Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Харчове отруєння – це ураження шлунково-кишкового тракту та інших органів, що виникає при вживанні продуктів з отруйними речовинами або хвороботворними бактеріями. Влітку кількість випадків зростає через підвищення температури довкілля, активного розмноження мікроорганізмів. Від отруєнь найчастіше страждають діти, це пов'язано з незрілістю травної системи.

Механізм розвитку харчової інтоксикації

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Забруднення їжі мікроорганізмами, отрутами відбувається при:

  • контакт з хворою людиною;
  • одержання продукції (молока, яєць) від заражених тварин;
  • потрапляння небезпечних рідин, рослин, хімікатів;
  • недостатній термічній обробці;
  • неправильні умови зберігання;
  • недотримання термінів придатності.

Разом із зіпсованою їжею в організм проникають шкідливі бактерії, їх токсини або інші отруйні речовини. Інфекційні агенти всмоктуються через слизову оболонку шлунка і кишечника, розносяться по всіх органах. Вони порушують структуру клітин, процеси обміну речовин. В результаті страждає не лише травний тракт, а й весь організм. Виразність пошкоджень та симптоми залежать від збудника або отрути.

Чим небезпечне отруєння їжею

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Інтоксикація, як правило, супроводжується блюванням, діареєю, підвищеною температурою. Ці симптоми ведуть до зневоднення. Особливо швидко розвивається цей стан у дітей, людей похилого віку. Коли води не вистачає, хімічні процеси уповільнюються, накопичуються продукти життєдіяльності бактерій, стан погіршується.

При тривалій діареї порушується всмоктування поживних речовин, може настати виснаження. При особливо важких інфекціях, наприклад, при ботулізмі, уражається як травний тракт, а й нервова система, печінка, нирки. Таке отруєння може призвести до смерті.

Класифікація харчових отруєнь

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Хвороба виникає у гострій формі, набагато рідше трапляються хронічні інтоксикації. Харчові отруєння поділяють на 3 великі групи – мікробні, немікробні, нез'ясовані причини. На першу частку випадає до 95% випадків інтоксикацій. Види мікробних отруєнь:

  1. Бактеріальні, вірусні, грибкові інфекції. Їх спричиняє розмноження хвороботворних агентів.
  2. Токсикоінфекція. Захворювання провокують продукти життєдіяльності мікроорганізмів (токсини), причому самі збудники можуть викликати отруєння.
  3. Змішані. Одночасно впливають кілька причин.

Немікробні інтоксикації пов'язані з мікроорганізмами. Їх викликає вживання продуктів:

  1. Отруйних від природи. Бувають тваринного та рослинного походження.
  2. Нагромаджують токсини за певних умов. Наприклад, морські жителі, які харчуються токсичним планктоном.
  3. Поглинаючі хімікати. Неправильні добрива та боротьба зі шкідниками отруюють рослини. Отруйні речовини можуть потрапити на їжу з упаковки або ґрунт.

Харчові інтоксикації невстановленої причини трапляються рідко. Деякі давні спалахи вже вивчені. Наприклад, масове отруєння 1924 року жителів затоки Фрішес Графф Балтійського моря. Риба місцевого водоймища харчувалася ціанобактеріями, які того року розмножувалися особливо активно. Синьо-зелені водорості виділяли альготоксини, що накопичуються в щуці, окуні, судаку. З м'ясом риби отруйні речовини проникали у тіло людини.

Основні причини харчової інтоксикації

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

1. Збудники інфекцій:

  • бактерії – кишкові палички, шигели, сальмонели;
  • віруси – ротавірус, ентеровірус;
  • грибки – аспергілус, фузаріум;
  • токсини – ботулотоксин, стафілококовий.

2. Отруйні продукти:

  • гриби – бліда поганка, мухомор, хибний опінок;
  • трави – боліголов, віх;
  • ягоди – вовче лико, беладонна;
  • насіння – білена;
  • жителі води – міноги, печінка деяких акул, схилів.

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

3. Здатні накопичувати токсини:

  • рослини – сира квасоля, зелена картопля, кісточки плодових;
  • тварини – риба сімейств скумбрієвих, лососевих, печінка та ікра миня, щуки.

