Чорноплідна горобина підвищує або знижує тиск: лікувальні властивості чорноплідності

Щоб підтримувати рівень тиску у стабільному стані, гіпертонікам необхідно не лише пити ліки. Також слід дотримуватися дієти, забезпечити організму помірні фізичні навантаження та насичення потрібними вітамінами. Застосування засобів народної медицини для стабілізації артеріального тиску (АТ) давно зарекомендувало себе, поряд із гіпотензивними препаратами.

У зв'язку з цим виникає питання: «Чорноплідна горобина підвищує чи знижує тиск?». Ягоди аронії ростуть повсюдно, привертаючи увагу людей красою, ароматом та лікувальними властивостями. Сьогодні потрібно розібратися, як впливають плоди на показники тиску, кому потрібно їх вживати та як правильно це робити, щоб принести користь організму.

Склад та лікувальні властивості плодів

Чагарник під назвою чорна горобина або аронія навесні цвіте білими суцвіттями, а восени на гілках з'являються чорні плоди. Ці кисло-солодкі ягоди мають терпкий смак, що посилюється після настання перших заморозків. Склад плодів є унікальним, завдяки чому чорну горобину використовують для приготування різних цілющих складів від авітамінозу, гіпертонії, залізодефіцитної анемії.

Ягоди та листя використовують у перерахованих цілях, а зелена частина чагарника застосовується для лікування печінки та жовчного міхура. Хімічний склад плодів містить велику кількість активних компонентів, що сприяють покращенню самопочуття в цілому та зниженню високого тиску, зокрема:

  • Вітамін Р – сприяє підвищенню еластичності капілярів, знижує їхню крихкість і ламкість, допомагає усунути ознаки гіпертонії, використовується і в профілактичних цілях.
  • Каротин – антиоксидант, що виводить із клітин продукти розпаду та вільні радикали, омолоджує судини, роблячи їх більш міцними та пружними, підвищує імунний захист організму.
  • Вітамін С – підвищує опірність організму інфекціям, налагоджує обмінні процеси у тканинах, нормалізує процеси окиснення та відновлення.
  • Вітамін Е – природний імуностимулятор та антиоксидант, що відновлює клітинні мембрани та захищає їх від руйнування, сприяє виробленню колагену, ферментів та гормональних речовин.
  • Вітаміни групи В – сприятливо впливають на діяльність нервової системи, знижують збудливість, регулюють продукцію білків та жирів, сприяють підвищенню імунітету.
  • Антоціанові пігменти – надають плодам горобини темне забарвлення і покращують тонус судин, роблячи їх еластичними, мають протизапальні властивості.
  • Мікроелементи – мідь сприяє зростанню кісткової тканини, залізо насичує тканини киснем та запобігає розвитку анемії, марганець контролює функцію кровотворення, йод регулює гормональний фон.
  • Пектин – полісахарид, завдяки якому організм очищається від продуктів розпаду, шлаків та токсинів, знижує рівень холестерину у крові, є джерелом харчових волокон.
  • Дубильні речовини та глікозиди – необхідні для повноцінної діяльності серця, мають протимікробну дію, благотворно впливають на стан капілярів, беруть участь у процесах обміну.

Чорноплідна горобина підвищує або знижує тиск: лікувальні властивості чорноплідності

Ягода не тільки привабливо виглядає, але й має масу корисних властивостей.

Чорноплідна горобина від тиску використовується давно, причому особливими гіпотензивними властивостями має її сік. Якщо приймати його у вигляді сиропу, вина або настойки регулярно, це підвищить імунітет, покращить тонус судин, підніме настрій та запобігає стресам.

Як впливає на показники тиску

Лікувальні властивості чорноплідної горобини роблять рослину незамінним компонентом у складі ліків для людей з гіпертонією, хворобами крові, серцево-судинної системи. Під час приготування цілющих настоянок і складів, сік, що виділяється з плодів, активує свої властивості, сприяючи виведенню холестерину, зміцнюючи тонус капілярів, нормалізуючи кровотік.

Розчиняються холестеринові бляшки, через що збільшуються просвіти артерій, адже при гіпертонії відбувається їхнє патологічне звуження. Таким чином, усуваються спазми, кров стає рідкішою, гіпертонік почувається набагато краще. При підвищеному тиску люди часто скаржаться на емоційну нестабільність і схильність до стресів.

