“Молода картопля в порівнянні зі старою, торішньою, має низький вміст сухої речовини і крохмалю в бульбах, бульби у нього більш водянисті. Також молода картопля містить приблизно вдвічі більше вітаміну C”, – зазначив він.
Рання картопля у деяких випадках може містити більше нітратів, але в межах допустимих норм, продовжив експерт.
“Як недолік, є ризик підвищеного вмісту нітратів у ранній картоплі в порівнянні зі старою. У процесі зберігання вміст нітратів падає відсотків на 30. У молодій картоплі може бути вище, особливо якщо виробники намагаються отримати якомога більш ранню продукцію і застосовують високі дози азотних добрив . Але, як правило, гранично допустима концентрація не порушується”, – уточнив Станіслав Мальцев.
За його словами, молода картопля більше підходить для смаження, а пюре краще готувати з минулорічних бульб.
“Зазвичай молода рання картопля добре йде на салати і для смаження на сковороді. У випадку зі старою картоплею це зазвичай не так: при смаженні вона стає темною, підгорілою, до того ж у ній утворюється більше акриламіду – це потенційно канцерогенна речовина. Стара картопля добре йде на пюре за рахунок великого вмісту крохмалю”, – пояснив Станіслав Мальцев.