Живлення при туберкульозі під час лікування захворювання легень

Дієта при туберкульозі легень допомагає зміцнити імунітет людини, стабілізувати її вагу та зменшити ознаки інтоксикації. Лікувальне харчування при цій патології спрямоване на те, щоб забезпечити пацієнта вітамінами, мінералами, поживними речовинами, зміцнити організм для подальшої боротьби з небезпечним інфекційним захворюванням.

Правила харчування при туберкульозі легень

При туберкульозі легень відбувається велика втрата білка. Головними завданнями дієтичного харчування стають забезпечення організму достатньою кількістю корисних речовин та підвищення резистентності (опірності) імунної системи.

Раціон пацієнта повинен відрізнятися підвищеною кількістю калорій за добу, збільшеною нормою вітамінів за нормального рівня вуглеводів, жирів.

Загальні правила харчування при туберкульозі під час лікування:

  • добова калорійність – близько 3000 ккал;
  • вся їжа повинна проходити термічну обробку та бути запеченою, тушкованою, приготовленою на пару або звареною;
  • харчування має бути дробовим (їсти малими порціями, 5 разів на добу);
  • температура їжі – 15–65 °C;
  • меню складається так, щоб 60% від добового раціону припадало на тваринні білки; 20% – на рослинні;
  • втрата ваги часто пов'язана з розпадом білків і з нестачею вітаміну В12, тому хворому на туберкульоз під час лікування рекомендується споживати більше чорного хліба, печінки тварин та риб, м'яса, гречаної крупи;
  • кількість вуглеводів у харчуванні пацієнта може бути наближена до норм здорової людини – 500 г на добу;
  • найкраще з інфекцією бореться вітамін С, тому до лікувального харчування при туберкульозі повинна входити чорна смородина, полуниця, перець, цитрусові;
  • пацієнт повинен випивати 1,5-2 літри рідини на день (вода, зелений чай, відвар);
  • необхідно забезпечити хворого достатньою кількістю вітаміну А, для цього до раціону можна включати вершкове масло, яєчні жовтки, морква;
  • при складанні меню під час лікування слід зменшити кількість споживаного жиру (трохи більше 100 р на добу), т.к. він негативно впливає на процесі травлення;
  • якщо харчуванням не вдається заповнити потребу хворого у вітамінах – можна приймати синтетичні аналоги у формі таблеток;
  • сіль необхідно повністю виключити з раціону хворого на туберкульоз;
  • слід відмовитися від баранячого чи свинячого жиру;
  • необхідно дотримуватися раціоні хворого оптимальне (по М. І. Певзнеру) співвідношення білків, жирів, вуглеводів Б:Ж:У – 120:100:500 в грамах.

При туберкульозі під час лікування захворювання легень

Дозволені та заборонені продукти

Харчування при туберкульозі легень під час лікування потрібно рядне, але не слід переїдати. Лише лікар, виходячи з індивідуальних особливостей пацієнта та стадії розвитку хвороби, може скласти спеціальне дієтичне меню, використовуючи таблицю заборонених та дозволених продуктів:

Що можна їсти при туберкульозі

Заборонені продукти

  • дієтичне м'ясо та рибу (телятина, кролик, осетр, форель);
  • цільнозерновий, пшеничний, житній хліб;
  • яйця;
  • нешліфовані злаки;
  • тушковані овочі;
  • молоко та продукти молочнокислого бродіння (сир, кефір, сир);
  • рослинні жири;
  • фрукти (лимон, апельсин, ківі);
  • ягоди, насіння;
  • компот, натуральний сік, трав'яний відвар;
  • варення;
  • зелень;
  • салати із овочів;
  • горіхи;
  • мед;
  • каші (вівсяна, гречана, кукурудзяна);
  • макарони;
  • капуста, цибуля;
  • зелений чай.
  • тваринні жири;
  • гострі соуси, спеції;
  • м'ясо жирних сортів (баранина, свинина, гусак, качка);
  • білі вуглеводи (хліб, рис, цукор);
  • ковбаса, балик, консерви, тушонка, паштет;
  • рафіновані продукти;
  • кремові кондитерські вироби;
  • наваристі м'ясні бульйони;
  • кава, міцний чорний чай;
  • алкоголь.

При туберкульозі під час лікування захворювання легень

Меню

Харчування при туберкульозі під час лікування має відповідати всім вимогам лікаря. Самостійне вживання деяких страв може зашкодити організму пацієнта. Зразкове меню представлене в таблиці:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

житній хліб, вівсянка на молоці (200 г), зелений чай

апельсин

овочевий суп (150 г),

рибні котлети (150 г),

зелень

яблучний пиріг, відвар шипшини

картопляне пюре (100 г), курячі відбивні (200 г), кефір

Вівторок

сирна запіканка (100 г), 2 яйця некруто, компот

фруктове пюре

парова риба (100 г), гречка (100 г), какао

сухарі, компот з

сухофруктів

макарони (100 г), запечений кролик (100 г), йогурт

Середа

гречана молочна каша (150 г), тушковані овочі (100 г), чай

бутерброд з цільнозерновим хлібом та сиром, солодкий чай

суп з вермішеллю (150 г), відварена курка (100 г), кисіль

запечене яблуко

салат з капусти з яблуком (100 г), тушковані у вершках морепродукти (100 г), чай

Четвер

омлет із 2 яєць, сир з горіхами (150 г), сік

крекери, кисіль із фруктів

котлети із яловичини (100 г), солянка (150 г), чай

молочний коктейль із бананом

овочеве рагу (100 г), відварена риба (100 г), склянка кислого молока

Відео

EuroMD
Додати коментар