Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків: дозволені продукти, меню харчування

Підвищений рівень холестерину в крові у чоловіків сприяє підвищенню ризику розвитку патологічних станів, пов'язаних із серцево-судинною системою. Щоб вилікувати високий холестерин, хворому необхідно як приймати медикаменти, а й переглянути власний раціон. Дієта при підвищеному холестерину у чоловіків необхідна.

Основи правильного харчування

За високого холестерину у представників чоловічої статі фахівці призначають дотримання спеціального збалансованого харчування з достатньою енергетичною цінністю, що дозволяє підтримувати баланс жирів, білків та вуглеводів. При складанні раціону важливо дотримуватись рекомендацій фахівців, які описані нижче.

Насамперед необхідно підтримувати енергетичну цінність. При складанні щоденного меню слід брати до уваги енергетичні витрати організму. У середньому за добу чоловікові потрібно 2700-3000 калорій. Якщо чоловік сильно займається важким фізичним працею, то щоденна калорійність раціону зростає до 4000 ккал.

Контролювання вуглеводної їжі. Вуглеводи – джерело енергії. Безконтрольно вживаючи їжу з високим вмістом вуглеводів можна спровокувати виникнення дисліпідемії та набрати надмірну вагу. При підвищеному холестерині меню пацієнта має складатися зі страв, які містять складні вуглеводи. Основою раціону в даному випадку можуть стати крупи, висівки та цільнозерновий хліб.

Прості вуглеводи, які швидко засвоюються, мають бути повністю виключені.

Контролювання споживання жирів – важлива умова при лікуванні підвищеного холестерину. Раціон чоловіка повинен містити продукцію, багату на ненасичені жирні кислоти. Подібне харчування буде найбільш безпечним для судинної системи та серця.

Кілька разів на тиждень у меню повинні бути страви з морської риби, бобових, горіхів, насіння льону, кунжуту та насіння соняшника. У цих продуктах відзначено максимальний вміст жирної кислоти омега-3, -6. Організм не здатний самостійно виробляти цей вид жирної кислоти, тому так важливо правильно складати раціон.

Вживання достатньої кількості білкової продукції, оскільки фахівці відзначають, що чоловічому організму потрібен більший відсоток білка, ніж жіночому. Білок здатний підвищити працездатність, підтримувати еректильну функцію та збільшити м'язову масу тіла. Важливо підібрати дієту, що включає різні джерела білка (нежирне м'ясо, яєчний білок, нежирну молочну та кисломолочну продукцію).

Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків: дозволені продукти, меню харчування

При підвищеному холестерині важливо виключити з меню смажені та копчені страви

Скоротити відсоток споживаної солі та цукру. Хлорид натрію сприяє уповільненню виведення рідини. Внаслідок цього обсяг циркулюючої крові починає збільшуватися, що призводить до підвищення артеріального тиску. Цукор провокує розвиток підвищеного синтезу тригліцеридів та збільшує концентрацію холестерину.

Фахівці рекомендують вживати дорослому чоловікові на добу не більше 4 г солі та не більше 45 г цукру. Їжа може бути приготовлена на пару, відварена або запечена у духовці. Заборонено харчуватися смаженими, копченими та маринованими стравами. Приймати їжу потрібно кожні 3 години. При дробовому харчуванні порції мають бути невеликими (120-150 г).

Зараз читають:Продукти без глютену

Важливим є дотримання питного режиму. Щоденно чоловік повинен випивати 2000 мл питної води. Крім цього, можна пити зелений чай, свіжий сік і компот. Рідина рекомендується вживати між їдою або за 20 хвилин до трапези. Щоб мінімізувати ризик виникнення ранкової набряклості, краще утриматись від нічного пиття.

Які продукти заборонено вживати

Фахівці радять порожниною виключити з меню:

Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків: дозволені продукти, меню харчування

У яких продуктах багато холестерину?

  • свинину;
  • яловичину;
  • дичину;
  • субпродукти;
  • консерви;
  • маргарин, спреди та вершкове масло;
  • жирну молочну продукцію;
  • спиртовмісні напої;
  • солодке газування;
  • здобну випічку та кондитерські вироби.

Перераховані продукти містять велику кількість холестерину, тваринного жиру та транс-жири. Крім того, неприпустимо перекушувати фаст-фудом, напівфабрикатами, що містять велику кількість солі, ароматизаторів, трансізомерів жирних кислот, що мають низьку харчову цінність.

Якщо продовжити харчування такими продуктами, можна спровокувати виникнення:

  • авітамінозу;
  • дисліпідемії;
  • серцево-судинних недуг.

