Названо сім правил захисту від усіх хвороб

Названо сім правил захисту від усіх хвороб

Вчені довели, що “сім простих правил здорового життя”, запропоновані Американською кардіологічною асоціацією, зводять до мінімуму ризик серцево-судинних та неврологічних захворювань, а також старечої деменції.

Правила здорового життя

Є багато рекомендацій, які допомагають зберегти здоров'я. Зазвичай вони стосуються відмови від куріння та вживання алкоголю, раціонального харчування та інших поведінкових факторів.

Вчені з Американської кардіологічної асоціації (АКА) визначили сім конкретних показників, за якими можна зрозуміти, наскільки здоровий спосіб життя веде та чи інша людина. А потім оцінити ризик виникнення у нього серцево-судинних захворювань. Ці критерії назвали Life's Simple 7, або “сім простих правил життя”. Як стало ясно пізніше, вони підходять і для визначення ймовірності інших недуг, що розвиваються з віком. Ось ці правила: фізична активність, правильне харчування, оптимальна вага, відмова від куріння, підтримання нормального кров'яного тиску, контроль рівня холестерину та цукру в крові. За оцінками фахівців, у людей з п'ятьма і більш ідеальними показниками Life's Simple 7 ризик смерті від серцево-судинних та неврологічних захворювань нижчий на 78 відсотків порівняно з рештою.

Відмова від куріння

Експерти наводять факти: вже через 20 хвилин після відмови від сигарети нормалізуються пульс та кров'яний тиск, через 12 годин – рівень чадного газу в крові, через два тижні покращується робота легенів та кровообіг, через місяць повністю відновлюється дихальна система. Через рік ризик виникнення гострої серцевої недостатності знижується вдвічі, а в тих, хто залишив шкідливу звичку п'ять і більше років тому, ймовірність інсульту не вища, ніж у тих, хто не курить.

Фізична активність

Для підтримки здоров'я серця та судин вчені рекомендують розпочинати заняття фізкультурою з трьох разів на тиждень по десять хвилин та поступово доводити до двадцяти хвилин п'ять днів на тиждень. Найпростіший варіант тренувань – регулярна швидка ходьба або біг, доповнені щонайменше двома сеансами силових вправ протягом семи днів. Тим, хто хоче знизити кров'яний тиск і рівень холестерину, потрібне більш високе навантаження – три-чотири рази на тиждень по 40 хвилин.

Контроль ваги та правильне харчування

Головний параметр, що дозволяє судити про те, нормальна у людини вага, недостатня або надмірна, — індекс маси тіла, тобто відповідність ваги росту. Щоб привести показник у норму, вчені радять регулярно зважуватись та розраховувати баланс калорій — споживаних та витрачених. Щоб схуднути, потрібно спалювати більше, ніж надходить в організм з їжею, зменшити розмір порцій і є лише тоді, коли дійсно відчуваєш голод. Експерти АКА вважають, що в середньому людині потрібно дві тисячі кілокалорій на день — трохи більше або менше залежно від статі, віку та рівня фізичної активності. А також від поставленого завдання – скинути чи набрати вагу.

Цукор, холестерин та тиск

Значна частина їжі, яку ми їмо, перетворюється на глюкозу, необхідну для отримання енергії. За утилізацію глюкози відповідає гормон інсулін – його виробляють клітини підшлункової залози. У людей із цукровим діабетом другого типу та схильністю до нього виникає інсулінорезистентність – стан, при якому інсулін не використовується ефективно. За цукром у крові треба стежити: якщо він накопичуватиметься у надлишку, це може призвести до пошкодження судин, серця, нирок, очей та нервів. Не менш важливо контролювати рівень холестерину, який вважають головним фактором ризику атеросклерозу, інфаркту міокарда та інсульту. Ця речовина синтезується в печінці і частково надходить до організму ззовні з тваринними жирами. Переносять його ліпопротеїни крові, які бувають двох типів – низької та високої щільності (ЛПНЩ та ЛПВЩ). Перші сприяють відкладенню холестерину на стінках судин, а другі, навпаки, перешкоджають утворенню бляшок. З цієї причини ЛПНГ часто називають “поганим холестерином”. Він міститься в маргарині, майонезі, кондитерських виробах, копченостях, м'ясних напівфабрикатах та червоному м'ясі, твердих сирах, жирних молочних продуктах. Найбільше його у фастфуді та будь-яких смажених стравах, приготованих з великою кількістю рослинної олії. “Хорошим холестерином” ЛПВЩ багаті продукти з ненасиченими жирами – риба, авокадо, горіхи та насіння, оливкова, лляна та соняшникова олія, фрукти та овочі, цілісні злаки, висівки, вівсяна крупа, зелений чай.

EuroMD