Недитяча їжа: продукти, які небезпечно їсти малюкам

Недитяча їжа: продукти, які небезпечно їсти малюкам

Перекладати своїх дітей на «загальний стіл» раніше, ніж вони підуть до школи – може бути небезпечним для їхнього здоров'я.

Педіатри в шоці

Сьогодні вважається модним та правильним пропонувати малюкам їжу, максимально схожу на ту, що їдять дорослі. Мовляв, нема чого їх балувати пюрешками, кашками та паштетами – нехай їдять, що й усі інші члени родини.

Деякі з «просунутих» мам та тат починають уже з року пропонувати своїм спадкоємцям їжу, яку люблять самі – чіпси, борщ чи смажену курочку. На свій захист дорослі кажуть, що так скорочуються грошові витрати на харчування сім'ї та й часу на приготування їжі витрачається менше.

Тим часом, педіатри попереджають, що таке харчування, не адаптоване за віком та станом ШКТ дитини, може сильно нашкодити його здоров'ю.

Заборонений плід солодкий?

Отже, що не слід включати в дитяче меню, якщо не хочете невдовзі познайомитися з дитячим гастроентерологом?

  • Сильно засмажене м'ясо та рибу, тим більше з скоринкою. Найкраще ці продукти готувати на пару або в духовці. Так вийде і зберегти вітаміни і зробити оригінальнішим смак готової страви.

  • Консерви (не спеціальні продукти дитячого харчування). Тушонка, рибні шпроти, кілька в томаті та інші улюблені дорослими продукти, краще залишити тільки для особистого користування. Якщо немає часу на приготування, то краще купувати виключно дитячі овочеві або м'ясні пюре.

  • Копченості. У таких ковбасах чи м'ясі дуже багато корисного жиру, солі, хімічних добавок (стабілізаторів, підсилювачів та інших «збагачувачів» смаку).

  • Напівфабрикати. Пельмені, заморожені котлети, курячі нагетси, рибні палички в паніровці часто мають багато жиру, солі і приправ.

  • Готові соуси. Майонез, кетчуп, соуси на їх основі – одні з найпоширеніших алергенів для дітей через високий вміст ароматизаторів, консервантів, жиру. Також такі соуси часто стають тригерами для загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

  • Червона ікра та делікатесна солона риба (червона). У них надто багато солі та жиру. До речі, ці продукти вважаються найчастішими джерелами розвитку харчової алергії в дітей віком.

  • Жувальний мармелад, барвисті цукерки. Вони небезпечні тому, що мають у своєму складі багато барвників та ароматизаторів. Крім того, дієтологи рекомендують не давати дітям шоколаду, перш ніж їм виповниться 3-4 роки. Але і в цьому випадку треба знати міру: ціла плитка на одну дитину – це дуже багато.

EuroMD