Вчені канадського університету Макмастера з'ясували, що вживання менше п'яти грамів харчової солі на день не збільшує ризик розвитку гіпертензії та пов'язаних із нею серцево-судинних захворювань (ССЗ).
Експерти провели дослідження за участю 95 767 здорових добровольців віком 30-75 років із 369 населених пунктів з усього світу. У них взяли зразки сечі з метою оцінки щодобового споживання солей натрію, а також виміряли кров'яний тиск. На вибірці з 82 544 осіб було визначено захворюваність на ССЗ.
Виявилося, що учасники з 80% населених пунктів, що оцінюються, в Китаї споживають більше п'яти грамів солі на день, тоді як в інших регіонах близько 3-5 грама солі на день. При цьому артеріальний систолічний тиск збільшувався на 2,86 мм ртутного стовпа на кожен додатковий грам солі. Виявилося, що надмірно низьке споживання солі також збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Жодного зв'язку між споживанням солей натрію з ССЗ не спостерігалося при рівні споживання 4,7 грама на день