Дозволені продукти при підвищеному холестерині

Дієта при високому холестерині у чоловіків потрібна. Що можна вживати в їжу, щоб не завдати шкоди здоров'ю? Щоденне меню треба складати на основі:

  • свіжих фруктів та ягід;
  • свіжих овочів;
  • горбуші, сьомги та лосося;
  • оливкової, лляної, кукурудзяної олії (може швидко знизити лпнп у крові);
  • знежиреного кефіру, сиру, біойогурту;
  • гречаної та рисової крупи;
  • бурого рису, пшона, ячменю;
  • свіжої зелені;
  • горіхів та гарбузового насіння;
  • свіжого фруктового соку;
  • сирого насіння соняшника;
  • льону та часнику.

Кілька разів на тиждень у невеликій кількості можна все ж таки поласувати м'ясом птиці, телятиною, яєчними жовтками, нежирним молоком, сметаною, сиром, сиром, картоплею, макаронами з твердих сортів пшениці, какао та киселем, заварною кавою та чорним. Келих вина за недільною вечерею допоможе покращити метаболізм.

Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків: дозволені продукти, меню харчування

Харчування має бути правильним та дробовим

Особливості харчування відповідно до вікової категорії

Відсоток шкідливого холестерину з віком починає зростати. Основною причиною такого явища прийнято вважати гормональну перебудову та початок біологічного старіння організму. Складання щоденного меню має здійснюватися з урахуванням вікової категорії чоловіка, його життя, чинників ризику. Забезпечивши правильне харчування, можна легко заповнити дефіцит мікроелементів, знизити ризик розвитку серцево-судинних недуг.

Чоловіки 35-45 років

Після досягнення 30-річного віку метаболізм починає знижуватись. Робота травної системи, регенерація тканин сповільнюється. Основною метою дієтичного харчування в даному випадку має стати прискорення біологічних процесів, покращення роботи печінки, серця та нирок.

Основою раціону стають свіжі овочеві салати, рибні страви, приготовані на пару, перші страви, а саме бульйон, борщ і борщ, фруктові салати. 2-3 рази на 7 днів у меню включають кролятину, куряче філе, телятину та індичку. Живлення має бути дробовим.

Чоловіки 45-55 років

У чоловіків після 40 років починають відбуватися серйозні гормональні зміни. Синтез тестостерону, який регулює обмін жирів, починає зменшуватись. Малорухливість, неправильний раціон спричиняють зайву вагу, розвитку серцево-судинних патологій. Внаслідок зменшення кількості тестостерону знижується необхідність у білку.

Після 45 років м'ясні страви достатньо подавати 1-2 рази на тиждень, а ось риба має стати основою раціону. Фахівці рекомендують чоловікам, які досягли цієї вікової категорії, виключити з меню заварної кави та міцний чорний чай. Найкраще протягом дня пити зелений чай, трав'яні настої, імбирний чай.

Перелічені напої мають тонізуючий ефект, прискорюють метаболізм і сприяють очищенню судин, виведенню жирів.

Чоловіки 55-65 років

Після 55 років обмін речовин ще більше сповільнюється. Холестерин перестає бути частиною енергетичного синтезу та починає поступово накопичуватися. З'являються жирові відкладення. Якщо не дотримуватися дієтичного харчування і мало рухатися, можна ще більше уповільнити обмінний процес і прискорити формування бляшок холестерину на стінках судин.

На тлі цього може виникнути цукровий діабет, атеросклероз або серцева недуга. Прискорити метаболізм можна за допомогою зеленого чаю, овочевого соку, червоної риби, овочевих страв, свіжих фруктів. Найкраще повною мірою виключити з харчування сіль та цукор, заварну каву та чорний чай. Куркою, індичкою та пісним м'ясом можна харчуватися 1 раз на тиждень. Фахівці рекомендують замінити тваринний білок на кисломолочну знежирену продукцію.

Чоловіки 65-75 років

Рівень холестерину припиняє зростати. Відхилення від норми може бути викликане хронічними захворюваннями або незбалансованим харчуванням. Дуже важливо в такому поважному віці заповнювати нестачу заліза, цинку та йоду. М'ясні страви можна включати в меню один раз на 10 днів.

У щоденному раціоні має бути гречана каша, вівсянка, петрушка, кріп та кінза, горіхи, свіжі овочі, червона риба. 2 рази на 7 днів можна харчуватися соєю та грибними асорті, що містять амінокислоти, що прискорюють процес розпаду, виведення холестерину, шлаків та токсинів.

Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків: дозволені продукти, меню харчування

Правильне харчування дозволяє швидко знизити рівень холестеролу в крові

Чоловіки 75 років і більше

Після 75 холестерин продовжує знижуватися. Внаслідок біологічного старіння організму та пригнічення метаболізму підвищується ризик розвитку серцево-судинних недуг. У цьому віці чоловіки повинні щодня їсти свіжі фрукти, які багаті на вітамін С, білокачанну капусту, солодкий перець, томат і кабачки. Чорний чай та кава повністю виключаються.

Найкраще пити такі напої, як:

  • відвар шипшини;
  • зелений чай;
  • ромашковий настій;
  • свіжий фруктовий сік;
  • овочеві соки.

Складання меню

Нижче представлена універсальна дієта, що підходить чоловікам із підвищеним рівнем холестерину.

Перший день:

  • Сніданок – 150 мл апельсинового фрешу та пари сирників.
  • Обід – кілька фаршированих рисом та курячим філе перців.
  • Полудень – 2 томати або 1 велике яблуко, 2 скибочки голландського сиру та шматочок цільнозернового хліба.
  • Вечеря – овочевий борщ.

Другий день:

  • Сніданок – склянка грейпфрутового соку та 150 г овочевого салату.
  • Обід – рисова каша та 140 г приготовленої на пару курячої грудки.
  • Полудень – 150 г знежиреної сирної маси.
  • Вечеря – овочевий салат або 150 г знежиреної сирної запіканки.

Третій день:

  • Сніданок – омлет та свіжий помідор.
  • Обід – овочевий суп та овочевий салат із додаванням бринзи.
  • Полудень – нежирний йогурт.
  • Вечеря – 120 г запеченої горбуші та свіжий огірок.

Четвертий день:

  • Сніданок – гречана каша та 50 мл знежиреного кефіру.
  • Обід – плов із курячим філе та 50 г вінегрету.
  • Полудень – банан та 50 г запечених скибочок гарбуза.
  • Вечеря – салат зі свіжих помідорів та огірків.

П'ятий день:

  • Сніданок – знежирена сирна маса та 10 мл сметани (нежирної).
  • Обід – апельсиновий фреш, щі та варене яйце.
  • Полудень – хурма чи авокадо.
  • Вечеря – макарони із твердих сортів пшениці та 50 г бринзи.

Шостий день:

  • Сніданок – скибочка чорного хліба та 200 мл свіжого овочевого соку.
  • Обід – грибне асорті та вівсяна каша.
  • Полуденок – знежирене молоко (150 мл).
  • Вечеря – 200 г тушкованої сьомги.

Сьомий день:

  • Сніданок – яблучний сік чи знежирений йогурт.
  • Обід – пшенична каша та відварена крольчатина.
  • Полудень – морквяно-яблучний салат або 100 г волоських горіхів.
  • Вечеря – салат з буряка та яблука або запечений гарбуз.

Дієта при підвищеному холестерині у чоловіків: дозволені продукти, меню харчування

Свіжі овочі та морська риба допоможуть нормалізувати рівень холестеролу

Необхідність дотримання дієти

Дотримуючись рекомендованої спеціалістом дієти, можна регулювати вміст ліпопротеїдів високої та низької щільності. Завдяки цьому значно знижується показник поганого холестерину. Правильне харчування у разі підвищення холестерину здатне нормалізувати його вміст у організмі без медикаментозного лікування.

Судини при цьому очищаються, кровообіг нормалізується, виявляється сприятливий вплив на серцево-судинну систему. У рекомендованих продуктах міститься великий відсоток антиоксидантів, що сприяє уповільненню старіння шкірного покриву, запобіганню розвитку патології внутрішніх органів та підвищенню життєвого тонусу.

Наслідки недотримання дієти

Високий рівень холестерину в крові призводить до атеросклерозу судин. При атеросклерозі на судинних стінках починають утворюватися бляшки, що звужують просвіт артерій вен. Внаслідок цього розвивається порушення кровообігу в організмі. Можливе виникнення таких небезпечних ускладнень, як інсульт головного мозку та інфаркт міокарда.

Підвищений рівень холестерину – один із факторів розвитку гіпертонії та церебрального атеросклерозу, при якому послаблюється пам'ять, порушується зір, з'являється шум у вухах, порушується сон. Щоб уникнути розвитку небезпечних патологій, важливо переглянути власний раціон та перейти на правильне харчування.

EuroMD
Додати коментар