Завдяки складу плодів чорної горобини знижується емоційна напруга, налагоджується діяльність нервової системи, що саме собою корисно, а для гіпертоніків – подвійно.

Чи дозволено вживання гіпотонікам

Поряд із гіпотензивними властивостями ягід горобини для людей з підвищеним АТ, встановлено, що чорноплід підвищує показники, якщо її застосовують гіпотоніки. І справа тут не в тому, що ягоди діють саме гіпотензивно, швидше за все, ефект обумовлений впливом на організм в цілому. Тому і дія буде різною залежно від потреб.

Знижений артеріальний тиск фіксується на фоні хвороб ендокринної системи, залізодефіцитної анемії, нервових навантажень, авітамінозу та дисфункції печінки.

Внаслідок регулярного прийому складів на основі чорноплодки гіпотоніками, у них налагоджується тонус судин, усуваються ознаки анемії, зникають проблеми із щитовидною залозою. Все це в результаті сприяє підвищенню тиску та підтримці його в нормальних межах.

У гіпотоніків проходять головний біль, рідкісними стають запаморочення, не турбують спазми судин. Можна сказати, що плоди чорноплідної горобини діють вибірково, налагоджуючи діяльність нервової, серцево-судинної, ендокринної системи та кровотворення загалом. Її можна вживати і гіпертонікам, і гіпотонікам, залежно від симптоматики та проблем зі здоров'ям.

В якому вигляді можна використати

Для усунення проблем із перепадами тиску слід використовувати ягоди, які не пройшли термічну обробку. Найсмачнішою і корисною чорноплідка стає після перших заморозків, коли плоди набувають бурого відтінку, а терпкість ягід сходить нанівець. Свіжу аронію можна зберігати в холодному місці, а її корисні властивості не втратяться навіть після 1-2 місяців.

Можна перетовкти плоди з цукром і подати до чаю для насичення організму вітамінами та зміцнення імунітету. Пити такий напій дозволяється 2-3 рази на день, додаючи в чай 1-2 чайні ложки ягоди, але не більше. Для приготування напоїв та страв використовують також заморожену ягоду.

Можна висушити плоди чорноплодки, розсипавши їх на деко і залишивши в місці, що добре продується. Далі ягоди складають у мішечок з дихаючої матерії і використовують при необхідності. З них варять компоти, додають у чай, розмочують для приготування десертів.

Чорноплідна горобина підвищує або знижує тиск: лікувальні властивості чорноплідності

Плоди чорноплідної горобини можна приймати в будь-якому вигляді, з неї готують варення та джеми, смачні напої, мармелад.

Рецепти приготування складів з горобини

Щоб зменшувати підвищені показники тиску, гіпертонікам слід приймати склади з чорноплодки тривалий час, адже у рослинних ліків ефект накопичувальний, його непомітно відразу. Існує кілька варіантів приготування ягід, про які буде розказано далі.

Свіжий сік

Доведено позитивний вплив свіжих ягід на серцево-судинну систему та показники артеріального тиску. Щоб покращити самопочуття, потрібно з'їдати щодня по 10 свіжих ягід аронії. Але багатьом не подобається смак плодів, у разі можна вичавлювати з них сік і приймати всередину. Сік віджимають у соковижималці, після чого одразу п'ють із додаванням 1 ч. л. меду або зберігають у холодильнику не довше 24 годин. Приймати сік потрібно по 1/3 склянки, тричі на день.

Сироп

Рецепт сиропу передбачає зберігання напою у банках у прохолодному місці. Для приготування в емальованій каструлі кип'ятять 800 мл води, потім всипають туди 1 кг плодів чорноплодки, додають 50 вишневого листя. Після того, як суміш покипела 4-5 хвилин, листя витягають з каструлі і додають до складу лимонну кислоту в кількості 15 г.

Склад дають відпочити не менше 24 годин, після чого в нього засипають 600 г цукру-піску і ще раз кип'ятять кілька хвилин. Сироп готовий – його залишається закатати у скляну тару та приймати щодня по 2–3 столові ложки.

Морс

Для приготування морсу беруть 1 кг свіжих плодів чорноплід і промивають під проточною водою. Потім ягоди заливаються гарячою водою і ставляться на повільний вогонь, склад необхідно регулярно перемішувати. Через півгодини потрібно злегка охолодити суміш, подрібнити проварені ягоди, а потім процідити. Свіжий морс потрібно випити не більше, ніж за добу, щоб він не втратив лікувальних властивостей, а потім приготувати нову порцію. Приймати слід по 70 мл тричі на день перед їдою.

