Головними ворогами печінки, що призводять до її руйнування, є алкоголь, вірусні гепатити, ліки, а також надлишок жирної та смаженої їжі у раціоні.
Про це заявила Олена Підгороднєва. Лікар нагадала, що основна функція печінки – детоксикація.
– Печінка – орган, який проводить генеральне прибирання в організмі, – пояснила експерт. – Тому дуже важливо не забруднювати організм токсичними речовинами.
Насамперед це стосується алкоголю, який викликає захворювання цього життєво важливого органу.
Пряму шкідливу дію на клітини печінки мають і вірусні гепатити. Усього налічується вісім різновидів цього захворювання – і всі вони надалі призводять до формування цирозу.
До факторів ризику входять і токсичні лікарські препарати. Речовини, що містяться в них, також знешкоджуються в печінці і згодом можуть стати причиною гепатиту і цирозу.
Четвертий фактор ризику – неправильне харчування, надлишок жирних та смажених страв.
– Є поняття – стеатогепатити: коли формується жирова інфільтрація печінки, – уточнила лікарка. – Потім ці жирові клітини починають давити на здорові клітини печінки, ушкоджуючи їх.
За словами фахівця, цироз, що викликається цими факторами, на жаль, невиліковний. Однак на стадії компенсації людина добре почувається і може вести повноцінне життя.
– І найблагодатніший у цьому плані цироз – алкогольний, – констатувала Олена Підгорнова. – Як тільки людина скасовує алкоголь – цироз іде у стадію компенсації. Печінка – орган дуже терплячий, вона може відновитися.
Найкращою профілактикою захворювань цього органу гастроентеролог назвала здоровий спосіб життя, повноцінне харчування, виключення алкоголю та токсичних речовин.