Симптоми харчового отруєння

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Перші ознаки харчового отруєння виникають у проміжку 30 хвилин – 7 днів після вживання небезпечного продукту. Найчастіше симптоми розвиваються через 2-6 годин. Діти вони виявляються швидше, ніж в дорослих.

Ознаки запалення слизової оболонки шлунка та кишечника

  • дискомфорт, біль у животі;
  • метеоризм;
  • відрижка, печія;
  • бурчання, переливання в животі;
  • нудота;
  • блювання;
  • пронос.

Інтоксикація

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Виразність загальних симптомів харчового отруєння визначає його ступінь:

  1. Легка. Незначні слабкість та озноб, температура майже не підвищується. Блювота виникає до 5 разів на день, напади діареї – до 10 разів.
  2. Середня. Слабкість, озноб, температура понад 38°С. Біль та ломота м'язів, суглобів. Дихання, серцебиття трохи частішають, артеріальний тиск знижується. Іноді з'являються запаморочення, судоми. Частота блювання – 5-15 разів, стільця – 10-20 разів.
  3. Важка. Виражена слабкість, можливе порушення свідомості. Температура тіла піднімається вище 38°С чи опускається нижче 36°С. М'язи, суглоби сильно болять. Дихання, серцебиття помітно частішають. Кров'яний тиск знижується. Нерідко виникають інтенсивні судоми. Неприборкані блювання трапляється більше 15 разів, пронос – від 20 разів.

Симптоми зневоднення

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

  • загальна слабкість, сонливість;
  • зменшення кількості сечі або її повну відсутність;
  • сухість слизових оболонок;
  • спрага;
  • головний біль;
  • в'язка слина;
  • зниження кров'яного тиску;
  • пришвидшене серцебиття;
  • порушення свідомості, кома.

Найнебезпечніші продукти

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Будь-яка їжа з терміном придатності, що вийде, може викликати інтоксикацію, особливо влітку. Вже через 2-3 години після перебування поза холодильником страва стає небезпечною. Особливої уваги вимагають:

  • М'ясо, яйця, які не пройшли санітарний контроль. Є джерелом сальмонели, потребують ретельної термічної обробки.
  • Непастеризоване молоко, сир, сметана. Містять збудників шигельозу, бруцельозу, сальмонельозу, листериозу, кампілобактеріозу.
  • Гриби. Навіть їстівні здатні накопичувати шкідливі речовини, якщо виростають уздовж дороги чи забрудненої території.
  • Консервовані продукти За порушення технології приготування вони накопичують ботулотоксин.
  • Салати із заправками. Страва, яка постояла кілька годин на святковому столі, вже до кінця вечора стає небезпечною, особливо якщо у приміщенні спекотно. Термін придатності салату, заправленого майонезом або сметаною, не перевищує 6-12 годин, якщо він зберігається у холодильнику.
  • Риба, морепродукти. Тунець при неправильному заморожуванні накопичує токсичний білок. Устриці, мідії, креветки бувають переносниками холери.
  • Тістечка, торти з кремом. Вони дуже швидко розмножуються бактерії.
  • Горіхи, особливо арахіс. При зберіганні у сирому приміщенні у яких виникають токсичні білки.

Що робити при харчовому отруєнні

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

У легких випадках можливе лікування вдома після консультації лікаря. Низка ситуацій вимагає негайного виклику швидкої:

  • Можливе джерело – гриби, консерви, сирі яєчка або молоко.
  • Отруєння немовляти або літню людину.
  • Виражені симптоми при отруєнні їжею вагітної.
  • Тяжкий стан, неприборкані блювання, пронос, порушення свідомості.

Перша допомога

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Головна мета – виведення з організму отруйних речовин, якнайшвидше. Потім необхідно заповнити втрату рідини. Перша допомога при харчовому отруєнні виглядає так:

  1. Промивання шлунка. З появою перших симптомів випийте 500 мл мінералки без газу чи кип'яченої води з кількома кристалами марганцівки. Чекайте на блювоту або викличте її, натиснувши двома пальцями на корінь язика. Промивання триває до того часу, поки блювотні маси стануть прозорими.
  2. Очищення кишечника за відсутності діареї. Етап проводиться лише після консультації з лікарем, найчастіше – у лікарні. Прийміть проносне (глауберову сіль – 1 ст. л. на 200 мл води, карловарську сіль – 1 ст. л. на 100 мл). При сильній блювоті зробіть клізму.
  3. Відновлення водного балансу. Вдома прийміть Регідрон – 1 пакет на 1 л кип'яченої теплої води. За 10 хвилин випийте 1 склянку, за 1 годину – 1-1,5 л. Якщо ліки неможливо прийняти через невгамовне блювання, в лікарні вводять розчини внутрішньовенно.