Настій та відвар

Готується настойка з чорноплідності в такий спосіб – на 500 г ягід беруть 0,5 літра горілки, заливають плоди та у скляній темній тарі залишають на 60 днів. Після цього вживають тричі на день по 1 ч. л.

Якщо настій роблять із свіжих ягід аронії, то відвар можна приготувати із сушених. Жменю плодів необхідно залити окропом (200-250 мл), щоб вони набрякли протягом 1-1,5 години. Потім суміш ставлять на повільний вогонь та після закипання тримають у каструлі хвилини дві. Після остигання суміш потрібно поділити на три частини та випити протягом дня.

Вино із чорноплідної горобини

Чорноплідне вино – ідеальний варіант для людей, які бажають стабілізувати тиск, але не звикли вживати міцні алкогольні напої. У чистому вигляді ягода має занадто терпкий смак і в'язкість, а як вино можна отримати з плодів користь і задоволення.

Винний напій на основі чорноплідки гарно виглядає, добре зберігається, зберігаючи лікувальні властивості ягоди та перетворюючи його на лікарський засіб. Такий напій корисний при підвищеному рівні холестерину та артеріального тиску, крихкості та нееластичності капілярів, зниженому імунітеті.

Чорноплідна горобина підвищує або знижує тиск: лікувальні властивості чорноплідності

Вино із чорноплідки смачне та ароматне

Але є і нюанс – щоб вино з чорноплідності допомагало від підвищеного тиску, слід пити в обмежених кількостях. Досить столової ложки напою перед їжею, тобто на добу можна вживати трохи більше 75–100 мл. Приготувати вино самостійно нескладно – для цього потрібно зібрати плоди (цей рецепт розрахований на 5 кг), підготувати цукор-пісок (2 кг), 50 г немитих родзинок та 1 л остудженої прокип'яченої води.

Зібрана ягода мнеться руками до однорідної маси, потім туди додається 1 кг цукру та жменю родзинок. Все перемішується та залишається на тиждень, щодня склад також потрібно буде заважати. Через 7 днів сік відціджується, а макуха заливається теплою водою і засипається 1 кг цукру. Сік переливається в тару для бродіння, сулія накривають рукавичкою.

Після того як макуха настоялася 7 днів, її проціджують і доливають до соку, що бродить. Кожні два дні отриманий склад фільтрують до отримання чистого та ароматного напою. Його розливають у пляшки і дають остаточно дозріти ще 2-4 місяці. Процес кропіткий, але винний напій з чорноплід можна вживати гіпертонікам, не побоюючись за несподіваний стрибок тиску на фоні прийому алкоголю.

Протипоказання до використання

Помітити ефект стабілізації артеріального тиску можна після 2-3 місяців вживання складів на основі чорноплідності. Хоча чорноплідна горобина впливає на тиск і стан здоров'я в цілому позитивно, потрібно дотримуватися особливої обережності при використанні продукту людям з такими проблемами:

  • постійні занижені показники артеріального тиску (гіпотонія, вегетосудинна дистонія);
  • гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку;
  • регулярні запори;
  • виразкові ураження шлунка, кишечника та дванадцятипалої кишки.

За наявності хоча б одного протипоказання з перерахованих, перед використанням чорноплід краще проконсультуватися з лікарем. Він оцінить ризики та, можливо, порадить інші варіанти лікування підвищеного тиску в домашніх умовах.

Тепер зрозуміло, що, крім ефекту стабілізації тиску, чорноплідна горобина насичує організм калієм, магнієм, залізом, пектинами та іншими корисними речовинами. Усі вони сприятливо діють стан нервової системи, повертають судинам втрачений тонус, підвищують імунітет.

Вживання складів на основі чорноплодки корисне людям з підвищеним і зниженим тиском, але перед застосуванням краще відвідати лікаря і переконатися у відсутності протипоказань. Хронічна гіпертонія не лікується одним застосуванням народних рецептів, тому прийом відварів з аронією показано одночасно з дотриманням дієти, вживанням ліків та налагодженням режиму дня.

EuroMD
Додати коментар