Під кандидозом шкіри розуміють грибкову інфекцію, збудником якої є дріжджові грибки роду Кандида. Захворювання може викликати не лише ослаблений імунітет, а й похибки у харчуванні. За дотримання особливої дієти одужання відбувається швидше. Крім того, вона знижує ризик розвитку рецидиву кандидозу шкіри.
Принципи та правила харчування
Ціль дієти при шкірному кандидозі – нормалізація рівня цукру в крові.
І тому доводиться виключити швидкі вуглеводи. Вони створюють для дріжджових грибків сприятливе середовище для розмноження. Щоб дієта перешкоджала надмірному зростанню кандид, необхідно дотримуватися наступних правил:
- Готувати страви за допомогою запікання, гасіння, обробки парою, варіння.
- Харчуватися 5-6 разів на добу невеликими порціями.
- Першого місяця повністю виключити цитрусові.
- Споживати більше клітковини.
- Ретельно пережовувати їжу, щоб не викликати подразнення кишківника великими шматками.
- Не їсти на ніч, щоб їжа могла перетравлюватися належним чином.
Що можна їсти за молочниці
Харчування при кандидозі шкіри засноване на низьковуглеводних продуктах та не надто крохмалистих овочах. З огляду на це дозволені такі продукти:
Група продуктів |
Продукти |
Білкова їжа |
|
Бобові |
|
Некрохмалисті овочі |
|
Спеції |
|
Помірно крохмалисті овочі |
|
Молочні продукти |
|
Фрукти |
|
Ягоди |
|
Крупи |
|
Інше |
|
Що не можна їсти при кандидозі
Головна умова дієти при кандидозі – відмови від споживання найпростіших вуглеводів. Розмноження грибків Кандида також провокує лактозу, фруктозу та крохмаль. З огляду на це з раціону повністю виключаються такі продукти:
- патисони;
- редис;
- топінамбур;
- картопля;
- гарбуз;
- кабачки;
- редька;
- дріжджова випічка;
- солодощі;
- сухофрукти;
- шоколад;
- солодкі фрукти;
- варення;
- сирки з добавками;
- мед;
- коричневий цукор;
- цукрова пудра.
Напої
На всьому протязі дієти і деякий час після неї необхідно дотримуватися питного режиму, вживаючи не менше 1,5 л чистої води на день. Вибирати напої необхідно з урахуванням наступних списків:
Група напоїв |
Напій |
Рекомендовані |
|
Заборонені |
|
Меню дієти при кандидозі шкіри
Антикандидна дієта має у своїй основі дрібне харчування. Це означає, що їсти потрібно часто, але невеликими порціями – до 200–250 г. Перекушування має бути ще менше – до 150–200 г. Приклад меню на тиждень:
День |
Сніданок |
Перекус |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
1 |
|
Відвар шипшини. |
|
Склянка натурального йогурту. |
|
2 |
|
Склянка біокефіру. |
|
Живий йогурт із дозволеними фруктами. |
|
3 |
|
Сирна запіканка. |
|
Будь-який дозволений фрукт. |
|
4 |
|
Сир із шматочками ягід. |
|
Салат із морепродуктами. |
|
5 |
|
|
|
|
|
6 |
|
Склянка кефіру. |
|
Фруктовий салат. |
|
7 |
|
Дозволений фрукт. |
|
Банан. |
|
Рецепти дієтичних страв
У перші страви при кандидозі шкіри варто вмикати дозволені овочі. На їх основі можна приготувати борщ, борщ та інші супи. На друге рекомендовано вживати м'ясні чи рибні тефтелі, котлети, голубці. Для сніданку найкраще підійдуть яйця у вигляді різних страв, каші на воді. Оптимальний перекус – це салат із овочів, фруктів або морепродуктів.
Паровий омлет
- Час: 30 хвилин.
- Кількість порцій: 2 особи.
- Складність легка.
Завдяки технології приготування паровий омлет не містить холестерину та канцерогенів. Така страва буде корисною при кандидозі не тільки шкіри, але й інших органів. Допускається використовувати молоко з низьким відсотком жирності.
Інгредієнти:
- вода кип'ячена – 100 мл;
- яєчні білки – 6 шт.;
- сіль за смаком;
- олія – трохи для змащування форми.
Спосіб приготування:
- Яйця розділити на білки та жовтки. Останні відставити убік.
- Білки збити із сіллю у міцну піну.
- Далі влити воду. Потім ще раз збити.
- Вилити яєчну суміш у змащену олією форму для приготування на пару.
- Поставити її в друшляк і встановити в каструлю з окропом.
- Готувати 10 хв. під кришкою.
Салат із морепродуктами
- Час: 20 хвилин.
- Кількість порцій: 1 особа.
- Складність легка.
З білкової їжі протикандидна дієта особливу увагу рекомендує приділяти вживанню морепродуктів. Мідії, морська капуста та креветки підходять для різних салатів. Вони підійдуть для вживання на полудень чи вечерю.
Інгредієнти:
- перець болгарський – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- лимонний сік – до смаку;
- горіхи – 20 г;
- креветки – 150 г;
- огірок – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Креветки відварити та очистити.
- Чисту суху моркву натерти на тертці, огірок та болгарський перець дрібно нарізати.
- Змішати всі інгредієнти, заправити лимонним соком та посипати подрібненими горіхами.
Фруктовий салат
- Час: 10 хвилин.
- Кількість порцій: 1 особа.
- Складність легка.
Для такого салату можна використати будь-які фрукти. Головне, щоб вони були несолодкі. Як заправка можна взяти і сметану, але строго з найнижчим відсотком жирності.
Інгредієнти:
- банан – 1 шт.;
- яблуко – 1 шт.;
- ківі – 1 шт.;
- йогурт без добавок – 50 г для заправки.
Спосіб приготування:
- Всі фрукти очистити та порізати невеликими кубиками.
- Заправити йогуртом, перемішати.