Дієта при подагрі в період загострення – принципи та зразкове меню при лікуванні та профілактиці

Патологія, коли сечова кислота накопичується в суглобах, називається подагрою. Цілком вилікувати хворобу неможливо, проте за допомогою дієти люди з таким діагнозом можуть продовжити період ремісії та знизити інтенсивність загострень.

Харчування при подагрі під час загострення

Пуринова дієта при подагрі під час загострення має на увазі суворе дотримання режиму харчування. Хворий повинен приймати їжу щонайменше чотири рази на день (оптимально – з однаковим часовим інтервалом). Дієта при подагричному артриті не допускає голодування або переїдання, оскільки це може викликати нові напади або погіршити стан людини. При ожирінні хворого від зайвої ваги слід повільно позбавлятися за допомогою зниження добової кількості калорій.

Дієта при подагрі та підвищеній сечовій кислоті, крім того, має на увазі споживання великого об'єму рідини. У період ремісії захворювання потрібно пити хоча б 2 літри, а під час загострення – як мінімум 3 літри рідини. Крім води без газу, допускається вживання будь-яких натуральних напоїв (компоту, фрешу, киселю, морсу, чаю). Пити дозволено виключно у проміжках між їжею. Якщо виконувати всі розпорядження лікаря і дотримуватися дієти, можна надовго забути про патологію.

Дієта при подагрі в період загострення - принципи та зразкове меню при лікуванні та профілактиці

Що не можна їсти

Список протипоказаних продуктів великий і основним моментом при лікуванні подагри є відмова від більшості тварин жирів. Лікар може заборонити не тільки копчені м'ясні страви типу ковбас, субпродукти, але також бульйони на птиці чи рибі та соуси із вмістом тваринних жирів. У таблиці, наведеній нижче, зазначено, які продукти не можна їсти при подагрі:

Що виключити під час загострення

Від чого відмовитись при ремісії

Будь-яка риба

Смажена, солона риба

Ікра

Консерви (включаючи домашнє приготування)

М'ясо молодих тварин

Жирне м'ясо

Усі бобові

Деякі бобові (чечевиця, горошок, квасоля, соя)

Будь-які приправи, особливо сіль

Спеції, прянощі (перець, хрін, гірчиця)

Будь-який сир

Гострий чи солоний сир

Торти, тістечка, шоколад

Солодощі, випічка з шоколадом чи жирним кремом

Малина, інжир, виноград

Кава, міцний чай, какао

Будь-який алкоголь, газування

Гриби

Що можна їсти

З метою профілактики та лікування захворювання важливо дотримуватися списку дозволених продуктів. Дієта при подагрі в період загострення схожа з вегетаріанською – їсти можна будь-які овочеві супи, молоко і кисломолочні продукти, пр. Нижче представлена таблиця, в якій перерахована корисна їжа при подагрі. Класична гіпопуринова дієта при загостренні патології передбачає споживання таких продуктів:

У період загострення

При ремісії

Нежирний сир

Дієтичні види м'яса

Будь-які каші на воді або розведеному молоці 1:1

Кальмари, креветки

Практично будь-які відварені/запечені овочі, крім шпинату, редиски, спаржі, селери, цвітної капусти

Нежирна риба (тільки відварена)

Пастила, карамель, зефір, варення, мармелад

Цілісне молоко (трохи і з дозволу лікаря)

Горіхи, сухофрукти, насіння

Всі овочі, включаючи спаржу, редис, цвітну капусту, шпинат, часник, ін.

