Лікарі назвали найпроблемнішу літню їжу

Лікарі назвали найпроблемнішу літню їжу

Літо – це час, коли збільшується ризик кишкових інфекцій – в умовах підвищеної температури потрібно особливо ретельно готувати та зберігати їжу.

“Найнебезпечнішими продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (насамперед заправлені майонезом та сметаною), кондитерські вироби з кремом, шаурма, вироби з рубаного м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець та ін. На поверхні погано промитих фруктів та ін. овочів можуть залишатися збудники інфекційних хвороб, зокрема вірусних інфекцій

Інфекцій, які передаються з їжею та водою, багато: це сальмонельоз, кампілобактеріоз, ієрсиніоз, дизентерія, норовірусна та ротавірусна інфекція, гепатит А та інші захворювання. Крім того, велику питому вагу в статистиці гострих захворювань шлунково-кишкового тракту складають харчові токсикоінфекції, коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Причини харчових отруєнь та інфекційних хвороб, що передаються з їжею, банальні – це порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання та, звичайно, недотримання правил особистої гігієни кухарями та кондитерами.

Щоб не захворіти, рекомендуємо салати, вироби з рубаного м'яса, холодець, заливне не купувати, а готувати вдома і в невеликій кількості, щоб не зберігати залишки страв більше доби. виготовлення продукту та термін його реалізації. Напівфабрикати, вироби з м'яса обов'язково піддавайте повторній термічній обробці. Тістечка, торти з кремом необхідно зберігати в холодильнику і не забувати про те, що це продукти, що швидко псуються”.

Фахівці також нагадали елементарні правила приготування їжі, яких, звичайно, потрібно дотримуватись у будь-який сезон, але в теплу пору року це особливо важливо.

– не забувати ретельно мити руки перед початком приготування їжі та після контакту з сирою продукцією;

– Використовувати окремі дошки та ножі – для “сирого” і “готового”, ретельно їх мити і знезаражувати, добре просушувати;

– Зелень, овочі та фрукти не просто мити, а й обдавати окропом;

– не готувати завчасно (більше доби) рубане м'ясо;

– у холодильнику зберігати їжу в закритих ємностях і намагатися не поміщати на одну полицю готові страви та сире м'ясо, рибу;

– Не готувати, якщо є ознаки інфекції – розлад стільця, нудота, біль у животі.

EuroMD
Додати коментар