П'ять найпопулярніших міфів про кавуни

П'ять найпопулярніших міфів про кавуни

Сезон кавунів у розпалі. Ця смугаста ягода не тільки улюблені ласощі, а й безцінна скарбниця цілющих речовин.

Кавуни багаті на мінеральні солі, вітаміни, клітковину і пектин. Вживають не лише м'якоть ягоди, а й насіння, кірки, сік і навіть олію кавуна. Все це можна використовувати для профілактики та лікування деяких захворювань та продовження молодості.

Однак, за всієї своєї популярності та корисності, кавуни лідирують і за кількістю міфів, багато з яких розвінчують експерти Роскачества:

  • Червоний – найсолодший

Смак кавуна від кольору м'якоті не залежить. А ось на прожилки жовтого чи білого кольору варто звернути увагу – напевно, при вирощуванні використовувалася хімія. Важлива і структура зрізу – розрізаний плід повинен мати не гладку і лискучу, а зернисту поверхню.

  • Не можна їсти до серпня

Для вирощування звичайного ґрунтового кавуна необхідно 90 днів, і в російському кліматі до червня він визріти не може, вважають люди старого загартування і стверджують – це нітратний продукт. Неправильно. Наразі виведено багато скоростиглих сортів та гібридів. До того ж у досвідчених баштанників є свої хитрощі вирощування ранніх кавунів. Тож боятися перших червневих кавунів не треба.

  • Роблять уколи

Щодо «накачаних» плодів, їх фахівці відносять до галузі міських легенд. Як тільки в кавуні з'явиться прокол, він почне гнити. До того ж, зробити ін'єкції багатотисячним плодам фізично неможливо. Єдиний шанс отримати кавун із підвищеною кількістю нітратів – зірвати його недозрілим (приблизно за тиждень до повного дозрівання). Але, швидше за все, вони будуть лише у кірці. Імовірність перевищення нітратів у м'якоті – низька.

  • Накопичує пестициди

Найчастіше кавуни обробляють пестицидами ще до фази цвітіння, вони захищають від комах, грибків і борються з бур'янами. Протягом наступних 14-20 днів будь-які пестициди виводяться з рослин. Перед дозріванням кавуни вже немає сенсу обробляти. До м'якоті пестициди ніколи не доходять: або залишаються на кірці, або вбираються в неї. «Серце» кавуна – найбезпечніша його частина.

Порада! Завжди ретельно та старанно мийте кавун перед вживанням!

  • Квадратний? Ознака ГМО!

Вважається, що кавун, що має незвичайну форму або без кісточок, вирощений напевно з використанням генної модифікації.

Насправді це праця селекціонерів. Вирощування трикутних чи квадратних кавунів – справа клопітка. Звідси й неймовірні ціни.

EuroMD
Додати коментар