Харчування після інсульту – покрокові рецепти корисних страв для приготування в домашніх умовах.

Інфаркт мозку характеризується стрімким розвитком та тяжкими наслідками. Щоб швидше відновитися після інсульту, вживається комплекс заходів, що включає нормалізацію харчування. Що можна їсти у цей період, а які продукти заборонені? Про це докладніше у огляді раціону, принципів харчування пацієнта.

Що таке інсульт

Раптове порушення кровообігу мозку призводить до ураження ЦНС (центральної нервової системи). При інсульті до клітин не надходить харчування, кисень, що спричиняє їх загибель. Від цього відбувається розлад функцій організму. Якщо пацієнтові не надати своєчасну допомогу, процеси стануть незворотними. Виділяють два основні типи інсульту:

  • Геморагічний. Причина виникнення – розрив судини, що веде до крововиливу в мозкові оболонки.
  • Ішемічний. Виникає внаслідок закупорки артерій, які живлять мозок, тромбами.

Патологічне стан розвивається стрімко, потребує тривалого відновлення. Допомога, надана в перші 5 годин після нападу, може скоротити термін реабілітації. Інсульт характеризується появою таких ознак:

  • запаморочення;
  • перекошена особа;
  • порушення руху з одного боку тіла;
  • оніміння кінцівок;
  • головний біль;
  • втрата контролю за ситуацією;
  • порушення зору, слуху;
  • нескладне мовлення;
  • параліч кінцівок;
  • розлад координації.

Роль живлення у відновленні після інсульту

Тактика лікування порушення мозкового кровообігу передбачає організацію лікувального харчування . Це має стати обов'язковою складовою способу життя після інсульту. Перед дієтою стоять такі завдання:

  • допомогти відродженню організму після хвороби;
  • покращити роботу серця та судин;
  • зупинити прогресування хвороб, які провокують інсульт – гіпертонію, атеросклероз;
  • виключити їжу, що викликає порушення нервів.

Харчування після інсульту в домашніх умовах має бути збалансованим, повноцінним. Організму необхідно отримувати всі необхідні компоненти для функціонування. Дієта допомагає:

  • знизити кількість холестерину у крові;
  • покращити роботу органів ШКТ;
  • нормалізувати обмінні процеси;
  • виключити шкідливі харчові звички;
  • відновити гарне самопочуття;

Харчування після інсульту - покрокові рецепти корисних страв для приготування в домашніх умовах.

Принципи дієти

Харчування після інсульту мозку містить загальні рекомендації. Оскільки порушення кровообігу виникає з різних причин, є особливості дієти, що залежать від типу патології. Спеціалісти мають такі пропозиції:

  • При ішемічному інсульті харчування слід орієнтувати обмеження тварин жирів, які провокують атеросклероз.
  • У разі геморагічного інсульту слід виключити вживання солі, що призводить до підвищення кров'яного тиску. Під забороною знаходяться міцна кава, чай, тонізуючі напої.

Загальні принципи організації харчування пацієнта, який переніс інсульт, відповідають дієті лікувального столу №10. Дієтологи рекомендують:

  • знизити калорійність за рахунок відмови від солодощів, випічки;
  • нормалізувати показники холестерину у крові;
  • практикувати дрібне харчування – 5 разів на день;
  • обмежити тваринні жири;
  • проводити раз на тиждень розвантажувальні дні;
  • виключити алкоголь, що збуджує ЦНС;
  • збільшити вміст у їжі вітамінів;
  • для пацієнтів з нормальною вагою дотримуватись денної калорійності їжі 2600 ккал.

Харчування хворого після порушення мозкового кровообігу має відповідати таким вимогам:

  • в раціон включати продукти, багаті на рослинну клітковину;
  • їжу готувати на пару методом відварювання;
  • вживати складні вуглеводи – крупи, злаки, овочі;
  • використовувати їжу, що містить поліненасичені жирні кислоти омега-3 – волоські горіхи, рослинні олії, морську рибу;
  • застосовувати продукти, що включають мікроелементи магній, калій – рис, чорнослив, курагу.

Пацієнт з інсультним ураженням мозку довго перебуває у лежачому положенні. Обмеження рухливості може спровокувати збільшення ваги. Дієта після інсульту для чоловіка, жінки, які мають зайві кілограми, вимагає дотримання таких правил:

  • Підтримувати добову калорійність їжі 2300 ккал.
  • Дотримуватися питного режиму – вживати в день 1,2 літра чистої води.
  • Виключити із раціону цукор, замінивши його медом.
  • Забрати випічку – торти, пиріжки, здобу.
  • Змінити пшеничний хліб на житній.
  • Двічі на місяць проводити контроль ваги.