Фрукти/ягоди будь-які (коштує частіше їсти лимон, брусницю)

Небагато солі, інші натуральні приправи

Рослинна олія (лляна або оливкова)

Соняшникова олія

Хліб

Зелений чай, соки фруктові чи овочеві, кисіль, квас, трав'яні відвари, цикорій

Мед

Правила упорядкування лікувального меню при подагрі

Терапевтична дієта при подагрі під час загострення спрямовано порятунок від надмірної маси тіла. Протягом доби рекомендується вживати 2,5-3 літри води. Раціон хворого має бути збалансований і містити певну кількість білків рослинного та тваринного походження – 1,5:1. Інші правила, які передбачає дієта при подагрі на ногах:

  • потрібно урізноманітнити меню;
  • обов'язково включають до раціону під час лікування подагри молочну їжу, овочі та пісне м'ясо;
  • харчуватися варто регулярно та відповідно до режиму;
  • віддавайте перевагу продуктам з лужним ефектом (до таких відноситься молоко, лимони, зелені овочі, ін.);
  • скоротите споживання борошняних страв максимально;
  • оптимальне добове меню при подагрі включає 90 г жирів, 450 г вуглеводів та до 80 г білків;
  • максимальна допустима кількість солі, що надходить в організм протягом дня – 9 г;
  • для повних людей з подагрою добова кількість калорій становить до 2000 ккал, для хворих з нормальною вагою цей показник можна підвищити до 2500 ккал.

Дієта при подагрі в період загострення - принципи та зразкове меню при лікуванні та профілактиці

Дієтичний стіл № 6 при подагрі на стадії загострення

Дієту при подагрі в період загострення дотримуються щонайменше тиждень, проте, як правило, семиденним терміном лікувальне харчування не обмежується. Під час рецидиву лікар призначає пацієнту шостий дієтичний стіл, який передбачає виключення м'ясної та рибної їжі. При цьому хворому можна їсти тільки молочні та кисломолочні вироби, ягоди/фрукти, багато овочів. Періодично варто робити розвантажувальні дні (рекомендується кожні 2-3 дні), поки не пройде загострення патології.

Зразкове добове меню для людей з подагрою виглядає так:

  • півлітра кефіру 1%;
  • овочі відварені, свіжі фрукти (1,5 кг);
  • 400 г сиру;
  • розведене водою молоко (1 л).

Поступово, в ході покращення самопочуття, в меню пацієнта додається м'ясо та риба на пару. При ремісії у хворого на подагру меню на день виглядає приблизно так:

  • склянка кефіру, порція фруктового салату;
  • молочний або овочевий суп, картопляні зрази, печені буряки;
  • котлетка із свинини на пару, овочевий салат, кефір;
  • відварене яйце з овочами, компот;
  • сир із ізюмом, чай.

Дієта при подагрі в період загострення - принципи та зразкове меню при лікуванні та профілактиці

Рецепти страв при подагрі на кожен день

Під час дієти при подагрі в період загострення дозволено лише небагато продуктів харчування, що викликає складність у складанні різноманітного та поживного меню для хворих. Нижче наведені прості рецепти страв, які дозволені як під час рецидиву хвороби, так і за її ремісії. З їх допомогою можна доповнити свій лікувальний раціон при подагрі смачною та корисною їжею.

Молочний вермішелевий суп:

  1. Підготуйте півтора літри молока і 0,25 кг вермішелі, трохи цукру та 20 г вершкового масла.
  2. Відваріть вермішель 5 хвилин у невеликій кількості води.
  3. Додайте в каструлю ледь закипіле молоко, цукор, олію. Коли макарони стануть м'якими, то легкий суп готовий.

Рецепт овочевого рагу:

  1. Підготуйте 3 моркви, шість картоплин середнього розміру, цибулину, банку кукурудзи, 100 г сметани та ложку оливкової олії.
  2. Наріжте дрібно цибулю, підсмажте до придбання золотистого кольору в маслі.
  3. Додайте в сковороду терту моркву. Коли вона стане м'якою всипте сюди кубики картоплі і додайте сметану.
  4. Коли рагу загасить 15-20 хвилин, його можна їсти.

Суп із картоплею:

  1. Підготуйте зелень, борошно, трохи сметани, яйце, картопля (5-6 шт. на три літри води).
  2. Відваріть картоплю, воду злийте в окрему ємність. Додайте до 40 мл відвару 2-3 ложки борошна.
  3. Змішайте інгредієнти: борошняну масу (соус), відвар та варену картоплю.
  4. Додайте подрібнене відварене яйце, олію. Прокип'ятіть суп і подавайте зі сметаною та зеленню.

Відео

>

EuroMD
Додати коментар