Картопля та помідори можуть нашкодити здоров'ю. Попереджають дієтологи

Картопля та помідори можуть нашкодити здоров'ю. Попереджають дієтологи

Пасльонові містять речовини, які провокують подразнення в кишечнику.

Картопля, помідори та інші пасльонові є невід'ємною частиною нашої дієти. Однак ці продукти корисні не всім. Лікарка Юліана Чечуріна розповіла, якій групі людей варто відмовитися від них.

З проблемами можуть зіткнутися люди з аутоімунними захворюваннями, наприклад, гіпотиреоз. Справа в тому, що при цьому захворюванні найчастіше спостерігається порушена робота кишечника. Вживаючи ж пасльонові, хворі ризикують забезпечити організм речовинами, що стимулюють розвиток запальних процесів у кишечнику. Однією з таких речовин є соланін, який у природі служить рослинам для захисту від комах. Потрапивши в організм, цей компонент провокує алергічні реакції та порушує роботу шлунково-кишкового тракту.

Також помідори, баклажани, перець, картопля та інші пасльонові містять лектини. Ці білкові сполуки можуть спричиняти запалення стінок кишечника, підвищуючи ризик утворення виразок.

Фахівець розповіла, що за необхідності пасльонові можна замінити на цукіні, ріпу та гарбуз.

Інший експерт, дієтолог Ганна Білоусова підкреслила, що стиглі плоди містять невелику кількість соланіну, боятися варто лише незрілих. Втім, не варто вживати незрілі пасльонові та здорові люди, оскільки соланін здатний призводити до погіршення роботи нервової системи. Білоусова порекомендувала повністю виявитися від вживання картоплі із зеленуватим відтінком, без спроб врятувати його.

EuroMD