Що можна їсти після інсульту

Дуже важливо збалансувати харчування хворого кількості жирів, білків, вуглеводів. Раціон людини після інсульту слід зробити різноманітною, корисною, смачною. Він може включати такі страви:

  • супи – овочеві, рибні, молочні, з крупою;
  • каші на молоці, воді;
  • овочеві, фруктові салати;
  • запіканки з фаршем, крупами, картоплею;
  • напої – відвари трав, чай з молоком, компоти з ягід, соки з фруктів чи овочів;
  • гарніри з кабачків, баклажанів, моркви, капусти.

Їжа після інсульту повинна включати вітаміни та мікроелементи. Медики радять додати до раціону продукти, багаті калієм – абрикоси, банани, родзинки, гарбуз, томати, морепродукти . Для поповнення магнію є гречану кашу, буряки, сухофрукти. Вітаміни містяться у таких продуктах:

  • Е – молоко, зелень, рослинні олії;
  • В6 – морква, шпинат, насіння соняшника;
  • фолієва кислота – цитрусові, сочевиця.

Пацієнту, який переніс інсульт, бажано використовувати такі продукти:

  • молоко;
  • нежирний сир;
  • сметану;
  • кисломолочні вироби;
  • крупи – вівсяну, гречану, пшоняну;
  • рослинні олії – оливкова, лляна, соняшникова;
  • хліб з висівками;
  • нежирну телятину;
  • куряче філе;
  • овочі – баклажани, патисони, гарбуз;
  • зелень – салати, кріп, петрушку;
  • фрукти – яблука, персики, мандарини;
  • ягоди – смородину, аґрус;
  • насіння льону;
  • кунжут;
  • морську капусту;
  • вершкове масло;
  • рибу;
  • білок яєць;
  • мед.

Харчування після інсульту - покрокові рецепти корисних страв для приготування в домашніх умовах.

Що не можна їсти

Щоб виключити розвиток тяжких наслідків, дієта при мікроінсульті повинна бути такою самою, як у пацієнта, який переніс гострий інфаркт мозку. Правила харчування мають на увазі виняток із раціону деяких продуктів. Після інсульту під забороною перебувають:

  • овочі з грубими волокнами – капуста броколі, бобові;
  • жирне м'ясо, риба;
  • алкоголь;
  • ковбаса;
  • яловичі нирки, печінка;
  • консерви;
  • кулінарний жир;
  • вершки;
  • жирний сир;
  • редька;
  • редис;
  • макарони;
  • гірчиця;
  • гриби;
  • щавель;
  • шоколад;
  • виноград;
  • банани;
  • майонез;
  • родзинки;
  • морозиво.

Щоб виключити у людини після інсульту набір маси тіла та підвищення показників холестерину, заборонено вживати такі страви та напої:

  • наваристі бульйони – рибний, грибний, м'ясний;
  • вироби із листкового, здобного тіста;
  • супи з бобовими;
  • копчені продукти – м'ясо, рибу;
  • страви, що включають горох, квасолю;
  • квашену капусту;
  • манну кашу;
  • міцний чай;
  • торти із кремом;
  • кава;
  • випічку з білого борошна;
  • какао.

Харчування для лежачих хворих після інсульту

Лікування людини, яка перенесла порушення мозкового кровообігу, проводять у стаціонарних умовах. Якщо він непритомний або має порушення ковтальних функцій, харчування при інсульті в перші дні здійснюють з використанням зонда. Порція розраховується індивідуально, містить потрібну кількість калорій, корисних мікроелементів, жирів, білків, вуглеводів. За допомогою зонда вводять:

  • спеціальні поживні суміші – Нутрідрінк, Берламін, Нутрізон;
  • легкі бульйони;
  • молочні продукти;
  • овочі, м'ясо, протерті до пюре.

У лежачого хворого не можна допускати зупинення роботи ШКТ. Необхідно досягти нормальної перистальтики кишечника, виключити запори. Якщо порушена функція ковтання, рідини мають бути густими, а страви – пюреподібними. Поки хворий після інсульту не може себе обслуговувати, його годують у напівсидячому положенні за допомогою пляшечки з соскою або чайною ложкою. До раціону входять:

  • рідкі каші;
  • овочеві пюре із протертим м'ясом, рибою;
  • фруктові соки;
  • кисломолочні продукти – кефір, йогурт;
  • сир;
  • сметана;
  • ягоди;
  • супи-пюре.

