Лікувальні дієти (лікувальні столи, номерні дієти, дієти Певзнера) представляють собою спеціально розроблені меню для людей, що страждають різними гострими або хронічними захворюваннями. Такі дієти проходять ретельне апробування і рекомендуються лікарями як дієтотерапії. Призначаючи ту чи іншу дієту, лікар, як правило, виходить з фізіологічних потреб хворого в тих чи інших поживних речовинах, враховуючи при цьому його функціональні, патоморфологічні, ферментні, обмінні та інші порушення, які мають безпосередній зв’язок з тим чи іншим захворюванням.
Якщо дієта підібрана правильно, то вона цілком здатна забезпечити хворого усіма необхідними поживними речовинами, включаючи цілий ряд вітамінів і мінералів. Завдяки лікувальним дієтам істотно підвищується ефективність від медикаментозного лікування, прискорюється процес впливу інших терапевтичних засобів, тим самим підвищується ймовірність швидкого одужання. Лікувальні дієти також призначаються і як профілактичний засіб, який попереджає перехід гострих захворювань у хронічні.
Перед початком будь-якої лікувальної дієти необхідно врахувати:
- яка причина захворювання,
- який вплив роблять зовнішні фактори (довкілля) на перебіг захворювання,
- місце, де знаходиться хворий,
- механізм впливу лікувальної дієти на організм хворого,
- симптоматика захворювання,
- вплив, який чинять окремі продукти на захворювання,
- біологічну та хімічну дію їжі, яка піддається тій чи іншій кулінарній обробці,
- особливості і звички харчування пацієнта,
- особливості впливу певних продуктів на організм конкретного хворого, наявність алергії.
Існують деякі захворювання, при яких лікувальна дієта є основним методом лікування і профілактики загострення. Наприклад, при цукровому діабеті в легкій формі і при ожирінні дієта це єдиний засіб лікування. Важливим чинником лікувального харчування є не тільки правильний підбір продуктів, але й суворе дотримання технології кулінарної обробки.
Велика частина всіх санаторно-курортних та лікувально-профілактичних установ використовують номерну систему дієт з літерними показниками. Наприклад, дієта № 7в, дієта № 7а і так далі. Застосування єдиної номеро-буквеної системи допомагає швидко призначити хворому лікувальне харчування відповідно до його захворювання. У деяких випадках, залежно від індивідуального перебігу захворювання і фізіологічних особливостей хворого, традиційно прийнятий склад тієї або іншої дієти може бути змінений шляхом вилучення деяких продуктів. Такий підхід допомагає максимально адаптувати систему харчування для кожного пацієнта.
Внесення корективів в лікувальні дієти доцільне, якщо:
- у хворого декілька захворювань,
- медикаментозне лікування викликає багато побічних ефектів, від яких страждають органи травлення,
- у хворого є алергія на певні продукти харчування, які входять до складу дієтичного харчування,
- якщо у хворого крім захворювання присутня надмірна вага, деякі високо калорійні продукти необхідно виключити.
Термін дотримання лікувальних дієт також призначається лікарями. Навіть після того, як загострення захворювання проходить і хворий повертається до звичного способу життя, основні принципи дієти необхідно дотримуватися, більшою мірою це стосується термічної обробки продуктів. Тільки суворе виконання всіх приписів лікаря, може гарантувати тривалу ремісію.