Відомо, що з подагрі життєво важливе значення має правильне харчування. Якщо людина хоче уникнути хворобливих нападів, зробити їх менш тривалими, їй необхідно приймати спеціальні препарати та поєднувати лікування з дієтою. Завдяки комплексному підходу можна усунути причину накопичення сечової кислоти.
Дієта при подагрі та підвищеній сечовій кислоті
Правильний раціон – невід'ємна частина терапії хворих. Що не можна їсти при подагрі? Дієта при подагричного артриту покликана нормалізувати сольовий обмін в організмі, стабілізувати кількість сечової кислоти. Основні принципи меню при подагрі:
- Їжте систематично, розділяючи добову порцію на 4-5 прийомів. Не можна голодувати, переїдати.
- Якщо є зайва вага, він стає причиною надмірного навантаження на суглоби, гіпертонії. В цьому випадку потрібно поступово скидати кілограми (не більше ніж 2 кг на місяць).
- Збільште інтенсивність питного режиму: якщо нирки працюють добре, у період ремісії рекомендовано пити близько 2 літрів води (краще мінеральної). Дозування при загостренні – не менше ніж 3 літри. Ідеально підходить мінералка: луг, що міститься у мінеральній воді, ефективно виводить солі сечової кислоти з крові.
- До раціону хворих варто включати менше продуктів тваринного походження, солоних страв.
- Рекомендовані розвантажувальні дні, ідеальний варіант – 1 раз на тиждень. Цілий день потрібно харчуватися виключно фруктами або сирими, відвареними овочами. Наприклад, можна їсти печену картоплю без солі, влаштувати розвантажувальний день на якомусь одному продукті.
- Важливо відмовитись від хмільних напоїв – нову хвилю загострень може викликати навіть 1 келих алкоголю.
Які продукти не можна їсти при подагрі
Дієта при подагрі на ногах потрібна для того, щоб зменшити надлишкове надходження білкових речовин, з яких утворюються кристали сечової кислоти. Їх дуже багато у продуктах тваринного походження. Дозволяється їсти 1 г білка на добу на 1 кг ваги людини. Не можна їсти продукти з вмістом великої кількості кухонної солі (навіть якщо вона з йодом) – вони сприяють збільшенню сечової кислоти, відкладенню солей.
Заборонені продукти при подагрі
Важливий момент лікування – правильний раціон. Для зменшення кількості нападів необхідно обмежити споживання продуктів, що містять пурини і впливають на рівень кислотності в організмі. У раціоні хворих не повинно бути:
Їжі тваринного походження |
|
Бобових |
|
Копченостей |
|
Солоної риби, ікри |
|
Грибів |
|
Ягід |
|
Жирних, солоних сирів |
|
прянощів |
|
Шоколаду |
|
Алкоголю |
|
Дріжджів |
|
Міцної кави, чаю, какао |
Заборонені страви при подагрі
Що не можна їсти при хворобі подагрі? З таблиці товарів можна зрозуміти, які страви не можна вживати хворим на подагру. Лікарі категорично забороняють грибні, м'ясні бульйони, різні навари, супи з деякими травами, що підвищують кислотність (шпинатом, щавлем). Не рекомендується їсти страви на основі м'ясних консервів, копченостей, субпродуктів, бобових. Не можна включати до раціону їжу, приготовлену з використанням солоних, маринованих огірків, квашеної капусти.
Спірним є питання споживання помідорів. На думку деяких дієтологів, вони шкідливі при подагрі, інші, навпаки, дозволяють своїм пацієнтам. Якщо організм реагує на ці овочі, страви з ними спокійно, їх можна їсти без обмежень. При надлишку сечової кислоти не можна їсти солоні, гострі закуски, соуси з вмістом хрону, перцю, гірчиці.
Пурини у продуктах харчування
Практично у всіх продуктах містяться пурини – важливі сполуки, які є у кожній клітині. Утворюються вони і в організмі, але більшість поставляється з їжею. Боятися їх потрібно лише тоді, коли організм не виводить продукти розпаду – сечової кислоти, як це відбувається у подагриків. Таким людям слід вибирати продукти, бідні на пурини.
Отже, що не можна їсти при подагрі? При виборі продуктів і страв звертайте увагу на кількість пуринів, що містяться. Не всі продукти, які здаються шкідливими, протипоказані при подагрі. Наприклад, дуже мало пуринів у салі, тому зрідка його можна включати до раціону хворих. При хворобі корисно пити мінеральну воду, зелений чай з лимоном, медом, рідко квас, кава з цикорієм, чайний напій з імбиром. Алкоголь – під суворою забороною.
Найменування продукту, страви |
Кількість пуринів на 100 г продукту |
Пивні дріжджі |
1810 |
М'ясо теляти (шийна частина) |
1260 |
М'ясні субпродукти |
|
Овеча селезінка |
773 |
Печінка свиняча |
515 |
Мова бича |
160 |
Печинка бичача |
554 |
Свинячі легені |
434 |
Бича селезінка |
444 |
Нирки бичачі |
269 |
Рибні консерви |
|
Копчена кілька |
804 |
Сардини в олії |
480 |
Оселедець Матьє |
219 |
Тунець у олії |
290 |
Білі сушені гриби |
488 |
Бобові |
|
Сочевиця |
127 |
Біла квасоля |
128 |
Риба та морепродукти |
|
Лосось |
170 |
Кілька, сардини |
345 |
Морський окунь |
241 |
Оселедець атлантичний |
210 |
Форель |
297 |
Омари |
118 |
Гриби (сушені білі) |
488 |
Насіння |
143 |
Овочі |
|
Буряк |
21 |
Цвітна капуста |
19 |
Часник |
2,5 |
Помідори |
4 |
Кукурудза солодка |
52 |
Горіх арахіс |
79 |
Курине яйце |
9 |
Молочні продукти |
|
Сири Гауда, Камамбер, Брі |
3 |
Сир |
0 |
Ягоди |
|
Виноград |
40 |
Бузина чорна |
3,5 |
Чорна смородина |
30 |
Фрукти |
|
Яблуко |
14 |
Ківі |
19 |
Абрикос |
73 |
Банан |
57 |