Меню

Харчування хворого після інсульту має бути різноманітним, корисним. Важливо врахувати, що всі страви готуються без додавання солі, допускається їх підсолювати перед їжею . Орієнтовне меню на тиждень пацієнтам у постінсультному стані:

1 сніданок

2 сніданок

обід

вечеря

Понеділок

запіканка із сиру – 120 г

яблуко

чай – склянка

салат з овочів -100 г

куряча грудка – 80 г

сік – 200 мл

вегетаріанський суп – 250 г

голубці з м'ясом – 150 г

кисіль – 200 мм

картопляне пюре – 150 г

капустяний салат – 100 г

рибні кнелі – 80 г

сік – 200 мл

Дієтологи рекомендують пацієнтам перед сном випивати склянку кефіру, кислого молока. Меню на наступні дні може бути таким:

1 сніданок

2 сніданок

обід

вечеря

Вівторок

паровий омлет – 120 г

сік – 200 мл

тушковані овочі з м'ясом – 120 г

чай – склянка

овочевий суп – 250 г

гречка – 150 г

курка – 100 г

компот – склянка

салат з помідорів – 100 г

рибні котлети – 90 г

сік – 200 мл

середа

рисова молочна каша – 200 г

яйце некруто

чай – склянка

запіканка із сиру – 150 г

груша

сік – 200 мл

курячий суп – 250 г

овочеве рагу – 150 г

рибні кнелі – 80 г

компот – склянка

салат з кабачків, капусти – 120 г

м'ясні тефтелі – 90 г

відвар шипшини – 200 мл

Дієтологи рекомендують використовувати такі страви в постінсультному стані:

1 сніданок

2 сніданок

обід

вечеря

четвер

каша гречана – 200 г

молоко – склянка

салат із моркви – 100 г

сир – 120 г

сік – 200 мл

фруктовий суп – 250 мл

овочі з м'ясом – 240 г

компот – склянка

салат овочевий – 120 г

риба відварена – 90 г

сік – 200 мл

п'ятниця

паровий омлет

– 120 г

яблуко

сік – 200 мл

запіканка морквяна – 130 г

мандарин

чай – склянка

овочевий суп – 250 г

м'ясні тефтелі – 90 г

рис – 150 г

відвар трав – 200 мл

голубці з м'ясом – 180 г

чай – склянка

Фахівці рекомендують між обідом та вечерею з'їдати один із фруктів. На вихідні дні пацієнту можна приготувати такі страви:

1 сніданок

2 сніданок

обід

вечеря

субота

манна каша

– 150 г

омлет – 120 г

чай – склянка

запіканка із сиру – 120 г

груша

сік – 200 мл

курячий суп – 250 г

тушковані овочі з м'ясом – 230 г

компот – склянка

салат із овочів – 100 г

куряча грудка – 90 г

сік – 200 мл

неділя

вівсяна каша

– 200 г

чай з молоком

– склянка

сир – 150 г

пастила з яблук

– 80 г

сік – 200 мл

вегетаріанський суп

– 250 мл

капуста тушкована з м'ясом – 230 г

компот – склянка

картопляне пюре – 150 г

рибні кнелі – 90 г

відвар шипшини

– склянка

Рецепти

Дієтичне харчування хворого має здійснюватися на підставі рекомендацій лікаря . Правильно складене меню для пацієнта після інсульту допоможе йому якнайшвидше впоратися з недугою, не допустити повторного розвитку патології. Цікаві, нескладні рецепти можна знайти у кулінарних книгах, на інтернет-сайтах. Щоб полегшити завдання під час приготування корисних, смачних страв пропонуються готові рішення.

Курячий суп з овочами

  • Час приготування: 35 хвилин.
  • Кількість порцій: 6 персон.
  • Калорійність: 180 ккал.
  • Призначення: обід.
  • Кухня: європейська.
  • Складність легка.

Низькокалорійний курячий суп можна приготувати у будь-який сезон. Він не вимагає багато часу, дуже смачний та корисний. Допускається застосовувати свіжі овочі, комбінувати їхній склад. У зимовий період можна користуватися замороженими заготовками. Страва подається із зеленню, заправляється сметаною. Не варто забувати – їжу пацієнту після інсульту не солять.

Складові:

  • куряче філе – 300 г;
  • вода – 2 літри;
  • цвітна капуста – 200 г;
  • картопля – 2 штуки;
  • часник – 2 зубчики;
  • морква – 1 штука;
  • перець чорний – 6 горошин;
  • лавровий лист – 2 штуки;
  • помідори – 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Курку вимити, порізати на шматочки.
  2. Налити в каструлю воду, покласти до неї філе, перець, лавровий лист, поставити на вогонь. Після закипання зняти з бульйону піну. Проварити 10 хвилин.
  3. Промити та почистити овочі. Цибулю покришити дрібно, картопля, морква – кубиками. Опустити в суп, варити 7 хвилин|мінути|.
  4. Капусту розібрати на суцвіття, помідори обдати окропом, почистити від шкірки, порізати. Додати у каструлю, варити близько 10 хвилин.
  5. Подрібнити часник, покласти у суп.
  6. Вимкнути вогонь, закрити кришкою, витримати 15 хвилин.

