Дієта при остеопорозі хребта – правила та раціон харчування

Основна причина розвитку остеопорозу – дефіцит кальцію та вітаміну D в організмі. Для підвищення щільності кісток та відновлення балансу корисних речовин під час лікування патології призначається кальцієва дієта. Дотримуватися такого харчування повинні літні пацієнти, вагітні та жінки, що годують.

Принципи харчування при остеопорозі

Рекомендації щодо харчування для пацієнтів з остеопорозом полягають у наступному:

  1. П'ятикратний режим харчування з проміжками між їдою не більше 3-4 годин.
  2. Прийом їжі невеликими порціями.
  3. Кулінарна обробка продуктів – варіння, гасіння, запікання, приготування на пару, томлення. Овочі та фрукти бажано їсти свіжими.
  4. Зниження кількості білка до 100-150 г на добу.
  5. Виключити алкоголь, куріння.
  6. Збільшення продуктів із кальцієм: сир, молоко, капуста, мигдаль.
  7. Дотримуватися питного режиму – 1,5–2 літри рідини на добу.
  8. Скоротити прийом кухонної солі до 4 грамів на добу, вершкового та рослинного масла до 50 г.
  9. Збагачення раціону вітамінами та макроелементами за рахунок вживання великої кількості свіжих соків.

Основа раціону

Харчування при остеопорозі хребта має бути повноцінним та повністю збалансованим.

Основу дієти складають не тільки продукти багаті кальцієм, але й корисні речовини, що містять:

  • вітамін D – сприяє засвоєнню кальцію організмом;
  • фолієва кислота – необхідна при остеопорозі для вироблення колагену;
  • вітамін B12 і B6 – сприяють зміцненню колагенового каркасу, виробленню остеобластів (клітин, що будують кістку);
  • магній – активізує процеси утворення нової кісткової тканини;
  • цинк та фосфор – забезпечують міцність кісток.

Дієта при остеопорозі хребта - правила та раціон харчування

Кальцій

Середня потреба у кальції для дорослої людини становить 800–1100 мг/добу. Для жінок під час постменопаузи, які не отримують естрогени, а також людей похилого віку, цей показник зростає до 1500 мг/добу. Щоб заповнити дефіцит цього мінералу, пацієнтам з остеопорозом слід наголосити на таких продуктах:

  • житній, пшеничний хліб;
  • нежирна свинина, телятина, курка;
  • овочі – цукіні, перець, морква, капуста, зелений салат;
  • насіння, горіхи, сухофрукти – фісташки, мигдаль, кунжут, курага, мак;
  • молочна продукція з низьким вмістом жирів – кефір, йогурт, ряжанка, сир, сметана, несолоний сир.

Вітамін D

Потреба організму у вітаміні D для дітей становить 10 мкг на добу, для дорослих – 15 мкг, людей похилого віку (старше 70 років) – 20 мкг. Лікувальна дієта при остеопорозі повинна включати наступний набір продуктів:

  • риб'ячий жир;
  • яєчні жовтки;
  • крупи;
  • жирну морську рибу – тунець, лосось, палтус;
  • гриби.

Магній

Добова норма цього макроелемента для жінок – 300 мг, чоловікам – 270 мг, при вагітності – 450 мг. Поповнити нестачу цінного мінералу допоможе дієта, в яку входитимуть:

  • морепродукти;
  • жирна морська риба;
  • гречка;
  • квасоля;
  • горох;
  • шпинат;
  • петрушка;
  • яблука;
  • морська капуста;
  • вівсянка;
  • кавун;
  • молоко;
  • пшеничні висівки;
  • насіння та горіхи.

Дієта при остеопорозі хребта - правила та раціон харчування

Фосфор та цинк

Потреба дорослої людини у цинку становить 15–20 мг, у фосфорі – 1200 мг. Людям з остеопорозом заповнити дефіцит цих елементів допоможуть:

  • молочні та кисломолочні продукти;
  • картопля;
  • пшеничні, рисові та житні висівки;
  • дріжджі;
  • злакові крупи;
  • морепродукти;
  • риба;
  • бобові культури;
  • яєчний білок.

Заборонені продукти під час остеопорозу

Кальцієва дієта при остеопорозі будується не тільки на включенні до раціону продуктів багатих кальцієм, цинком, залізом та іншими мінералами, але й виключення з нього тих продуктів, які порушують процеси всмоктування корисних речовин, роблять кістки ламкими. Під забороною перебувають:

  • сублімовані, тугоплавкі жири – маргарин, майонез, баранячий жир, смалець;
  • ковбасні вироби;
  • кави та кофеїновмісні продукти;
  • шоколад;
  • какао;
  • жирні сорти м'яса;
  • консервовані, мариновані продукти, соління;
  • алкоголь, газовані напої;
  • овочі з високим вмістом щавлевої кислоти – ревінь, мангольд, щавель, цибуля, виноград, селера;
  • солодощі – цукерки, печиво, тістечко, торти.

Дієта при остеопорозі хребта - правила та раціон харчування

Зразкове меню на 3 дні

В силу великої кількості дозволених продуктів меню дієти можна зробити дуже різноманітним. Орієнтовний триденний раціон:

Сніданок

Обід

Вечеря

День 1

Вівсяна каша (110 г), склянка молока, яблуко, 1 чайна ложка мелених волоських горіхів.

Овочевий суп (150 г), 2 скибочки хліба, 50 г йогурту, 1 яблуко.

Спагетті зі шпинатом та куркою (150 г), склянка апельсинового соку.

День 2

Знежирений сир (80 г), булочка з кунжутом, апельсиновий сік.

крем-суп з брокколі (150 г), хліб, відварена куряча грудка (60 г), овочевий салат (100 г).

Вівсянка (100 г), яйце, чай.

День 3

Гречана каша з м'ясом (100 г), морквяний фреш, йогурт.

Квасоляний суп (130 г), курячі биточки з картопляним пюре (100 г), яблуко, чай.

Лосось, запечений із травами (100 г), гречана каша, столова ложка горіхів, кефір.

Відео

EuroMD
Додати коментар