Молочницею називають урогенітальну форму кандидозу – інфекції, що провокується грибками роду Кандіда. Ці мікроорганізми в невеликих кількостях присутні в організмі, симптоми захворювання виникають при їх інтенсивному розмноженні на фоні факторів, що провокують. Дотримання дієти сприяє прискоренню процесу одужання.
Основні принципи харчування
Дієта при молочниці у жінок необхідна для пригнічення інтенсивного розмноження патогенних грибків.
Дотримуватись загальних правил лікувального харчування лікарі рекомендують від 3 до 12 місяців, тобто не тільки в гострій фазі захворювання, але і коли хвороба переходить у неактивну стадію. Про
Основні принципи дієти:
- Відмова або максимальне скорочення кількості швидких вуглеводів у раціоні (цукор, кондитерські вироби, варення, мед, шоколад, сухофрукти, крохмалевмісні овочі (картопля, білий рис), солодкі фрукти з високим вмістом фруктози (виноград), сухофрукти).
- Відмова від солодких газованих напоїв.
- Виняток із раціону соусів, гострих приправ.
- Обмеження хлібобулочних та кондитерських виробів, що містять дріжджі, а також квас та пиво.
- Відмова від алкоголю.
- Зниження кількості чаю та кави.
- Мінімізація продуктів з високим вмістом барвників та консервантів.
Рекомендовані продукти
Правильне харчування при кандидозі необхідно дотримуватися в період загострення, протягом декількох місяців після лікування, і з профілактичною метою, двічі на рік, протягом 4 тижнів. Обов'язкове включення до раціону:
- м'яса та риби нежирних сортів;
- морепродуктів;
- овочів та несолодких фруктів;
- оливкової та лляної олії;
- зелені;
- часнику та ріпчастої цибулі;
- горіхів та насіння;
- бобових;
- ягід (брусниці, чорниці, обліпихи, журавлини) та кислих морсів з них.
Заборонені продукти
Дієта при кандидозі у жінок передбачає виключення вуглеводомістких продуктів, консервів, продуктів з високим відсотком консервантів або барвників у складі. Не рекомендується включати в меню:
- солодощі (борошні, кондитерські вироби, цукор, шоколад);
- солодкі фрукти та сухофрукти;
- деякі овочі (буряк, морква, картопля);
- макарони;
- білий та житній хліб;
- консерви;
- соуси;
- пряні страви;
- соління, маринади;
- напої з високим вмістом кофеїну та цукру.
Зразкове меню
Харчування при молочниці ґрунтують на чергуванні білкових страв з м'яса, риби та субпродуктів, з овочевими запіканками, кашами, кисломолочними продуктами. Приклад тижневого дієтичного раціону під час лікування молочниці у жінки:
День тижня | Сніданок | Обід | Вечеря |
---|---|---|---|
Понеділок четвер | Сирна запіканка, 2 цільнозернові хлібці, імбирний чай | Суп-пюре з гарбуза з кунжутом, курячі тефтелі з овочевим салатом, журавлинний морс | Гречана каша з грибами, запечене яблуко, склянка кефіру чи натурального йогурту |
Вівторок/п'ятниця/неділя | Вівсяна каша на воді, яйце, груша, склянка кефіру чи йогурту | Лосось, запечена в духовці, овочі, вегетаріанський борщ, несолодкий чорний чай з лимоном | Вітамінний салат із лляною олією, сир або сирна запіканка, ягідний морс або компот без цукру |
Середа/субота | Грейпфрут або апельсин, трохи нежирного сиру, сирники | Овочеве рагу, стейк із яловичини, салат із морепродуктів, імбирний чай | Яєчня з овочами чи грибами, трав'яний чай, грецький салат |