Харчування після інсульту - покрокові рецепти корисних страв для приготування в домашніх умовах.

Пастила з яблук

  • Час приготування: загальний – 6 годин, активна частина – 1 год.
  • Кількість порцій: 10 персон.
  • Калорійність: 290 ккал на 100 грам.
  • Призначення десерт.
  • Кухня: європейська.
  • Складність: середня.

Пацієнт у постінсультному стані має багато обмежень у харчуванні, особливо щодо використання солодощів. Можна приготувати яблучну пастилу. Страва не містить цукру, там лише натуральні компоненти. Залізо у складі сприяє покращенню роботи серця, судин. Дозволяється застосовувати яблука кислих чи солодких сортів. Існує багато варіантів приготування цього десерту. Можна скористатися одним із них.

Складові:

  • яблука, бажано м'які – 2 кілограми;
  • олія – 1 ст. ложки.

Спосіб приготування:

  1. Яблука вимити, прибрати серцевину, нарізати на шматочки, шкірку можна залишити.
  2. В емальовану каструлю налити води, щоб вона закривала дно на 1 см. Покласти в неї яблука, поставити на повільний вогонь. Витримати, не заважаючи, до отримання кашкоподібної маси – 1-2 години. Остудити.
  3. Викласти вміст у сито, щоб стек зайвий сік. Масу, що залишилася, протерти – вийде пюре ніжної консистенції.

Наступні дії з приготування пастили з яблук займуть приблизно 4 години і будуть такими:

  1. Розігріти духовку до температури 100 градусів. Покласти на лист пергамент, змащений рослинним маслом – це допоможе швидше зняти готовий продукт. Нанести на нього яблучне пюре шаром 5 мм. Поставити в духовку, дверцята залишити відчиненими.
  2. Після того, як пастила підсохне, це займе приблизно 2 години, перевернути її на інший бік, витримати такий самий час.
  3. Готовий продукт зняти з листа, нарізати шматочками або згорнути в трубочку.

Кнелі рибні з картопляним пюре

Картопляне пюре:

  • Час приготування: 1 год.
  • Кількість порцій: 6 персон.
  • Калорійність: 160 ккал.
  • Призначення: гарнір на обід, вечеря.
  • Кухня: російська.
  • Складність легка.

Для пацієнта, який переніс інсульт, коли він перебуває у лежачому положенні, можна їсти картопляне пюре, розведене молоком. З моменту відновлення ковтальної функції воно може стати гарніром до м'ясних та рибних страв. Пюре добре поєднується з овочевими салатами.

Складові:

  • картопля – 1 кілограм;
  • молоко – 1 склянка;
  • вершкове масло – 70 грам;
  • яйце – 1 штука.

Спосіб приготування:

  1. Картопля очистити, розрізати на частини, залити водою. Варити до готовності без додавання солі. Злити воду.
  2. Покласти вершкове масло|мастило|, за допомогою товкача довести до однорідної маси. Додати яйце.
  3. Підігріти молоко до теплого стану. Поступово вливати їх у картопляну масу, збиваючи міксером.

Харчування після інсульту - покрокові рецепти корисних страв для приготування в домашніх умовах.

Рибні кнелі:

  • Час приготування: 2 години.
  • Кількість порцій: 6 персон.
  • Калорійність: 80 ккал.
  • Призначення: гаряча на обід, вечеря.
  • Кухня: російська.
  • Складність легка.

Кнелі – це повітряні котлети, що рекомендуються для дієтичного харчування пацієнтів, які перенесли інсульт. Вони мають ніжну консистенцію, приємний смак. Для приготування використовують нежирну рибу – камбала, хек, тріска, щука, минь. Подають кнелі з тушкованими овочами, картопляним пюре, кашами.

Складові:

  • філе риби – 600 г;
  • яйце – 1 штука;
  • хліб – 100 грам;
  • молоко – 0,5 склянки;
  • цибулина – 1 штука;
  • зелень – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Рибу порізати на шматочки. Пропустити через м'ясорубку.
  2. Замочити хліб у молоці.
  3. Цибулину почисти.
  4. Пропустити її через м'ясорубку разом із хлібом.
  5. Покласти фарш у ємність, додати дрібно нарізану зелень, яйце.
  6. Поставити на вогонь каструлю із водою, довести до кипіння.
  7. Набрати ложкою фарш і опустити в окріп. Використовувати відразу всю кількість.
  8. Варити кнелі 15 хвилин.
  9. Можна подати зі сметаною.

Відео

EuroMD
Додати коментар