Дієта при гастриті – правила харчування та зразкове меню на тиждень

Серед усіх захворювань у дорослих, третє місце посідають патології органів травлення. Запалення слизової оболонки шлунка, що супроводжується дистрофічними змінами, це гастрит. Він розвивається через неправильне харчування, куріння, зловживання алкоголем. Впоратися з хворобою допоможе комплексна терапія, що включає дієту.

Значення живлення при гастриті

При симптомах захворювання дієта важлива, тому що прийом їжі всухом'ятку, нерегулярне та нераціональне харчування, вживання холодної або гарячої їжі, приправленої спеціями, викликають загострення.

Якщо не дотримуватися необхідного раціону, хвороба погіршуватиметься, є ризик розвитку ускладнень та переходу гастриту в хронічну форму.

Харчування в період загострення має бути строгим, без подразнюючих слизових оболонок. Рівень дієти, що щадить, залежить від гостроти виразності нападу, а склад харчування відрізняється у пацієнтів з різною кислотоутворюючою функцією шлунка.

Особливості дієти при гастриті

Існує 2 основних типи захворювання, для кожного з яких передбачено стіл харчування. Так, за зниженої кислотності показана дієта №2. Особливість полягає у стимуляції секреторної шлункової функції за рахунок сокогонних продуктів. На дієті дозволено:

  • слизові супи на знежиреному бульйоні, огірковому розсолі з протертими овочами;
  • варені та тушковані овочі;
  • каші на воді або м'ясному бульйоні, крім пшонки та перловки;
  • салати зі свіжих та варених овочів (крім цибулі, квашеної капусти, солоних огірків);
  • кисломолочні напої, сир, омлети;
  • смажені страви без скоринки, тушковані продукти, виготовлені на водяній бані;
  • заливні;
  • овочеві та фруктові соки, кава, какао.

Дієта при гастриті - правила харчування та зразкове меню на тиждень

При гастриті зі зниженою кислотністю можна вживати рослинну олію, буряк, авокадо, куркуму, зелень, шипшину, листя кульбаби.

Обмеження при загостренні накладається на бобові, жирне м'ясо, солону та копчену рибу, консерви, яйця круто. З раціону виключаються свіжий хліб, здоба, редька, солодкий перець, часник, гриби, гострі закуски.

При гіперацидному гастриті із підвищеною кислотністю рекомендується стіл №1. Перші 10 днів дотримується дієта 1А, 2-3 місяці – 1Б та 1. До раціону входять молоко, яйця, відварене м'ясо, молочні каші, солодкі фруктові соки. Показано дрібне харчування, відсутність сильних подразників (гострих, маринованих страв, наваристих бульйонів, спиртних напоїв, кави, чаю, газованої води).

При гастриті з підвищеною кислотністю заборонені журавлина, томати, часник, цибуля, цитрусові, солодкий перець, шоколад, імбир, капуста, квас, пиво, випічка. Необхідне збільшення споживання білка та зниження кількості жирів. Хворі харчуються 5-6 разів на день порціями до 200 г. Їжа має бути теплою, термічна обробка включає варіння, гасіння, запікання. Корисно вживати сік картоплі, банани, відвар вівса, солодкі печені яблука.

Дієтичного харчування треба дотримуватись 1-3 місяці. Стіл є збалансованим по калорійності та БЖУ (100 г білка, 300 г вуглеводів, 100 г жирів). Після усунення загострення раціон розширюється до стандартного, за винятком подразнюючих слизову оболонку продуктів. Крім дієти, важлива корекція способу життя, уникнення стресу.

Дієта при гастриті - правила харчування та зразкове меню на тиждень

Режим харчування

Дієтичний раціон виключає сильні стимулятори секреції та подразники. Правила дотримання режиму:

  • заборона на рясні прийоми їжі, відмову від грубої клітковини, жилистого м'яса, кислих продуктів, бульйонів, міцного чаю;
  • регулярне дробове харчування кашкоподібними та рідкими стравами;
  • прийом теплої протертої їжі зі слабкою сокогонною дією (молоко, яйця, каші, варена риба, парова рубане м'ясо);
  • розвантажувальні дні на кефірі (900 мл, 200 г сиру. 1 яблуко на день на 5 прийомів) щотижня.

При загостренні корисно 2-3 дні провести голодування – вживати лише воду. На другу добу спочатку дозволено винятково слабкий чай.

Відновлення харчування починається із вживання рисового відвару, пшеничних сухариків.

Потім хворого переводять на рідку розварену вівсяну манну кашу на воді або з додаванням молока. Поступово в дієтичний стіл вводять круп'яні відвари, слизові оболонки.

