Вечеря: рисова запіканка, курка, запечена з білим соусом, морс брусничний.

Неділя

Сніданок: омлет із овочами, хліб, зелений чай.

Другий сніданок: фруктовий салат.

Обід: суп з локшиною, перці, фаршировані м'ясом та рисом, сік абрикосовий.

Полудень: бутерброд із сиром, сливи.

Вечеря: борщ без м'яса, перлова каша, мінтай на пару.

Дієта при гепатозі вагітних

Дієта при гепатозі - дозволені та заборонені продукти, раціон та режим харчування, рецепти з фото

Особливо ретельно варто складати меню пацієнткам із гепатозом під час вагітності. Дотримання дієти та постійний контроль лікарів допомагають жінкам із захворюваннями печінки уникнути ускладнень, виносити та народити здорову дитину. Зразкове меню при жировому гепатозі для вагітних представлено в таблиці:

День тижня

Набір страв та напоїв

Понеділок

Сніданок: сирники зі сметаною, йогурт, зелений чай.

Перекушування: запечене яблуко з медом.

Обід: суп овочевий з макаронними виробами, курячий рулет з яйцем, компот із кураги.

Полудень: відвар шипшини, сухарі.

Вечеря: вінегрет, яйце відварене, морс журавлинний.

На ніч: кисель.

Вівторок

Сніданок: мюслі з молоком, печиво, чорний чай.

Перекус: сир зі сметаною та родзинками.

Обід: суп із перловкою, молоко, запечена яловичина з овочами.

Полуденок: морквяний салат із сиром.

Вечеря: риба відварена в білому соусі, салат з буряка з чорносливом, зелений чай.

Вночі: кефір.

Середа

Сніданок: вівсяна каша, яблучний сік, печиво.

Перекус: морквяна запіканка, кефір.

Обід: буряк, котлети курячі, компот із яблук.

Полуденок: яблуко, ватрушка з джемом.

Вечеря: відварена риба, запечені овочі, морквяний салат, чай.

На ніч: відвар шипшини.

Четвер

Сніданок: ячна каша з олією, сирний пудинг, чай із молоком.

Перекушування: йогурт, 1 банан.

Обід: борщ, відварна яловичина, пюре з гарбуза.

Полуденок: сухарі, молоко.

Вечеря: варена риба з білим соусом, пюре з овочів, хліб.

На ніч: відвар.

П'ятниця

Сніданок: манна каша з курагою, хліб, компот.

Перекус: печиво, морквяний сік.

Обід: суп із гречкою, запечена курка у фользі, гарбузове пюре, чай із медом.

Полуденок: 1 груша, відвар шипшини.

Вечеря: рисова каша, відварене яйце, яблучний сік.

Вночі: кефір.

Субота

Сніданок: білковий омлет із овочами, мюслі, чай із молоком.

Перекушування: запечене яблуко.

Обід: суп овочевий, картопляне пюре, котлети, компот.

Полуденок: запіканка з моркви з яблуком, трав'яний чай.

Вечеря: сирний суп, салат з буряків із чорносливом, відвареним мінтай, чай.

На ніч: ягідний морс.

Неділя

Сніданок: вівсяна каша, сир із фруктами, компот із яблук.

Перекушування: фруктовий йогурт, ромашковий чай.

Обід: гарбузовий суп, тріска на пару, запечені кабачки, хліб, чай.

Полуденок: рисовий пудинг, морквяний сік.

Вечеря: запечена яловичина з чорносливом, рис, чорний чай.

На ніч: відвар шипшини.

Відео

EuroMD
Додати коментар