Продукти, що знижують тиск: які можна їсти (список), особливості харчування в домашніх умовах

Збалансований раціон не є панацеєю від усіх хвороб. Проте продукти, що знижують тиск, зможуть зменшити кількість гіпертонічних нападів до мінімуму та значно покращать стан хворого. Якщо зробити правильне харчування нормою життя, можна зміцнити судини і серце, схуднути, зменшити кількість бляшок холестерину і, тим самим, позбутися регулярних стрибків АТ. Що можна їсти при гіпертонії, як організувати режим харчування та поєднання продуктів?

Як помилки харчування відбиваються на тиск?

Людей, які страждають від перепадів тиску, з кожним днем стає більше. Сьогодні гіпертонію діагностують у чоловіків, які ще не досягли 40-річного віку, молодих жінок і навіть дітей. Це пов’язано не лише з проблемами екології, регулярними стресами, гіподинамією, примхами погоди та захворюваннями серцево-судинної системи. Не останню роль тут грає харчування. А саме:

  • збільшення калорійності раціону, що призводить до набору зайвої ваги, що, у свою чергу, підвищує навантаження на органи та системи;
  • вживання магазинних напівфабрикатів та фаст-фуду через відсутність часу на приготування їжі самостійно;
  • любов до жирної, солоної, копченої, щедро приправленої хімічними добавками їжі;
  • зловживання алкоголем.

Як же впоратися із ситуацією сучасній людині? Необхідно включити до раціону знижуючі артеріальний тиск і поліпшують роботу ССС продукти.

Найкращі продукти при високому тиску

Кожен гіпертонік повинен знати, які продукти знижують тиск і регулярно включати їх у меню. Це їжа, багата калієм, кальцієм, селеном та магнієм. Список досить широкий і різноманітний, актуальний для молодих та літніх людей:

 

  • Молочні (зі зниженою жирністю) та кисломолочні продукти здатні забезпечити організм кальцієм, необхідним для здоров’я судин. Нестача даної речовини в раціоні може призвести до остеопорозу у жінок, який також часто супроводжується коливаннями тиску.
  • Бобові (квасоля, сочевиця, горох) знижують тиск завдяки високому вмісту калію, магнію та незамінній для обміну речовин клітковини.
  • Картопля – коренеплід, багатий магнієм і калієм. Але це не означає, що його можна багато і в будь-якому вигляді. Корисною для здоров’я стане печена в мундирі або відварена картопля, полита натуральним йогуртом або нежирною сметаною.
  • Рис відрізняється вираженою здатністю “витісняти” з організму натрій. Регулярне включення рису в раціон дозволяє знизити тиск при артеріальній гіпертензії, що починається, без допомоги таблеток.
  • Овес – рекордсмен серед злакових за вмістом селену, речовини, що сприяє нормалізації систолічного (верхнього) та діастолічного (нижнього) артеріального тиску. Починаючи день із порції вівсянки, ви не тільки мінімізуєте ризик зростання тиску, а й попередите збільшення рівня цукру в крові при діабеті.
  • Морська риба багата на жирні омега-3 кислоти, незамінні для вирішення проблем зі здоров’ям, пов’язаними зі станом серця і судин. Тричі на тиждень вживайте порцію лосося, і ви зможете покращити своє самопочуття та уникнути ускладнень гіпертонії.

Продукти, що знижують тиск: які можна їсти (список), особливості харчування в домашніх умовах

Морепродукти та морська капуста містять йод, який також необхідний для нормалізації АТ

  • Банани – цінне джерело калію. Усього 1 плід здатний покрити 12% добової потреби у цінному мікроелементі. Банани можна їсти цілими як перекушування, додавати в порцію каші на сніданок, заморожувати для приготування корисних десертів.
  • Авокадо є природним антиоксидантом. Екзотичний плід відновлює водно-сольовий баланс, насичує організм магнієм та низкою цінних вітамінів та мікроелементів, плавно та надовго знижуючи кров’яний тиск.
  • Часник нещадний до високого тиску, атеросклерозу, інших захворювань серцево-судинної системи завдяки аліцину. Аналогічну дію має і ріпчаста цибуля, багата на флавоноїди.
  • Горіхи, що містять моножири, здатні нейтралізувати поганий холестерин, що є причиною порушення прохідності судин. Найкращим рішенням при підвищеному кров’яному тиску є мигдаль, що містить білок, клітковину, магній та вітамін Е.
  • Гарбузове насіння є відмінним засобом профілактики інфаркту та гіпертонічного кризу. Для досягнення ефекту достатньо з’їдати по 20 г насіння, що знижує тиск, на день.
  • Какао містить флавоноїди, які здатні нормалізувати артеріальний тиск. Тому не варто відмовлятися від чашки гарячого напою або часточки чорного шоколаду на десерт. Але не можна забувати про те, що продукти, що містять какао, можуть бути занадто калорійними і зловживати ними при гіпертонії, особливо обтяженої ожирінням, не слід.

Порада! Найкращим тонізуючим напоєм для гіпертоніка є зелений чай. Усього кілька чашок на день допоможуть стабілізувати тиск, зруйнувати наявні бляшки холестерину, попередити утворення нових.

