Люди з харчовою алергією виявилися стійкішими до коронавірусу

Люди з харчовою алергією виявилися стійкішими до коронавірусу

Масштабне дослідження, проведене фахівцями Національного інституту охорони здоров'я США, виявило меншу схильність людей з харчовою алергією до зараження коронавірусом SARS-CoV-2.

Результати роботи опубліковані у виданні Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Фахівці спостерігали за 4 тисячами людей із травня 2020 року до лютого 2021 року. У всіх учасників спостерігалася алергічна реакція на певні продукти, що підтвердилося лабораторними обстеженнями. Результати спостереження здивували вчених: ймовірність зараження алергіків коронавірусом виявилася вдвічі меншою, ніж людей, які не мають цієї недуги.

За словами авторів, їхні висновки частково збігаються з попередніми дослідженнями, які показали, що деякі алергічні стани, зокрема астма, можуть забезпечити захист від важких варіантів COVID-19.

Ідеться тільки про атопічну астму, при якій у дихальних шляхах спостерігається нижчий рівень ферменту ACE2, за який, як відомо, і чіпляється SARS-CoV-2.

Подібне явище характерне і для людей із харчовою алергією. У них, за словами вчених, спостерігаються вищі рівні загальної атопії, що зменшує кількість ACE2, а отже, вірусу складніше проникнути в клітини легень. Натомість подібний природний механізм захисту від коронавірусу не характерний для людей з респіраторною алергією.

EuroMD
Додати коментар