Що не можна їсти при подагрі – лікувальна дієта та таблиця продуктів та напоїв заборонених при захворюванні

Відомо, що з подагрі життєво важливе значення має правильне харчування. Якщо людина хоче уникнути хворобливих нападів, зробити їх менш тривалими, їй необхідно приймати спеціальні препарати та поєднувати лікування з дієтою. Завдяки комплексному підходу можна усунути причину накопичення сечової кислоти.

Дієта при подагрі та підвищеній сечовій кислоті

Правильний раціон – невід'ємна частина терапії хворих. Що не можна їсти при подагрі? Дієта при подагричного артриту покликана нормалізувати сольовий обмін в організмі, стабілізувати кількість сечової кислоти. Основні принципи меню при подагрі:

  1. Їжте систематично, розділяючи добову порцію на 4-5 прийомів. Не можна голодувати, переїдати.
  2. Якщо є зайва вага, він стає причиною надмірного навантаження на суглоби, гіпертонії. В цьому випадку потрібно поступово скидати кілограми (не більше ніж 2 кг на місяць).
  3. Збільште інтенсивність питного режиму: якщо нирки працюють добре, у період ремісії рекомендовано пити близько 2 літрів води (краще мінеральної). Дозування при загостренні – не менше ніж 3 літри. Ідеально підходить мінералка: луг, що міститься у мінеральній воді, ефективно виводить солі сечової кислоти з крові.
  4. До раціону хворих варто включати менше продуктів тваринного походження, солоних страв.
  5. Рекомендовані розвантажувальні дні, ідеальний варіант – 1 раз на тиждень. Цілий день потрібно харчуватися виключно фруктами або сирими, відвареними овочами. Наприклад, можна їсти печену картоплю без солі, влаштувати розвантажувальний день на якомусь одному продукті.
  6. Важливо відмовитись від хмільних напоїв – нову хвилю загострень може викликати навіть 1 келих алкоголю.

Що не можна їсти при подагрі – лікувальна дієта та таблиця продуктів та напоїв заборонених при захворюванні

Які продукти не можна їсти при подагрі

Дієта при подагрі на ногах потрібна для того, щоб зменшити надлишкове надходження білкових речовин, з яких утворюються кристали сечової кислоти. Їх дуже багато у продуктах тваринного походження. Дозволяється їсти 1 г білка на добу на 1 кг ваги людини. Не можна їсти продукти з вмістом великої кількості кухонної солі (навіть якщо вона з йодом) – вони сприяють збільшенню сечової кислоти, відкладенню солей.

Заборонені продукти при подагрі

Важливий момент лікування – правильний раціон. Для зменшення кількості нападів необхідно обмежити споживання продуктів, що містять пурини і впливають на рівень кислотності в організмі. У раціоні хворих не повинно бути:

Їжі тваринного походження

  • м'яса, особливо молодих тварин;
  • субпродуктів (нирок, печінки, легенів, мозку);
  • жирів;
  • консервів та соусів з м'ясом.

Бобових

  • квасолі;
  • сочевиці;
  • сої;
  • горошку.

Копченостей

  • ковбаси;
  • шинки;
  • інших ковбасних делікатесів.

Солоної риби, ікри

Грибів

Ягід

  • винограду;
  • інжиру;
  • малини;
  • брусниці.

Жирних, солоних сирів

прянощів

Шоколаду

Алкоголю

  • вина;
  • пива;
  • горілки

Дріжджів

Міцної кави, чаю, какао

Заборонені страви при подагрі

Що не можна їсти при хворобі подагрі? З таблиці товарів можна зрозуміти, які страви не можна вживати хворим на подагру. Лікарі категорично забороняють грибні, м'ясні бульйони, різні навари, супи з деякими травами, що підвищують кислотність (шпинатом, щавлем). Не рекомендується їсти страви на основі м'ясних консервів, копченостей, субпродуктів, бобових. Не можна включати до раціону їжу, приготовлену з використанням солоних, маринованих огірків, квашеної капусти.

Спірним є питання споживання помідорів. На думку деяких дієтологів, вони шкідливі при подагрі, інші, навпаки, дозволяють своїм пацієнтам. Якщо організм реагує на ці овочі, страви з ними спокійно, їх можна їсти без обмежень. При надлишку сечової кислоти не можна їсти солоні, гострі закуски, соуси з вмістом хрону, перцю, гірчиці.

Що не можна їсти при подагрі – лікувальна дієта та таблиця продуктів та напоїв заборонених при захворюванні

Пурини у продуктах харчування

Практично у всіх продуктах містяться пурини – важливі сполуки, які є у кожній клітині. Утворюються вони і в організмі, але більшість поставляється з їжею. Боятися їх потрібно лише тоді, коли організм не виводить продукти розпаду – сечової кислоти, як це відбувається у подагриків. Таким людям слід вибирати продукти, бідні на пурини.

Отже, що не можна їсти при подагрі? При виборі продуктів і страв звертайте увагу на кількість пуринів, що містяться. Не всі продукти, які здаються шкідливими, протипоказані при подагрі. Наприклад, дуже мало пуринів у салі, тому зрідка його можна включати до раціону хворих. При хворобі корисно пити мінеральну воду, зелений чай з лимоном, медом, рідко квас, кава з цикорієм, чайний напій з імбиром. Алкоголь – під суворою забороною.

Найменування продукту, страви

Кількість пуринів на 100 г продукту

Пивні дріжджі

1810

М'ясо теляти (шийна частина)

1260

М'ясні субпродукти

Овеча селезінка

773

Печінка свиняча

515

Мова бича

160

Печинка бичача

554

Свинячі легені

434

Бича селезінка

444

Нирки бичачі

269

Рибні консерви

Копчена кілька

804

Сардини в олії

480

Оселедець Матьє

219

Тунець у олії

290

Білі сушені гриби

488

Бобові

Сочевиця

127

Біла квасоля

128

Риба та морепродукти

Лосось

170

Кілька, сардини

345

Морський окунь

241

Оселедець атлантичний

210

Форель

297

Омари

118

Гриби (сушені білі)

488

Насіння

143

Овочі

Буряк

21

Цвітна капуста

19

Часник

2,5

Помідори

4

Кукурудза солодка

52

Горіх арахіс

79

Курине яйце

9

Молочні продукти

Сири Гауда, Камамбер, Брі

3

Сир

0

Ягоди

Виноград

40

Бузина чорна

3,5

Чорна смородина

30

Фрукти

Яблуко

14

Ківі

19

Абрикос

73

Банан

57

Відео

EuroMD
Додати коментар