Вчені назвали несподівану небезпеку хліба

Вчені назвали несподівану небезпеку хліба

Міжнародна група вчених з'ясувала, що вживання пропіонату, який додається в хліб для запобігання утворенню цвілі, призводить до гормональних порушень, а також посилює ризик ожиріння та діабету.

Вчені провели два дослідження – в одному були задіяні миші, у другому – люди.

У гризунів, яким вводили пропіонат, спостерігалося підвищення активності симпатичної нервової системи, що призводило до зростання рівня гормонів глюкагон, норадреналін та білок-переносник жирних кислот (FABP4). Клітини печінки піддослідних виробляли більше глюкози, та розвивалася гіперглікемія – ознака цукрового діабету.

У другому дослідженні взяли участь 14 здорових добровольців. Їх поділили на дві групи. Одна отримувала їжу з одним грамом пропіонату, а інша їжу з плацебо. Люди з першої групи відзначали зростання гормонів, які провокують метаболічні порушення.

За оцінками, понад 400 мільйонів людей у всьому світі страждають від діабету, і, згідно з прогнозами, до 2040 року показник захворюваності зросте на 40 відсотків, незважаючи на активні заходи щодо профілактики цього стану.

EuroMD