Дієта при гастриті - правила харчування та зразкове меню на тиждень

Що можна їсти при гастриті

Лікувальна дієта ситна, містить багато дозволених продуктів. Стіл при гастриті може складатися з таких страв:

  • нежирні протерті круп'яні супи на овочевих бульйонах чи воді;
  • супи-пюре з м'ясом, вершками, яйцями, вершковим маслом, зеленню;
  • холодець;
  • пшеничний хліб, сухарики, нездобні булочки, печені пиріжки;
  • нежирні сорти м'яса, птиці, парові та рубані страви з них;
  • запечене м'ясо шматком у духовці;
  • негострі домашні молочні чи вершкові соуси;
  • рибні страви 1-2 десь у тиждень;
  • овочеві пюре, суфле;
  • вівсянка, гречка, манка, рис;
  • молоко, свіжий сир, сирники, ледачі вареники, молочний кисіль;
  • яйця некруто або у вигляді парового омлету;
  • ягідні та молочні киселі, желе, муси;
  • печені яблука;
  • 20 г вершкового масла та 1,5 л рідини на день;
  • карамель, безе, варення, мед, цукор, зефір, пастила.

Заборонені продукти

Дієта при хворобі шлунка передбачає винятки. До заборонених продуктів, що включає лікувальний стіл, належать:

  • наваристі бульйони;
  • смажені, гострі страви;
  • тваринні жири;
  • жирна риба та її хрящі, м'ясо, копченості;
  • мариновані, квашені овочі;
  • шкіра птиці;
  • сирі ягоди;
  • пшонка, перловка, ячна, кукурудзяна крупи;
  • кисломолочні напої, сметана;
  • гриби, цибуля, часник, редька, редис, бобові, білокачанна капуста, квасоля;
  • міцний чай, кава, газовані напої, квас, кислі фруктові соки;
  • соуси, оцет, кетчуп, майонез, перець, прянощі.

Дієта при гастриті - правила харчування та зразкове меню на тиждень

Меню при гастродієті

Калорійність раціону становить 2200–2500 калорій на день. Лікувальне харчування при гастриті різноманітне та повноцінне, у щоденному меню чергуються білкові та круп'яні страви. Перевага надається молочним продуктам. Яйця та сир вживаються щодня. Зразкове меню (порції по 200 г):

  • сніданок: молочна вівсянка каша, омлет із 1 яйця, чай із вершками;
  • ланч: склянка молока;
  • обід: рисовий суп із протертим м'ясним фаршем, суфле із яловичини з молочним соусом, відвар шипшини;
  • полудень: бісквіт, молочний кисіль;
  • вечеря: манна каша, сир, чай із вершками;
  • на ніч: склянку молока.

Харчування при хронічному гастриті шлунка

Чергування загострень та стадій ремісії відрізняє хронічний перебіг захворювання.

У періоди нападів рекомендовано щадне харчування з обмеженням кислих та гострих страв.

Рецепти при гастриті виключають спеції, включають багато молочних продуктів. Зразкове меню виглядає так (порції по 200 г):

  • сніданок: вівсяна каша, 30 г сиру, галета, чай із молоком;
  • ланч: 2 сирники з варенням;
  • обід: манний суп із овочами, відварена телятина, пюре з моркви, компот;
  • полудень: печене яблуко;
  • вечеря: парові рибні котлети, пюре із зеленого горошку, кисіль;
  • на ніч: склянку молока.

Дієта при гастриті - правила харчування та зразкове меню на тиждень

З підвищеною кислотністю

Якщо шлунок виробляє надмірну кількість кислоти, слизова оболонка пошкоджується. Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю схожа на лікування гострої фази. Зразкове денне меню (порції по 200 г):

  • сніданок: молочний суп із локшиною, тост, чай;
  • ланч: вівсянка на воді, трав'яний чай;
  • обід: запечений рибний стейк, тушковані кабачки, кисіль;
  • полудень: печиво, компот;
  • вечеря: суп-пюре з цвітної капусти, варене куряче філе, кисіль;
  • на ніч: склянку молока.

З пониженою

Продукти при гастриті, на якому виробляється недостатня кількість соляної кислоти, повинні стимулювати вироблення ферментів. Зразкове денне меню (порції по 200 г):

  • сніданок: манний пудинг, тост із сиром (30 г), розведений сливовий сік;
  • ланч: запечене яблуко з медом, чай;
  • обід: яловича котлета, пюре із цвітної капусти, щі;
  • полудень: фруктове желе, вівсянка;
  • вечеря: запечений хек, суп-локшина, компот;
  • на ніч: склянка кефіру.

Дієта при гастриті - правила харчування та зразкове меню на тиждень

При гастриті під час загострення

Запалення слизової оболонки супроводжується болем у животі та нудотою. Дієта при гастриті на стадії загострення спрямована на усунення дискомфорту. Зразкове денне меню (порції по 200 г):

  • сніданок: рисова протерта каша зі шматочком вершкового масла, чай із молоком;
  • другий сніданок: сирник на пару, склянка молока;
  • обід: м'ясне пюре з рисом, кисіль;
  • полудень: яйце некруто, вівсяний кисіль;
  • вечеря: варена риба, відвар шипшини;
  • перед сном: склянка молока.

Відео

EuroMD
Додати коментар