Оптимальний раціон

До нейтральних продуктів, які не знижують і не підвищують АТ, але благотворно впливають на загальний стан судин і повинні бути включені в меню гіпертоніка, відносяться:

  • овочі, що знижують не тільки тиск, але і вагу (червоний солодкий перець, всі види капусти, селера, редька, буряк, морква, кабачки, баклажани і т. д.), свіжі, приготовлені на пару або тушковані без олії;
  • ягоди та фрукти (чорна та червона смородина, малина, полуниця, вишня, яблука, груші, абрикоси, цитрусові, виноград, шипшина, чорноплідна горобина);
  • нежирні сорти м’яса (телятина, яловичина) та птиця без шкіри (курка, індичка);
  • біла риба;
  • рослинні олії (оливкова, лляна, соняшникова);
  • крупи;
  • макаронні вироби та хліб із цільнозернового борошна;
  • гриби;
  • зелень;
  • спеції (кориця, орегано, кардамон).

Дані продукти нормалізують стан серця та судин, сприяють зниженню ваги, благотворно впливають на зовнішність людини завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів, цінних мікроелементів.

Продукти, що знижують тиск: які можна їсти (список), особливості харчування в домашніх умовах

При гіпертонії білий цукор краще замінити медом, який робить їжу не просто солодкою, а максимально корисною.

Заборонені при гіпертонії продукти

Гіпертонія – хвороба, з якою можна боротися не лише медикаментозно. Поліпшити стан можна від відмови від шкідливих звичок, у тому числі харчових. При тиску, що регулярно підвищується, не можна їсти і пити:

  • Легкозасвоювані вуглеводи, що містять рафінований цукор. До них входить здоба, вироби з листкового тіста, цукерки, торти, тістечка.
  • Фаст-фуд, що не приносить нічого, крім надлишку холестерину та зайвих сантиметрів на талії.
  • Насичені жири тваринного походження (жирне м’ясо, сало, вершкове масло, маргарин, ковбасні вироби, тверді сири).
  • Копченості, соління (крім квашеної капусти), гострі соуси та маринади, солона та в’ялена риба.
  • Міцний чорний чай, кава, енергетики, солодкі газовані напої.
  • Під забороною та алкоголь. Винятком є сухе червоне вино, яке можна вживати в невеликих дозах в період ремісії.

Не варто брати цей список за основу харчування людям із низьким тиском. Некорисні вуглеводи, жирна їжа, енергетики та алкоголь можуть швидко перетворити гіпотоніка на гіпертоніка.

Важливо! Від зниженого тиску врятують продукти, що зміцнюють судини і показані людям із високим тиском. У числі допустимих послаблень режиму при гіпотонії – сіль у допустимій кількості (1 ч. л. на день) та ароматна натуральна кава вранці.

Загальні рекомендації для організації харчування гіпертоніка

  • Харчування при гіпертонії має бути дрібним. Тобто їсти потрібно часто й потроху. Оптимальним вважається 5-6 разовий прийом їжі.
  • Для зниження тиску важливо контролювати калорійність меню. Вона має відповідати віку, статі, рівню фізичної активності людини.
  • Близько 15% раціону при високому тиску має припадати на білки, 55% – це вуглеводи та 30% – жири. Відмовлятися від жирів навіть при схудненні не слід. Але потрібно наголошувати саме на рослинних маслах, особливо – оливковій, а не продукції тваринного походження.
  • Сіль – головний ворог гіпертоніка. Максимальна добова доза натрію (2400 мг), що затримує воду, що провокує набряклість і підвищує тиск, міститься в одній чайній ложці продукту. Але ця норма є актуальною для здорових людей. При нападах гіпертонії від солі краще відмовитись зовсім. Якщо зробити це не вдається, її споживання необхідно знизити до 2/3 ч. л. у день. При цьому варто враховувати не тільки рівень солі в їжі, приготованій в домашніх умовах, але й у готовій їжі від виробників, які, як правило, щедро солять консерви, ковбаси, сири і т.д.
  • Вибираючи метод приготування їжі, слід віддавати переваги таким способам, як варіння, гасіння, запікання, приготування їжі на пару та на грилі.
  • Суворі дієти та обмеження можуть призвести до порушення обмінних процесів і лише посилити перебіг гіпертонії. Харчуватися необхідно правильно, зменшуючи кількість шкідливої їжі та збільшуючи відсоток корисної. Тільки так можна зменшити вагу без наслідків.
  • Ніяка дієта не допоможе, якщо не дотримуватися питного режиму при підвищеному АТ. Людям із високим тиском необхідно випивати від 1.5 до 2 літрів чистої води на добу. При порушенні роботи нирок об’єм рідини може бути зменшений до 1 літра за погодженням з лікарем. Нестача води призводить до звуження судин, зниження їх еластичності, клітинного зневоднення, накопичення натрію. Підвищення рекомендованої кардіологами кількості також небажано, оскільки може спричинити затримку рідини та підвищити тиск.
  • Рецепти народної медицини від підвищеного тиску також слід включати до меню за відсутності протипоказань. Це трав’яні чаї, настої, відвари, що м’яко зменшують артеріальний тиск і зміцнюють судини. Наприклад, замінивши звичну чашку кави відваром шипшини, ви отримаєте заряд бадьорості на цілий день без шкоди здоров’ю.

Продукти, що знижують тиск: які можна їсти (список), особливості харчування в домашніх умовах

Від смаженої їжі варто повністю відмовитись

Висновок

Правильне та раціональне харчування показано людині будь-якого віку та статі. Чим раніше ви навчитеся їсти по-справжньому корисну їжу, тим менший ризик виникнення таких грізних захворювань, як гіпертонія та її можливі ускладнення. Нормалізуючі АТ продукти можуть стати основою раціону, дотримуючись якого ви зможете продовжити молодість та зберегти здоров’я.

EuroMD
Додати коментар