Медикаментозне лікування

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем призначення препаратів. Застосовують такі групи ліків:

  • Ентеросорбенти – пов'язують мікроби, токсини, які потрапили до кишечника. Тривалість прийому визначається станом хворого, стандартний курс – 3-5 днів. Препарати: біле та активоване вугілля, Фільтрум, Полісорб, Ентеросгель.
  • Спазмолітики – знімають біль у животі. Таблетки: Но-шпа, Дротаверін.
  • Кишкові антисептики – діють на бактерій лише у просвіті кишки, не всмоктуються. Препарати при отруєнні: Ніфуроксазид, Ентерофуріл, Фуразолідон.
  • В'яжучі та обволікаючі – захищають слизові оболонки шлунка, кишечника від подразнення та пошкодження. Лікарські засоби: засоби вісмуту, Де-Нол, Маалокс.
  • Проти діареї – уповільнюють перистальтику кишок. Препарати: Лоперамід, Імодіум, Діаремікс.
  • Пробіотики – відновлюють мікрофлору травного тракту. Ліки при отруєнні їжею: Лінекс, Біфідумбактерін, Біфіформ, Аціпол.
  • Ферменти допомагають роботі підшлункової залози. Хворий приймає Мезім, Фестал.

Режим харчування

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Першу добу при отруєнні слід голодувати. Можна пити лише чисту воду та трав'яний чай. На другий день при покращенні стану потрібно вводити страви лікувальної дієти №4:

  • легкі бульйони;
  • супи;
  • рибу нежирних сортів;
  • рисову, гречану, вівсяну кашу на воді;
  • картопляне пюре;
  • позавчорашній білий хліб, галетне печиво;
  • кисіль, чай, відвар шипшини.

Їжу необхідно подрібнювати блендером або протирати через сито. Всі продукти відварюються чи готуються на пару. Добова калорійність раціону досягає 2100 ккал, вона поступово ділиться на 5-6 прийомів. Заборонено молочні продукти, хлібобулочні вироби, солодощі, жирне м'ясо, рибу, консерви, фрукти, овочі, спеції, соуси.

Народні засоби при харчовому отруєнні

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

  1. Імбирний чай. 1 ч. л. тертого кореня імбиру залийте 200 мл окропу, залиште на 20 хвилин під кришкою. Пийте по 1 ст. л. кожні півгодини-годину.
  2. Рисовий відвар. На 1 порцію рису візьміть 7 частин води. Кип'ятіть 10 хвилин|мінути|. Протріть відвар через сито. Приймайте теплим 6 разів/день по 1/3 склянки.
  3. Настій алтеї. 1 ст. л. подрібненого кореня алтею залийте 200 мл окропу. Залишіть засіб під кришкою на 30 хвилин. Процідіть, пийте по 1 ст. л. до їжі.

Профілактика

Ознаки та перша допомога при харчовому отруєнні

Дотримання правил гігієни та запобіжних заходів допоможе уникнути отруєння. Запобіжні заходи:

  1. Перевіряйте термін придатності.
  2. Купуйте продукти у перевірених продавців, виробників. Їжа має готуватися та зберігатися у належних умовах.
  3. Не їжте продукт, якщо упаковка порушена, змінився запах, колір, смак або консистенція.
  4. Вчасно забирайте їжу в холодильник.
  5. Піддавайте м'ясо, рибу, яйця, хорошій термічній обробці. Фрукти, овочі ретельно мийте, у разі потреби вимочуйте у воді.
  6. Не заморожуйте м'ясо, рибу, напівфабрикати кілька разів.
  7. Перед їдою мийте руки з милом не менше 30 секунд. Упаковку продукту теж потрібно ополоснути або протерти.
  8. Дотримуйтесь чистоти на кухні.

Відео

EuroMD