Дієта при ожирінні 3 ступеня – стіл 8

Наявність зайвих кілограмів потребує зміни раціону харчування. Дієтотерапія при ожирінні призначається лікарем. Її необхідно дотримуватися тривалого часу. Це допоможе нормалізувати обмінні процеси, запобігти розвитку патологій основних органів, зберегти нормальну якість життя людини.

Принципи харчування при ожирінні 3 ступеня

Дієта 8 при ожирінні має суворі принципи харчування:

  • Поступове зниження калорійності. Споживання білка збільшується (1г/1кг ваги), зменшення кількості жирів (60г на добу) та вуглеводів (100г).
  • Добова калорійність їжі – трохи більше 1200 ккал.
  • Дробний раціон – їсти потрібно часто і невеликими порціями (400 г).
  • Ожиріння потребує обов'язкового проведення щотижневих розвантажувальних днів.
  • Виняток із меню швидкозасвоюваних вуглеводів (солодкі напої та фрукти, шоколад).
  • Дієта рекомендує вживання великої кількості клітковини (висівки, вівсяна крупа, овочі).
  • Зменшення споживання солі – не більше 1/2 чайної ложки за добу.
  • Контроль питного балансу – кількість вільної рідини має бути менше 1,5 літрів, крім рідких страв.
  • Виняток із меню продуктів, що підсилюють апетит (приправи, спеції, соуси).

Дієта при ожирінні 3 ступеня – стіл 8

Дозволені та заборонені продукти

Дієта при ожирінні 3 ступеня базується на дозволених та заборонених продуктах:

Заборонені

Обмежені

Дозволені

Цукор, морозиво, шоколад, кондитерські вироби

Жири (рослинна та вершкове масло)

Нежирне м'ясо (кролик, індичка, телятина, курка)

Здоба, білий хліб

Сіль (3 г)

Морепродукти, нежирна риба

Банани, виноград

Яйця (2 рази на тиждень по 1 шт.)

Хліб пшеничний, житній, висівковий

Жирні сорти м'яса, ковбасні вироби

Картопля

Овочі (буряк, зелені цибуля та горошок, капуста, кабачки, бобові, шпинат, гриби, солодкий перець)

Тісто, манка, макарони, білий рис

Сардельки

Крупи (вівсянка, бурий рис, гречка)

Кокосова та пальмова олія

Горіхи кешью, арахіс

Желе, мус, пастила

Фастфуд

Мед

Нежирна молочна продукція

Майонез, гірчиця

Льняне насіння, чорнослив, кунжут

Висококалорійні сметана, молоко, сир, йогурт

Мінеральна вода без газу, зелений чай, компот без цукру

Субпродукти

Гранатовий, яблучний, апельсиновий соки

Копчена, смажена риба, ікра

Фрукти та ягоди (грейпфрут, авокадо, аґрус, груші, смородина, кавун, яблука, апельсини)

Кава розчинна, солодке газування, міцний чай, кисель

Розвантажувальні дні

Зниження ваги потребує проведення розвантажувальних днів. Їх потрібно робити не рідше 1 разу на тиждень. Ефективність розвантаження збільшується, якщо проводити 2 розвантажувальні дні поспіль з різними меню. Поступово варто дійти проведення одноденної водної дієти. Приклади розвантаження при 3 ступеня ожиріння:

  • Овочева. Необхідно вживати 1,2-1,5 кг сирих овочів (огірків, капусти, салат) та тушкованих (кабачки, буряк, морква). Усю кількість треба розділити на 5-6 прийомів. Солити їжу забороняється. Слід пити воду – трохи більше 1,2–1,5 літрів.
  • Кисломолочна. Потрібно 300 г нежирного сиру і 5-6 склянок молока 1,5%. Весь обсяг треба рівномірно розподілити на добу. Приблизно виходить на один прийом 50 г сиру та склянку молока. Споживання води – близько 1 літра.
  • Рибна. Дозволяється використовувати пісну рибу (мінтай, хек, тріска). Варити, готувати на парі або гасити без додавання солі. Крім води можна випити 200 мл відвару шипшини та 400 мл кави або чаю без цукру.
  • Лікувальне голодування. Протягом доби необхідно пити лише мінеральну воду (Баржомі) без газу. Для поповнення дефіциту необхідних речовин можна використовувати полівітамінні комплекси.

Дієта при ожирінні 3 ступеня – стіл 8

Зразкове меню дієти

Лікувальний стіл при ожирінні складається із низькокалорійних страв. Меню лікувальної дієти:

Дні

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Перед сном

1

Запіканка сирна 200 г, чай 150 мл.

Апельсин.

Буряк – 150 мл, відварена курка – 100 г, шпинат, хліб.

Хлібці – 2 шт., твердий сир – 50 г.

Біточки парові – 100 г, печена цвітна капуста – 120 ог, овочевий сік – 150 мл.

Кефір -150 мл.

2

Вівсянка – 120 г, масло вершкове – 20 г, тост, чай.

Грейпфрут

Овочевий суп – 150 мл, сарделька, хліб.

Сирники – 100 г.

Заливна риба – 150 г, буряк з олією – 120 г, компот – 150 мл.

Простокваша – 150 мл.

3

Омлет – 150 г, молоко – 150 мл.

Журавлинне желе – 100 г.

Зелені борщ – 120 г, овочеві голубці – 150 г, хліб.

Сухарі – 3 шт., апельсиновий сік – 150 мл.

Відварена мова яловича – 100 г, кабачки тушковані – 150 г.

Йогурт – 150 мл.

4

Гречка з м'ясом – 150 г, кава з молоком.

Яблуко

Суп грибний – 150 мл, рибні котлети – 120 г, хліб.

Морквяно-яблучний пудинг – 120 г.

М'ясний рулет – 120 г, овочеве рагу – 150 г.

Кефір – 150 мл.

Відео

EuroMD
Додати коментар